2000, Canlanma Ve Tuketim Yili Olacak.

19.12.1999 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son iki yildiryasanan durgunluk sureci ve sonrasinda yasanan deprem felaketleri nedeniyle nefes alamaz duruma gelen ekonomiye, sanki sihirli bir degnek degdi. Piyasalar gelecege umutla bakmaya basladi. Turkiye adina esen olumlu ruzgarlar, AGIT zirvesi ile basladi. Daha dogrusu ABD Baskani Bill Clinton`in 17 Kasim`da baslayan AGIT Zirvesinden iki gun once Turkiye`ye gelmesiyle... ABD Baskani`ndan yansiyan sicak ilgi, basari ile gerceklesen AGIT ev sahipligiyle pekisti. Ardindan IMF ile stand-by konusunda onemli adimlar atildi. uluslararasi derecelendirmek uruluslarindan, Turkiye`nin notuyla ilgili olarak pes pese olumlu haberler gelmeye basladi. Kuskusuz yilin son gunlerindeki en onemli haber, Helsinki`den geldi. AB, Turkiye`yi uye adaylari arasina aldi. Turkiye de bunu kabul etti. Araligin ikinci haftasinda yasanan bu gelismelere kadar Turkiye`de pek kimse, hukumetin butce hedeflerinin gerceklesecegine guvenmiyordu. IMF, hedeflere kuskuyla yaklasiyordu. Piyasalar ise guvensizligini acikca ifade edemiyordu. Fakat Merkez Bankasi (MB) Baskani Gazi Ercel cikip da 2000 para programini aciklayinca, ortalik bir anda karisti. Daha dogrusu herkes sapkasini onune koyup hesaplarini yeniden yapmaya basladi. Buyuk yanki uyandiran MB para programi, enflasyon, buyume ve doviz kurlari ile faiz politikalarina yonelik son derece iddiali hedefleri iceriyordu. Enflasyonu yuzde 25 mertebesinde tutma kararliliginda oldugunu aciklayan Merkez Bankasi, bir yil icerisindeki doviz kurunun ne olacagini gun gun acikladi. Buyumenin yuzde 4.5 duzeyinde gerceklesecegini ifade eden Merkez Bankasi`nin aciklamalarinda olumlu tepki, hemen hemen her kurum ve kurulusta kendisini gosterdi. En buyuk ve hizli tepkiyi, IMKB verdi. Tarhi irekorlarin kirildigi seanslarda yuzler guldu. Gunluk islem hacimleri 1 milyar dolarlarin uzerinde seyretti. Sno aylarin en parlak getiri kalemi dolar cephesi suskunluga burunurken, cok firmanin canini yakan yuksek faiz oranlari dusme trendine girdi. ILk buyuk olcekli faiz indirimi, Ziraat Bankasi`ndan geldi. Banka yuzde 60 olani yillik mevduat faizini yuzde 40`a dusurdu. Ziraat`i diger bankalar izledi ve izlemeye devam ediyor. Merkez Bankasi`nin mali programina piyasalarin yani sira ozel sektor kuruluslarindan da tam destek geldi. Hukumetin ortaya koydugu hedefleri tutturabilmesinde ozel sektorun uzerine dusen gorevlerin tamamini yapmaya hazir oldugu her firsatta dile getirildi.
Temel sektorlerde 2000 yili hazirliklari
Insaat: Gelecek yilin en faal is alanlarindan biri olacak. Ozel sektorun ve kamu kuruluslarinin taleplerinin had safhaya ulasmasi beklenirken, depremin yarattigi canliligin artarak devam edecegi tahmin ediliyor.
Gayrimenkul: Likit paranin doviz ve faizden kurtulmasi en cok gayrimenkul sektorune yarayacak. Ofis ve isyeri pazari da yabanci yatirimcilarin gelmesiyle hareketlenecek.
Beyaz esya: Sektor cevreleri MB aciklamalarindan memnun. Gelir beklentisi azalan insanlarin tuketime yonelecegini tahmin eden beyas esyacilar, bundan en fazla kendilerinin yararlanacagina inaniyor.
Turizm: Ozellikle AB adayliginin tescili, turkiye turizminin 2000 yilindaki en uyuk kozu olacak. Sektor temsilcileri, 2000 yilinda en az yuzde 50`lik bir gelir artisi bekliyor.
Ilac: AB surecinin de devreye girmesi ile birlikte sektore ozellikle yabanci sermayenin ilgisi artacak. Birkac yildir ertelenen yatirimlarin, girilen olumlu havayla devreye sokulacagi gelen haberler arasinda.
Gida: Son iki yilda yasanan durgunluktan en az etkilenen sektorun, 2000 yilinda yatirimlar acisindan bir hareketlilik kazanmasi bekleniyor. Ic pazardaki canlanmanin yani sira ihracatta da ciddi artislar bekleniyor.
Cimento: Insaatin en onemli girdisi olan cimentoda da olumlu beklentiler hakim. Kamu ve ozel sektorun yatirimlari, konut ihtiyaci, sektordeki 2000 beklentilerini artiriyor. deprem bolgelerinde kalici konutlarin insaatina baslanacak olmasi sektorun cazibesini artiriyor.
Mobilya: Enflasyonun dusmesini dort gozle bekleyen sektorlerin basinda geliyor. Merkez Bankasi`nin basarisi en cok onlara yarayacak. Sektorun bu gelismeyle birlikte, son birkac yildan daha iyi bir performans gosterecegi ifade ediliyor.
Perakende: 2000 yilinda yildizi parlayacak sektorlerin basinda geliyor. Buyuk yerli holdinglerin ilgisinin yani sira sektore 2000 yilinda ciddi yabanci sermayenin girmesi bekleniyor.
Sigortacilik: Depremin en somut yarari bu sektore oldu. Sektorun 2000 yilini da verimli gecirmesi bekleniyor.
Cam: Sektor, 1999 yilini asiri rekabetin yarattigi fiyat baskisi ile gecirdi. 2000 yilinda ise cam sektorunun toparlanma donemine grimesi bekleniyor. Deprem olgusu cama talebi artiracak.
Bilgisayar: Pazar 1999`da yuzde 25 buyudu. Gelecek yil kamu yatirmilarinin devreye girmesi ve egitim calismalarinin hizlanmasiyla, buyumenin asgari yuzde 30`lar duzeyinde olacagi tahmin ediliyor.
Boya: 1999`u cok parlak gecirmeyen sektor, 2000 yilina iyimser giriyor. Depremle baslayan onarim ve yenileme calismalarindan, boya sektorunun de payina duseni almasi bekleniyor.
Telekomunikasyon: canli bir ekonomiden en cok faydalanacak sektorler arasinda yer aliyor. Uc ve dorduncu GSM ihalelerinin yapilmasi bu alandaki rekabeti artiracak.
Holdingler 2000 butcelerini yeniden duzenliyor
Koc Holding: Holding kurmaylari, gecen hafta olaganustu bir toplanti yapti. Toplantidan MB programina tam destek cikti. Grup bunyesindeki tum sirketlere, MB hedeflerini esas almalari talimati verildi. Enflasyon tahmini yuzde 30`dan 20`ye cekildi. Ozellikle gida, enerji ve telekomunikasyon alanindaki yatirim projelerine hiz verilecek.
Sabanci Holding: Eylul ayinda hazirlanan 2000 yili programi tamamen degistirildi. Enflasyon yuzde 45`ten yuzde 30-35`e, yil sonu dolar kuru 730 bin liradan, 645 bin liraya cekildi. Yuzde 4 olarak tahmin edilen buyume, yuzde 4.5 olarak revize edildi. Hemen her alanda tuketiminin canlanacagi hesaplariyla planlama yapiliyor.
Yasar Holding: 2000 hedefleri, hukumetin aciklamalari dogrultusunda yeniden revize ediliyor. Buyuk olcude MB rakamlarina uygun program cikarilacak. Ozkaynak gucunun ustunde asiri yatirima gidilmeyecek. Yatirim politikalari ozkaynakla uygulamaya sokulacak.
Eczacibasi Holding: Hukumetin hedeflerinin gerceklesme sansi yuksek bulunuyor. Yuzde 20`lik devaluasyon taahhudunde sapma olmayacagi hesap ediliyor. Holdingin ekim ayinda yaptigi 2000 programindaki yuzde 60 enflasyon hesabi, yuzde 30 duzeyine indirilecek. Holding, kisa vadeli finans kararlarini tamamen gozden geciriyor.
Anadolu Grubu: 2000 yili butcesi ekim ayinda hazirlandi. Merkez Bankasi rakamlarina olan inanc yerlestigi takdirde, 2000 Mart`inda hazirlanan butcede yeniden duzenlemeye gidilecek.
Alarko Holding: Iki yillik program yapiyor. Ancak MB paketinden sonra hukumet ongorulerine dayanarak yeni bir program hazirligina girisildi. Taahhut ve ara mamul talebinin artmasi bekleniyor.
Dogus holding: Merkez Bankasi aciklamalarindan sonra, hazirlanmis olan 2000 yili hedefleri hemen masaya yatirildi. Yeniden duzenlemeye gidildi. Enflasyon hedefi yuzde 30`a cekildi. buyume hedefi, hukumetin ongorusuyle ayni tutuluyor. Hukumete tam guven gosteren holdingde hesaplar, piyasanin baharda canlanacagi yonunde yapiliyor.
Sisecam Grubu: Iki ayri program hazirlandi. Birincisi kendi tahminlerine dayaniyor. Ikincisi hukumetin ongoruleri dogrultusunda ortaya cikarildi. Kendi tahminlerine gore, enflasyon ve doviz artisi hukumetten yuzde 30 daha fazla olacak. Agirlik verilecek programa, 2000 yilinin ilk ceyregi gecildikten sonra karar verilecek.
Borusan Holing: Gelecek yilin ilk ve ikinci uc ayi, en kritik donem olarak goruluyor. Yatirimlarin bu gecis doneminde hayata gecirilmemesi planlaniyor. Gecis doneminden sonra hedeflere ulasilirsa, yeni yatirimlara girisilecek. Faaliyet yurutulen alanlarda islerin acilmasi bekleniyor. Ozellestirme programinin 2000`de gerceklesecegine inaniliyor.
GSD Holding: GSD`ye gore tasarruflar borsa, uzun vadeli mevduat ve reel piyasalara yonelecek. Is hacmi artacak. Bu cercevede buyume v eyeni yatirim olanaklari degerlendirmeye alindi.
EGS Holding: yeni yil butcesi henuz hazirlanmadi. bu hafta icinde toplanip karara baglanacak. Fakat butcede merkez Bankasi`nin ongordugu tahminlere cok yakin rakamlarin yer almasi planlaniyor. Hemen her alanda islerin acilmasi, talepte ciddi oranda canlanmanin olmasi bekleniyor. (EKONOMIST)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.008 TL        
BORSA
1.001 TL        
DOLAR
1.005 TL        
EURO
1.001 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.