2001`de Otomotiv Sektörü

31.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Otomotiv Sanayi Derneği Başkani İlkbahar: -``Türk İnsani Otomobil Almak İstiyor, Ancak Devlet Vergiye Doymuyor`` -``2005`Te, 1 Milyonluk Tarihsel Hedeflere Varabiliriz`` -İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği Başkani Mermer: -``Yerli-İthal Ayrimi Yapilmamamali, İthalatin Yüzde 50`Sini Zaten İmalatçilar Yapiyor``


İSTANBUL (A.A) - 31.10.2000 - Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan İlkbahar, ``Türk insanı otomobil alMak istiyor, ancak devlet vergiye doymuyor. En küçük durumda vergiyi artırmak istiyor`` dedi. İlkbahar, Milliyet Gazetesi tarafından düzenlenen ``2001`de Otomotiv Sektörünü Neler bekliyor?`` konulu panelde yaptığı konuşmada, Türkiye`de otomotivin üzerindeki verginin yüzde 25`e inmesi durumunda pazarın ikiye katlanabileceğini söyledi. Otomotivin ekonomik gelişmenin lokomotifi bir sektör olduğunu kaydeden İlkbahar, sektörün savunma sanayinin de temelini oluşturduğunu vurguladı. İlkbahar, ``Tanklarımızın yedek parçasını bile almada zorluk çektiğimiz dönemler olmuştur. Otomotiv sanayii istenilen seviyeye ulaştığında bu konuda minumum sıkıntı çekeriz`` diye konuştu.


ŞİRKET SAYISI AZALABİLİR;


Dünyadaki otomotiv sektöründeki trendlere de değinen İlkbahar, yakın gelecekte dev üreticilerin sayılarının 10`nun altına ineceğini, önümüzdeki dönemde Türkiye`deki şirket sayısında da azalma olabilecğini kaydetti. Sektörün stabil olmayan bir pazardan fazlasıyla etkilendiğini, 1993 yılında yaşanan yüksek üretim ve satış adetlerinin uzun yıllar yakalanamadığını belirten İlkbahar, 2000 yılında pazarın canlandığını, yeniden 1993 seviyelerine gelindiğini dile getirdi. Toplam iç pazarın önümüzdeki yıl yüzde 5-10 azalacağını tahmin ettiğini bildiren Ali İhsan İlkbahar, ``2002`de tekrar toparlanıp 2005`te 1 milyonluk tarihsel hedefe varacağımızı düşünüyorum`` ddi.


1994 KRİZİ, HAYALLERİMİZİ ÖLDÜRDÜ;

Sektörün 1993 yılında yaptığı öngörülerde 2000 yılı için 1 milyon adetlik satış hesapladığını, bu çerçevede yapılan yatırımlarla 800 binleri aşan bir üretim kapasitesi hazırlandığını anlatan İlkbahar, ``1994 krizi bu hayalleri bir anda öldürüvermiştir`` diye konuştu. İthalatın pazar payının da yüzde 15`lerden yüzde 50`lere ulaştığını işaret eden İlkbahar, ``Tek kurtuluş ihracat`` dedi. Sektörün ihracat projelerinden de örnekler veren İlkbahar, önümüzdeki 1-1.5 yılllık dönemde yıllık 300 bin adetlik bir ihracat kapasitesine, 2002`de de 5 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılabileceğini bildirdi. İlkbahar, ``5 milyar dolar ile otomotiv ihracatı 2 numaralı ihracat kalemi olacak`` dedi. Türkiye`nin ürün dizaynı yapabilen, motor geliştiren bir seviyeye ulaştığını vurgulayan OSD Başkanı, pazarın yeterli büyüklüğe sahip olmamasının yanı sıra üretici sayısının fazla olması gibi çeşitli sorunlarının da bulunduğunu kaydetti., İlkbahar, otomotiv ithalatında Türkiye`de üretim yapan firmaların da ağırlığının bulunduğu eleştirilerinin hatırlatılması üzerine de, ``şu anda Türkiye`de iki tip üretici var. Milyarlarca dolar yatırım yapanlar ve montaj ağırlıklı olanlar...Büyük çaplı üretim ve ihracat yapan Renault ve Tofaş`ın bu ithalattaki payı yüzde 15`tir. Ancak üretimlerinin 5 misli ithalat yapanlar da var`` dedi. Ali İhsan İlkbahar, Türk tüketicisinin yerli araç seçmesiyle yerli üreticilerin rekabet gücünün artacağının ve daha ucuz ürün alabileceklerinin farkında olmalarını istedi.


YERLİ-İTHAL AYRIMINI BIRAKIN;

İthal Otomobilleri Türkiye Mümessilleri Derneği (İOD) Başkanı Yüksel Mermer de, otomotiv pazarında yerli-ithal ayrımı yapılmaması gerektiğini savunarak, ``İthalatın yüzde 50`sini zaten imalatçılar yapıyor`` dedi. Konuyu ele alırken, Türkiye`nin önündeki koşulların da dikkate alınması gerektiğini ifade eden Mermer, şunları söyledi: ``Bundan sonraki yıllarda, inşallah dernekleri de birleştiririz. Sorunlar birdir. ithal-yerli ayrımı yapmamak lazım. İthalat olmazsa, ihracatın olması da sözkonusu olmayacaktır. Bundan önce ithalat yoktu, ihracat da yoktu. Birbirimizle olan görüşme, tartışmalarda tek vücutmuş gibi hareket etmekte yarar görüyorum.


`` Yüksel Mermer, derneğin geçtiğimiz hafta açıklanan otomobil sahipliği araştırması sonuçlarının da sunulduğu toplantıda, önümüzdeki döneme ilişkin beklentilerini anlattı. 2001 yılında otomotiv sektörünün canlılığının yaklaşık 2000 yılı düzeyini muhafaza etmesinin beklendiğini dile getiren Mermer, yerli firmaların ihracat artışlarla birlikte kapasite kullanım oranlarının artacağını, markalar arası rekabetin güçlü olacağını, gümrük indirimi ile birlikte 3. ülkelerin ürünlerinin pazarda daha rekabetçi konum kazanacaklarını kaydetti. Mermer, önümüzdeki yıl pazarda 500 bin otomobil, 150 bin de hafif ticari araç satılacağının tahmin ettiklerini söyledi. Uzun yıllardan beri Türkiye`ye ithal ettikleri çeşitli markaları özellikle Türk cumhuriyetlerine ihraç ettiklerine işaret eden Mermer, ayrıca ana fabrikalara kaliteli ve ucuz yedek parça ihracatı konusunda çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
995 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
993 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.