4 trilyon doların 20 milyarı geldi, fazlasını bekliyoruz

10.07.2007 - 09:55 | Son Güncelleme :

TEB Yatırım, 4 trilyon doları yöneten 100 fonun yöneticisini Paris’te halka açık Türk şirketlerinin yöneticileriyle buluşturdu.

TEB Yatırım Genel Müdürü Ata Köseoğlu, 4 trilyon doların 400 milyar dolarını gelişmekte olan piyasalara ayırmış durumdalar. Türkiye’nin payına düşen 15-20 milyar dolar. Bunu daha da artırma isteklerini gözledik. Seçimden sonra Türkiye’ye para akışı artar dedi.

YABANCI payının yüzde 73’ü bulduğu İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) işlem gören hisselere ilgi giderek artıyor. TEB Yatırım’ın bu yıl ikincisini düzenlediği geleneksel Paris yatırımcı toplantısında dünyada 4 trilyon doları yöneten 100 kurumu, halka açık 14 Türk şirketin üst düzey yöneticisiyle buluşturdu. Toplantıya katılan fonların Türkiye’ye ilgisinin yüksek olduğunu söyleyen TEB Yatırım Genel Müdürü Ata Köseoğlu, Fonların bir bölümü Türkiye’ye yatırım yapan ve payını artırmak isteyenlerdi. Bir kısmı ise Türkiye’ye olan ilgiyi uzaktan izleyen yeni yatırımcılardan oluştu dedi. Paris’te geleneksel hale gelen yatırımcı toplantılarını Avrupa’nın belli başlı finans merkezlerine taşıyacaklarını dile getiren Köseoğlu, önümüzdeki aylarda bu organizasyonu Londra’da yapacaklarını söyledi.

14 ŞİRKET 120 FON YÖNETİCİSİ: Paris’teki toplantıda Türkiye’den Anadolu Efes, Borusan Boru, Coca-Cola İçecek, Doğuş Otomotiv, Doğan Holding, Doğan Yayın Holding, Hürriyet Gazetecilik, İş Leasing, Koç Holding, TEB, Turcas, Ülker Gıda, Vakıfbank ve Vestel Beyaz’ın üst düzey yöneticileri 100 kurumdan 120 yabancı fon yöneticisi ile tanıştı. Fon yöneticileri iki gün boyunca şirket yetkililerinden bilgi alma fırsatı bulurken, TEB Yatırım’ın araştırma ve yurtdışı satış ekibi ile de kapsamlı görüşmeler gerçekleştirdi. Bu toplantıya Fransa dışından İngiltere ve Kıta Avrupası’ndan da kurumsal yatırımcıların katıldığını dile getiren Ata Köseoğlu, ayrıca Polonya, Avusturya, Bulgaristan, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan da halka açık şirketleri ve aracı kurumlarının katıldığını belirtti.

TÜRKİYE PAYI 15 MİLYAR DOLAR: Toplantıya katılan 100 fonun dünyada 4 trilyon dolarlık bir parayı yönettiğine dikkat çeken Köseoğlu, bu fonların gelişmekte olan ülkelere ayırdığı payın ise 400 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Türkiye’ye ayrılan payın tahminen 15-20 milyar dolar civarında olduğunu dile getiren Köseoğlu, fonların yüksek ilgilerini ve Türkiye’deki paylarını artırma isteklerini gözlediklerini anlattı.

SEÇİM SONRASI PAY ARTABİLİR: İMKB’de yabancı payının zirve seviyelere ulaştığını hatırlatan Köseoğlu, yabancı yatırımcılarda seçimlerden AKP’nin birinci parti çıkacağı ve ekonomik istikrarın devam edeceği beklentisinin hakim olduğunu belirtti. Yabancıların doğru zamanda doğru hisse için beklediklerini belirten Köseoğlu, seçim sonrasında yabancıların yatırımlarını artıracağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Yabancıya aracılıkta yüzde 10 pay alırız

TEB Yatırım’ın şirket evlilikleri konusunda da aktif olduğunu dile getiren TEB Yatırım Genel Müdürü Ata Köseoğlu, 2007 yılında Türkiye’ye gelecek yabancı sermayeya danışmanlıkta yüzde 10 pay almayı hedefliyoruz. Bu yıl Türkiye’ye minimum 15 milyar dolarlık yabancı sermayenin geleceği tahmininden yola çıkarak bizde bu pastadan 1.5 milyar dolar elde ederiz dedi.

Değişim sürecinde pazar

payımız yüzde 4’e ulaştı


TEB Yatırım’ın değişim süreci içerisinde olduğunun altını çizen Köseoğlu, 1 yıl içinde 140 kişilik ekipte 70-80 çalışanın değiştiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti: Bu değişim daha agresif, yurtdışına dönük ve herkesin yapmadığını yapabilmek için gerçekleştiriliyor. Bu nedenle hızla atağa geçtik. 2 yıl önce TEB Yatırım’ın borsada işlem hacmindeki payı yüzde 1.75’ti. Bugün aylık bazda işlem hacminde pazar payımız yüzde 4’e ulaştı. Bunu artırmayı öngörüyoruz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.006 TL        
EURO
1.000 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.