25 Bin Kişi 2001’e Yurtdışında Girecek

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bu yıl aynı döneme gelen Şeker Bayramı ile yılbaşı kutlamaları, turizmcilerin yüzünü güldürüyor. Öyle ki yurtdışına yönelik düzenledikleri turların büyük bir kısmını sattılar bile. Turizmciler bu uzun tatil iyurtdışında geçirmek isteyip de hazırlıkları ağırdan alanları uyarıyor. Bu uyarının iki nedeni var. Birincisi yapılan turlara olan talebin oldurça yüksek olması. Diğeri ise Noel’den dolayı konsoloslukların 18 Aralık’tan sonra tatile girecek olması. Bu nedenle birçok konsoloslukta şimdiden ciddi bir yığılma söz konusu. Aralıkta vize almanın gerçekten güç olacağını ileri süren turizmcilere göre tatilcilerin bu konuda elini çabuk tutmasında fayda var.


SICAK DİYARLARA;

Uzun tatili yurtdışında geçirmek isteyenlerin fazlalığı ve bu alanda ortaya çıkan talep daha şimdiden gazeteleri tam sayfa kaplayan ilanlardan da kolaylıkla anlaşılabiliyor. Turizmciler, turlarına olan rağbeti geçen yıl ülkemizde yaşanan deprem felaketinden dolayı, insanlarımızın tatil yapamamasına bağlıyor.Bu yıl yapılan tur programlarına bakıldığında başta sıcak ülkeler olmak üzere, dünyanın her yerine talep olduğu görülüyor. Süreleri dört günden başlayıp, 13 güne kadar uzayan bu tatillerde fiyatlar 445 dolar ile 4.125 dolar arasında değişiyor.


KAÇ KİŞİ ÇIKACAK?

Turizmcilerden aldığımız bilgilere göre, bu yıl Şeker Bayramı ve yılbaşı tatili dolayısıyla yaklaşık 20 bin kişi paket turlarla yurtdışına çıkacak. Gezi planlarını kendi kendilerine yapanlarla, yurtdışına akraba ziyareti için çıkanları da kattığımızda rakam toplamda 25 bin kişiye ulaşıyor. Tur fiyatlarının ortalama 1.000 dolardan başladığı dikkate alındığında, turizmcilerin sadece bu tatil döneminde yaklaşık 25 milyon dolarlık (yaklaşık 17 trilyon lira) bir ciro yapmaları bekleniyor.


GÖZDE MERKEZLER;

Turizmciler, tatilcilerin ağırlıklı olarak sıcak merkezleri tercih ettiklerini belirtiyor. Ancak, diğer turlarının da rağbet gördüğünü vurguluyorlar. Setur Satış Müdürü Gökhan Dedeoğlu, tatilcilere 36 farklı seçenek sunduklarını hatırlattından sonra şunları söylüyor: “Bu turlar ağırlıklı olarak Avrupa’ya yönelik. Ancak daha şimdiden turlarımızın yüzde 85’ini sattık. Bence tüketici bu tatilde belli bir yer aramıyor. Çünkü geçen yıl depremden dolayı yapamadığı tatilin acısını çıkarmak istiyor. Bu tatilde Setur olarak toplam 2 bin kişiye Afrika’dan Avrupa’ya, ABD’den Uzakdoğu’ya kadar farklı yerlerde tatil yaptıracağımızı sanıyorum. Öyle söylendiği gibi 50 binli rakamlar abartılı...”Asya Tur Yönetim Kurulu üyesi Haldun Bezci de Uzakdoğu turlarının yoğun talep gördüğünü belirtiyor. Tatilcilere ellerin içabuk tutmalarını öneren Bezci bunun nedenini şöyle açıklıyor:“Bilindiği gibi, Noel’den dolayı konsolosluklar 18 Aralık’tan sonra tatile giriyor. Tüketici, kararını bir an önce verip elini çabuk tuttuğunda, acentelere daha iyi organize olma şansı tanıyor. Ellerini çabuk tutmadıkları zaman bazı aksaklıklar oluyor. O zaman da acenteleri suçluyorlar.”


GEMİ KONFORU;

Kısa süre önce yarı yarıya yabancı ortaklı olarak İstanbul’da kurulan The cruise line şirketi, tüketicilere farklı bir seçenek sunuyor. Transatlantik türü büyük gemilerle yapılan ve kruvaziyer turizmi olarak bilinen bu turlar, genelde 10-12 günlük süreleri kapsıyor. Bu bayram tatilcilere altı farklı paket tur sunduklarını belirten The Cruise Line Genel Müdür Yardımcısı Belgin Eryeşil Gürsoy bu konuda şu bilgileri veriyor: “Bu turlarımız yoğun ilgi görüyor. Tüketicileri gemi turlarına alıştırmayı amaçladığımız bu il turlarımızda hedeflerimizi yakaladık. Tatilci bu turlara İstanbul’dan ucakla başlayan turla katılıyor. Örneğin, Miami turumuzda THY ile Miami’ye gidiliyor, orada gemiye binilip tur tamamlanıyor. Ardından yine Miami’den ucakla İstanbul’a dönülüyor.” Gemilerin konfor bakımından 5 yıldızlı otelleri aratmadığını dile getiren Gürsoy, tur paket fiyatlarında çift kişilik odalarda kişibaşı olmak üzere üç kategoride kabin imkanı sunduklarını belirtiyor.


KAYAK MERAKI;

Turizmciler, yılbaşı tatillerinin değişmez klasiği olan kayak turlarına da ağırlık veriyor. Bu turlar incelendiğinde her keseye uygun paketler olduğu görülüyor. Örneğin İsviçre’nin ünlü kayak merkezi st. Moritz’den Fransa’da Courchevel’e, Bulgaristan’da Borovets’den Romanya’da Pioana Braşov’a kadar değişik imkanlar sunuluyor. Karda polo, golf ve kriket oynama fırsaıt sunulan St. Moritz’de fiyatlar 1.699 dolardan başlarken, Courchevel’de ise fiyatlar 1.350 dolardan başlıyor. Yakın komşularımız bulgaristan ve Romanya’daki kayak merkezlerine tur düzenleyen şirketler, ulaşım konusunda tatilcilere otobüs ve ucak alternatifi sunuyor. Ulaşımın otobüsle yapıldığı bir haftalık paket turlar 339 dolardan başlarken, uçakla yapılan dört günlük turların fiyatı kalınan otelin yıldızına göre 299 ile 339 dolar arasında değişiyor. (EKONOMİST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.018 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.005 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.