2000`in En Tehlikeli Virüsleri

18.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bilgisayar dünyasının korkulu rüyası virüslerin, avlarına duygusal sömürü yoluyla yaklaşmaları dikkat çekti. Bir İngiliz anti - virüs yazılım şirketi yılın en tehlikeli 10 virüsünü belirledi.


2000 yılı içinde, hacker`lar özellikle insanların duygularını sömürerek baldırı düzenlemeyi tercih ettiler. Virüs saldırıları Dünya genelinde gizemi sevenler, tatile meraklı olanlar ve aşk dünyası hareketli olanları avlamaya çalışan sinsice mesajlar aracılığıyla gerçekleştirildi. Sinsi mesajlarla internet kullanıcılarının kabusu haline gelen virüslerin en çok zarar verenleri, en tehlikelileri ise İngiliz Anti - virüs yazılım şirketi Sophos tarafından belirlendi. Sophos`un bu hafta açıkladığı listede 2000 yılı içinde ortaya çıkan en sinsi 10 virüs listesine yer verildi. Söz konusu listede yer alan bazı virüslerin bugüne kadar görülmemiş yeni saldırı yöntemleriyle hareket etmesi en çok dikkat çeken noktaydı.


AŞK VİRÜSÜ İLKİ GERÇEKLEŞTİRDİ;

Mayıs ayında milyonlarca internet kullanıcısının bilgisayarına zarar veren Aşk Virüsü, kurbanlarına aşk mesajları kullanıp e - mail aracılığıyla ulaştı ve kullanıcıların e - mail kutularındaki diğer adreslere de kendisini otomatik olarak görderdi. Aşk virüsü, dünyada milyarlarca dolarlık zarara neden oldu ve hep kullanıcıların korkulu rüyası olarak onları yıl boyunca rahatsız etmeyi başardı. Bununla beraber Sophos, Aşk Virüsü`nü En Sinsi ve Zararlı 10 Virüs listesinde ikinci sıraya yerleştirdi.


KAKWOEM İSTİKRARIYLA KAZANDI;

Sophos, yılın en çok hasar veren virüsü olarak Kakworm belirlendi. Kakworm, Ocak ayında ortaya çıktı ve tüm yıl boyunca her ay en yaygın üç virüs arasında yer almayı başardı. Sophos Teknoloji Danışmanı Graham Cluley, konu hakkında yaptığı açıklamada Aşk Virüsü`nün aniden ortaya çıkarak çok büyük bir darbe vurduğunu ama bunun kısa bir süre boyunca devam ettiğini söyledi ve Kakworm`un ise sürekli saldırılarda bulunduğuna, hep en üst sıralarda yer aldığına dikkat çekti. Sophos`a gelen şikayet telefonlarının yüzde 17`sinin sebebi yıl boyunca Microsoft`un Internet Explorer ve Outlook yazılımları kullanıcılarını hedef alan Kakworm oldu. Sophos, Microsoft`un Kakworm virüsünün önünü almak için yoğun bir çaba içine girdiğini ancak hala virüsün birçok kullanıcıyı etkilediğini kaydetti.Navidad virüsü de 2000`e damgasını vuran ve listeye girmeye hak kazanan diğer virüs oldu.Tatil meraklılarını avlayan virüs elektronik Noel kartı şeklinde kullanıcıların e - mail kutularına girdi. Navidad, dünya çapında anormal oranda yaygınlaşmayı hiç başaramadı ancak yine de yedinci sırayı alacak denli hasar vermeyi başardı.


Anti - virüs yazılım şirketi Sophos aynı zamanda birçok anti - virüs şirketinin daha fazla yazılım satabilmek için virüslerin yayılmasına göz yumduklarını da iddia etti. Çok az tehdit içeren virüslerin bile olması gerekenden çok daha fazla yayılmayı ve zarar vermeyi bu nedenle başardığının altını çizdi. (FİNANSAL FORUM)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
998 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.