3 milyar 200 Milyon TonDemir İşlenmeyi Bekliyor

30.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Malatya`nın Hekimhan ilçesi Hasançelebi beldesi sınırları içerisinde 3 milyar 200 milyon ton demir cevherini işlemesi planlanan pelet tesisinin yapımı konusunda gelişme olmaması tepkilere neden oluyor.Hasançelebi Belediye Başkanı Mehmet Şerif Yıldırım , devletin, insanına, zenginliklerine, madenlerine ve madenlerini işleyecek fabrikalara sahip çıkması gerektiğini savundu. Yıldırım şöyle konuştu:


``Dağlarımız maden dolu. Dağlar yıllarca sondajlarla delindi, galeriler açıldı. Yapılan 46 bin metre sondaj ve 1402 metre galeri çalışması sonucu dağlarda 3 milyar 200 milyon ton demir cevheri rezervi olduğu saptandı. Ama işletme yok. Bizim maden toprağın altında, işsizler ordusu sokakta. İnsanlar aç, perişan. Umutla madenin açılmasını, pelet tesisinin yapılmasını bekliyor.``Yıldırım, devletin dışarıdan yılda 2 milyon ton pelet (işlenmiş demir-çelik cevheri) aldığını, ton başına 43 ve 45 dolar ödediğini belirterek şunları söyledi:

``Oysa bilim adamları, üniversiteler, maden otoriteleri, yerel yöneticiler bu durumu hazmedemiyorlar. Oturup hesap yapıldı. Hasançelebi madenleri işletilerek pelet tesisi kurulduğunda, peletin tonu fabrikalara teslim fiyatının işçilik ve işletme maliyeti dahil 23 dolar olacağı iddia ediliyor. Yani hem tonda 20-22 dolar ucuz hem de yüzlerce insana iş, binlerce insana ekmek sağlanacaktır.``


DEVLET NE BEKLİYOR

Türkiye`de tüketilen 9 milyon 500 ton cevherin 4 milyon 500 bin tonunun yurtdışından ithal edildiğini, ton başına 30 ve 32 dolar ödendiğini belirten Yıldırım, ``Ama bizim, Hekimhan Demir-Çelik`ten ürettiğimiz ve İsdemir ile Karabük`e sattığımız cevherin tonu 9 dolar. Yani tonda 20-22 dolar daha ucuz`` dedi.Yıldırım, Hasançelebi`de peletleme tesisi yapılması için de TDÇİ (Türkiye Demir Çelik İşletmeleri) Genel Müdürlüğü`nün 30 Haziran 2000 tarihinde ihaleye çıktığını belirterek şöyle devam etti:``Yılda 7 milyon 500 bin ton cevher ve 1 milyon 500 bin ton pelet üretecek bu tesise bugüne kadar başlanamadı. Milli ekonomiye, milli servete ve toplum kalkınmasına bundan büyük bir katkı olur mu? Devletimiz ne bekliyor. Bilemediğimiz bir engel mi var? Dışarıdan mal getirenlerin bilmediğimiz ortakları mı bu projeye engel.``(CUMHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.