2001`de Küresel Ekonomi

20.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

ABD`de yavaşlama, Asya`da hızlı büyüme, Japonya ve Rusya`da iyileşme öngörülüyor. Küresel ekonomide büyümenin devam edeceği belirtilen OECD raporunda, yüksek petrol fiyatlarının küresel düzeyde bir endişe olarak kalmaya devam ettiğine de dikkat çekildi.


Uluslararası petrol fiyatlarındaki yükselme eğilimine karşın küresel ekonomide gelecek yıl büyüme öngörülürken ABD ekonomisinde görülen büyümenin de azalması bekleniyor. 1997 yılında yaşanan mali krizden olumsuz yönde etkilenen Asya`da görülen büyümenin, dünyanın diğer bölgelerine oranla daha hızlı olacağı, birçok Latin Amerika ülkesinde de ekonomik büyümenin devam edeceği tahmini yapılıyor. OECD tarafından geçen ay yayımlanan yılın son raporunda, küresel düzeyde ekonomik koşulların büyüme için göreceli olarak uygun olduğu ifade edildi.Küresel ekonominin bu yıl, son 10 yılın en yüksek rakamı olan yüzde 4.2 düzeyinde büyümesi öngörülürken, 2001 için bu oran yüzde 3.2 olarak belirlendi. Raporda, yüksek petrol fiyatlarının desteklediği enflasyondaki artış bekletilerinin, küresel düzeyde bir endişe olarak kalmaya devam ettiğine de dikkat çekildi. Uluslararası Para Fonu da (IMF) küresel ekonominin 2000 yılında yüzde 4.7, 2001` de ise yüzde 4.2 oranında büyüyeceği tahmininde bulundu.


ABD`DE YAVAŞLAMA;

ABD ekonomisinde son 10 yıldır yaşanan büyüme eğilimi ile işsizlik düzeyinde gerileme bu yıl da devam etti. 2000 yılı için yüzde 5.2 olarak öngörülen ABD ekonomisinde yaşanan büyümenin 2001 yılında azalarak yüzde 3.3 olacağı tahmin ediliyor.


ASYA`DA HIZLI BÜYÜME;

Asya ekonomilerinin bu yıl yüzde 7.1, 2001 yılında da yüzde 6.4 oranında büyümesi öngörülüyor. Hong Kong ve Singapur`da 2000 yılında ekonomik büyümenin yüzde 9.5`e ulaşması bekleniyor.


LATİN AMERİKA;

Brezilya, Meksika ve Şili`nin öncülüğünü yaptığı Latin Amerika ekonomilerinin bu yıl yüzde 4.2, 2001`de de yüzde 4.5 oranında büyümesi bekleniyor. ABD ekonomisinde bir yavaşlamanın bölgenin ekonomik büyümesine olumsuz yönde etkileyebileceği ifade ediliyor.

JAPONYA`DA İYİLEŞME;

Japonya`da 2001 yılında da ekonomik iyileşmeye devam edilmesi bekleniyor. Japonya`nın gayrisafi yurtiçi hasılasının 2000 yılında yüzde 2 oranında artması bekleniyor.


AB`DE DURUM;

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin bu yıl 1989 yılından bu yana yaşanan en yüksek rakam olan yüzde 3.4 oranında büyümesi öngörülüyor. Avrupa Komisyonu, yüksek petrol fiyatlarına karşın güçlü ekonomik büyümenin 2001 yılında da devam edeceği tahminini yapıyor.


RUSYA İYİMSER;

Petrol fiyatlarında yaşanan yükselme eğilimi Rusya ekonomisini olumlu yönde etkiledi. Rusya ekonomisinde görülen iyileşme 2000 yılında da devam etti ve GSYİH, SSCB`nin dağılmasından bu yana ilk kez arttı. Doğu Avrupa ve Orta Asya ülkelerinde 2001 yılında, Berlin Duvarı`nın yıkılmasından bu yana en yüksek büyüme bekleniyor. (CUMHURİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.