37 Yıl Sonra Suriye`de Özel Banka ve Menkul

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ŞAM (A.A) - 04.12.2000 - Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad başkanlığında toplanan iktidardaki Baas Partisi Bölgesel Komuta Konseyi, 37 yıl aradan sonra özel ticari bankalar ile menkul kıymetler borsasının kurulmasına onay verdi. Suriye Arap Haber Ajansı`nın (SANA) bildirdiğine göre, yeni bankalar ya özel ya ortak sermayeli hisseli olarak kurulacak veyahut da devlet ve özel sektörün ortak mülkiyeti altında olacak. Suriye Lirası`nın değerinin dalgalanmaya bırakılması konusu da incelenecek. Ekonomi ve Dış Ticaret Bakanı Muhammed İmadi, yazılı açıklamasında, özel sermayeli bankalar ve menkul kıymetler borsasıyla, ekonomik faaliyetler, yatırımlar ve devletin vergi gelirlerinin artacağını söyledi. İmadi, yeni alınan kararlarla, devletin bankacılık ve kambiyo işlemlerinde yaklaşık 40 yıldır süren tekelinin kaldırılacağını ve bunun Suriye`nin, özel yatırımlara cazip ortamın yaratılması kararlılığını gösterdiğini söyledi.


Bakan İmadi, bu hareketin, Suriye`nin Arap serbest ekonomi bölgesine katılım ve Avrupa Birliği (AB) ile de AB ile Akdeniz ülkeleri arasında işbirliğini öngören Barcelona Süreci çerçevesinde Ortaklık Anlaşması imzalanması çabalarına katkıda bulunacağını söyledi. Herbirinin sermayesi 1.5 milyar Suriye Lirası`nın (yaklaşık 33 milyon dolar) altında olmamak şartıyla kurulacak özel bankalar, direktörler kuruluna sahip olacak, ancak, Suriye Merkez Bankası`nın denetim-gözetiminde faaliyet gösterecek. Suriye Merkez Bankası Başkanı Beşar Kabbara, özel bankaların ve menkul kıymetler borsasının işleyişlerinin düzenlenmesi için yakında birkaç Anayasal ve hukuki düzenlemeler yapılacağını, yeni bankaların kuruluşunun çok yakından izlenip, karaborsaya son verileceğini ve ekonomik istikrar için her çabanın gösterileceğini söyledi.


KATLI KUR SİSTEMİ KALDIRILACAK;

Kabbara, geçen birkaç yılda 12 farklı kurun birleştirilmesinin ardından, Suriye Lirası`nın yabancı dövizler karşısındaki çeşitli değerlerinin birleştirilmesine devam edileceğini kaydetti. Suriye`deki katlı kura dayalı kambiyo sistemi uyarınca, Suriye Lirası`nın dövizler karşısında halen üç farklı değeri uygulanıyor. Buna göre, komşu ülkelerle işlemlerde 1 Doları 46 Suriye Lirası, resmi kura göre 1 dolar 11.2 Suriye Lirası, gümrüklerdeki işlemlerde ise 1 dolar 23 Suriye Lirası ediyor. Bu ülkede yabancı sermayeli ve özel bankalar 1960`ların başlarında devletleştirilmişti. Suriye ekonomisinin büyümesini ve yatırımları hızlandırmak amacıyla, yabancı sermayeli bankaların sadece üç serbest ticaret bölgesine faaliyet izni verilmişti. Ülke ekonomisi birkaç yılda üst üste yüzde 5`lik büyüme sağladıysa da, hızlı nüfus artışı, zayıf altyapı ve katı devlet düzenlemeler kişi başına düşen milli gelirin 1995-99 döneminde 1,200 dolardan 1,000 dolara inmesine neden oldu.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.000 TL        
EURO
1.003 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.