2.5 katrilyonluk paket

16.07.2003 - 09:15 | Son Güncelleme :

Hükümet açıkları kapatmak için 2.5 katrilyon liralık önlem paketi hazırladı. Özel İşlem Vergisi yüzde 60 artırılacak. İçki ve sigaradan alınan ÖTV artıyor, bu ürünlere zam yolda

Hükümet, faiz dışı fazla hedefinin tutturulabilmesi için 2.5 katrilyon liralık önlem paketi hazırladı. Paket konusunda IMF ile uzlaşma sağlandığı, önlemlerin en kısa sürede hayata geçirileceği kaydedildi.
Başbakan Tayyip Erdoğan`ın başkanlığında önceki gece yapılan zirvede, bütçenin sapma ihtimali olan bazı kalemler masaya yatırıldı.
Hükümetin işçilere yaptığı ilk altı ay yüzde 5, ikinci altı ay yüzde 9, üçüncü ve dördüncü altı aylarda yüzde 5`er ücret artışı teklifi bütçe ödeneğini 400 trilyon, memur zammı da 200 trilyonu aştı.

İçki ve sigaraya zam
Zirvede, Irak savaşı nedeniyle uygulamaya konulan 4 katrilyonluk blokajın 2.8 - 2.9 katrilyonluk bölümünün serbest bırakılması konuşuldu. Bloke edilecek ödenek tutarının ekonominin seyrine göre 700 - 800 trilyona çekilebileceği de dile getirildi. Serbest bırakılması beklenen ödenekler arasında doğrudan gelir desteği için 500 trilyon da bulunuyor.
Bu arada yeni tedbirler kapsamında, Özel İşlem Vergileri ile Eğitime Katkı Payı tutarları da yüzde 60 zamlanıyor. Yılbaşında artış yapılmayan söz konusu kalemlerdeki zammın 200 trilyon lira dolayında ek gelir sağlayacağı hesap ediliyor.
Kapatılan bazı fon gelirlerini de içeren düzenlemeyle de 300 - 400 trilyon tasarruf bekleniyor. İçki sigara ve lüks ürünler gibi bazı kalemlerdeki ÖTV artışından da 300 trilyon hedefleniyor.
Kur etkisiyle, bazı transfer kalemlerinde 150 - 200 trilyon tasarruf bekleniyor. Doların 1 milyon 500 binin altına düşmesi nedeniyle savunma harcamalarındaki 209 trilyon lira tasarrufun 500 trilyona ulaşacağı hesaplanıyor. Fındık stoklarının satışıyla da 50 - 60 trilyon gelir bekleniyor.
Öte yandan, yılbaşında 1.8 katrilyon lira tasarruf beklenen özel gelir ve ödenekler kaleminin ise 1 katrilyon 150 trilyon civarında gerçekleşeceği de gündeme geldi. Bu kalemdeki tasarruf miktarının azalmasında, ücretsiz kitap ve başarılı öğrencilerin özel okullarda eğitim görmesi için kaynak ayrılması ile Bingöl depremi harcamaları ve otoyollarda daha düşük geçiş ücreti artışı olması nedeniyle buradan gelecek gelirdeki azalış etkili oldu.

TOBB Başkanı`ndan tepki
Bu arada, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyetiyle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ek vergi tedbirlerine tepki gösterdi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Vergi yükü OECD ortalaması olan yüzde 15`lerden yüzde 35`lere çıktı. Yeni vergi yükünü Türk özel sektörü ve halkı kaldıramaz. Kepçeyle verdiğinizi kaşıkla alma lüksünüz yok dedi.


IMF: Programda hataya yer yok
Türkiye Masası Şefi Rıza Moghadam başkanlığındaki IMF heyeti TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ile görüşmesinde, Programın esnekliği çok sınırlı. Bu durum, Irak krizi sırasında da görüldü dedi. Programın yürüdüğünü ancak bunun hatasız yürümesine bağlı olduğunu belirten Moghadam, Taviz verilmemeli. En ufak hata yapılmaması gereken bir program dedi.
Moghadam, dün Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile de görüştü. Kilci, özelleştirmenin başarılı şekilde yürüdüğünü, IMF`den olumlu tepki aldıklarını kaydetti. PETKİM`in özelleştirilmesi konusunda şu ana kadar bir sorun olmadığını vurgulayan Kilci, görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
986 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.002 TL        
EURO
1.006 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.