33 ay süren dargınlığa ’ekonomi zorda’ barışı

05.02.2008 - 09:37 | Son Güncelleme :

TOBB’da Fuat Miras yönetimini bitiren ekip olarak 2005’e kadar birlikte yönetim kurulu üyeliği yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile KATSO Başkanı Mehmet Balduk, yaklaşık 3 yıllık dargınlıktan sonra Kahramanmaraş’ta resmen barıştı. Balduk, Kardeşler bazen kavga eder ama sonra barışır. Ekonomi zor durumdayken bize birlikte çalışmak düşer dedi.

TÜRKİYE
Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO) Başkanı Mehmet Balduk, geçen cumartesi Kahramanmaraş’ta barıştı. TOBB’da Fuat Miras yönetimini bitiren ekip olarak 2005 mayıs ayına kadar yönetim kurulu üyeliği yapan Türk iş dünyasının iki önemli ismi, bu tarihte yönetim tarzlarının farklılığıyla ayrı düşmeye başladı. Mehmet Balduk, o günlerde gerçekleşen genel kurulda Hisarcıklıoğlu’nun listesinde de bulunmayınca aralarındaki gerginlik 1.3 milyon üyeli TOBB’un gündemine oturdu. 33 ay önce başlayan dargınlık, nihayet aşıldı. KATSO Başkanı Mehmet Balduk, Ankara’da birkaç kez görüştük. Türkiye ekonomisi özellikle de sanayi açısından son dönemde gerçekten zor durumda. Böyle bir ortamda ’birlikte çalışalım, çözümler üretelim ve ilgili kurumlarla paylaşalım’ dedik. Kardeşler bazen kavga eder ama sonra barışır. Böyle bir ortamda bize barışmak, birlikte çalışmak düşer. Rifat Bey’le zaten kardeş gibiydik. ’Kahramanmaraş’a geleyim’ dedi. Ben de ’buyurun gelin’ dedim. Türkiye çok kritik bir süreçten geçiyor ve hepimizin elinden geleni olumlu yönde yapması gerekiyor dedi.

60’INCI GENEL KURUL’DA KOPTULAR: TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile KATSO Başkanı Balduk’un ilişkileri TOBB’un 60’ıncı Genel Kurulu’nda koptu. Bu genel kurulda listeler yapılırken aralarındaki gerginlik doruk noktasına çıktı. Hisarcıklıoğlu’nun listesi Balduk’suz seçime girdi. Hisarcıklıoğlu o seçimde tek listeyle 1257 geçerli oyun tamamını alarak yeniden başkanlığa seçilmişti. 15 kişilik Yönetim Kurulu’nun da üçte birini değiştirmiş ve sağ kolu olarak bilinen başkan vekilliğini de yapan KATSO Başkanı Mehmet Balduk’u liste dışı bırakmıştı. Bu genelkuruldan birkaç gün sonra Hürriyet’e konuşan Mehmet Balduk, Hisarcıklıoğlu ile arasında yönetim felsefesi ve icraat açısından görüş ayrılı olduğunu, birkaç kez istifa etmeye kalkıştığını ve Hisarcıklıoğlu tarafından durdurulduğunu anlatmıştı.

GÜNÜBİRLİK KAHRAMANMARAŞ: TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 33 aylık bir aradan sonra geçen cumartesi günü Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete ile birlikte özel uçakla Kahramanmaraş’a gitti. Öğleden sonra KATSO’nun genişletilmiş meclis toplantısına katıldı. Kahramanmaraşlı işadamlarına bir konuşma yapan TOBB Başkanı ile KATSO Başkanı Mehmet Balduk gün içinde ’dargınlık ve barışma’ konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Mehmet Balduk, aynı gün Rifat Bey’le ilişkilerim konusunda soru istemiyorum. Bu ikimizin arasında. Nasıl kardeşler kavga eder ve barışırsa bu da onun gibi dedi.

Cuma hutbesinde, ’arabanızı satın, işçi atmayın’ mesajı

KATSO Başkanı Mehmet Balduk, şu değerlendirmeyi yaptı: Ortada çok ciddi sorunlar var. Türkiye sanayide her geçen gün rekabetçi gücünü kaybediyor. Üretimin sorunları sürekli artıyor. Bakın geçen hafta cuma günü bazı camilerde hocalar hutbelerden işadamlarına seslendi; ’Arabanızı satın işinize yatırın aman kimseyi işten çıkarmayın’ dedi. İş bu kadar ciddi. 2006 Mayıs ayında patlayan küresel dalgadan seçimlere kadar durumu idare ettik. Ancak dolar 1.3 YTL’nin altına indiğinden beri üretim zararına çalışıyor. Dayanamayan işletmeler kapanıyor. Sorun sadece tekstil ve konfeksiyonda da değil. Seramikte, turizmde, seracılıkta, madencilikte bütün üretim alanlarında ciddi boyutlarda. Biz de Rifat Bey ile böyle bir ortamda küs kalmak yerine birlikte çalışmak gerektiğine karar verdik. Çok sevdiğiniz bir arkadaşınızın bir yakını ölse tabii ki kırgınlığı unutur hemen yanına gidersiniz. Bizim Rifat Beyle ilişkimiz de böyle.

Hisarcıklıoğlu’nu ’padişahlık’ kurmakla suçlamıştı

KATSO Başkanı Mehmet Balduk, 13 Mayıs 2005 tarihli Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan röportajında TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu hakkında ağır sözler söylemişti. Balduk, Hisarcıklıoğlu’nun ’TOBB’da padişahlık kurmak’ istediğini kendisinin de buna karşı çıktığını anlatmıştı. Balduk, Ben, son bir defa ’Fuat Miras’ı devirdiğimiz sırada verdiğimiz sözler yerine getirilecekse devam edelim’ dedim. O da bu sözleri ancak seçimden sonra hayata geçirebileceğini söyledi. Ankara’ya daha az gitmeye başladım. Yönetim kurulu üyesi olarak bazı konularda muhalefet şerhleri koydum. Sonra ’bu şerhler TOBB geleneklerine aykırı’ dediler; ondan da vazgeçtim. Rifat Bey padişah olmak istiyor. Padişah olma çabası geleneğimizde var ya. Padişah olmak için kardeşini kesmek bile var. Rifat Bey de mevcut yönetimi kapıkulu, yalaka yapmak için ’padişahım çok yaşa’ demeleri için beni harcadı. ’Onu bile harcadım sizi de harcarım’ mesajı vermiş oldu demişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.021 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.