32 milyar dolarlık not artışı

06.11.2012 - 13:31 | Son Güncelleme :

Şimşek: not artışları sonrasında ülkelerin GSYH`lerin yüzde 4`ü kadar küresel doğrudan yatırım çekiyor

Maliye Bakanı Şimşek, not artışları sonrasında ülkelerin <ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/simsek1.jpg">GSYH`lerin yüzde 4`ü kadar küresel doğrudan yatırım çektiğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, not artışları sonrasında ülkelerin GSYH`lerin yüzde 4`ü kadar küresel doğrudan yatırım çektiğini, Türkiye`nin de bu çerçevede 1-2 yıl sonra yaklaşık 32 milyar dolar doğrudan yatırım çekebileceğini bildirdi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, NTV`de gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

“Fitch`in not artışı Türkiye`ye ne sağlayacak?” şeklindeki bir soru üzerine Şimşek, söz konusu not artışının Türkiye için son derece olumlu bir adım olduğunu ve bunun aslında Türkiye`nin son 10 yıldaki başarısının, ekonomideki restorasyon döneminin tescillenmesi anlamına geldiğini kaydetti.

Şimşek, Fitch`in Türkiye`ye 1994`te not vermeye başladığını ve o dönemde yaşanan krizler, düşük büyüme, yüksek kamu borçları ve iflas riski nedeniyle notunu düşük tuttuğunu, 2002 sonundan 2003 başından bu yana ise Fitch`in Türkiye`nin kredi notunu tam 5 kademe artırdığını söyledi. Şimşek, “Yani AK Parti hükümetleri döneminde kredi notumuz 5 kademe artıyor, bu, küresel krize rağmen oluyor. Bu, hakikaten bu dönemin başarısının tescillenmesi anlamına geliyor” dedi.

-1-2 yılda 32 milyar dolar küresel yatırım çekilebilir-

Söz konusu not artışının herkese olumlu yansımasını beklediklerini ifade eden Şimşek, şirketlerin daha uzun vadeli ve daha ucuza finansman bulabileceklerini, Türkiye`ye fon girişi ve portföy yatırımlarının potansiyel olarak artabileceğini söyledi.

Şimşek, şöyle devam etti:

“Biz bir süre önce bu konuyu değerlendirmiştik. Başka ülkelerin not sonrası 2 yıllık dönemde ne tür bir fon akışıyla karşı karşı olduğuna bir bakmıştık. Yüzde 2`si portföy yatırımı, yüzde 2`si küresel doğrudan yatırım olmak üzere, GSYH`nin yaklaşık yüzde 4`ü kadar küresel doğrudan yatırım oluyor. Türkiye baktığımız zaman milli gelir yaklaşık olarak bu sene için 800 milyar dolar. Bunun yüzde 4`ü 32 milyar dolar. Ama bu hemen gelmiyor, 1-2 yıl sonra.

Bir de şunu vurgulamakta fayda görüyoruz. Şu anda 3 rating, yani derecelendirme kuruluşunun sadece birisinde biz yatırım yapılabilir kategorideyiz. Diğer 2 kuruluş henüz bu yönde adım atmadılar. Genelde bakılan şey, en az 3 derecelendirme kuruşunun 2 tanesinin notu yatırım yapılabilir seviyeye çıkartması. Ama yine de bu çok önemli bir eşiktir, bu eşik aşılmıştır. Dünkü karar, çok cesaret verici bir karardır.
Şunu da söyleyebiliriz (piyasalar zaten yatırım yapılabilir düzeyde Türkiye`yi fiyatlıyordu, Türkiye`ye çok fazla bir fon akışı olmayabilir). Sadece şunu vurgulamak istiyorum, uluslararası bazı firma ve fonlar kendi iç düzenlemelerinde diyorlar ki (biz yatırım yapılabilir kategoride olmayan ülkelere yatırım yapmayız). Dolayısıyla o anlamda daha geniş bir fon havuzuna erişim söz konusudur.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
991 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.