2. dalga korkusu mu?

10.09.2007 - 14:52 | Son Güncelleme :

İMKB`nin haftaya düşüşle başlayarak 49 binin altına gerilemesi ancak, daha sonra yeniden toparlanması bekleniyor

ABD ile ilgili resesyon kaygıları artıyor. İMKB`nin haftaya <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yabanciborsa7877.jpg" align="right" vspace="5">düşüşle başlayarak 49 binin altına gerilemesi ancak, daha sonra yeniden toparlanması bekleniyor. Faizde ise yüzde 18`in altı zor.

REFERANS

ABD`de tarım dışı istihdam verisinin, 4 yıl aradan sonra ilk kez eksi çıkmasının şokunu üzerinden atmaya çalışan finansal piyasalar, haftaya moralsiz başlıyor. Reel ekonomiyle ilgili verilerin Amerikan ekonomisinde bir resesyon tehlikesine işaret etmesi, herkesin keyfini iyice kaçırmış durumda. Yurtdışındaki gelişmelerden doğal olarak Türkiye de nasibini alıyor.

Cuma günü, ABD verilerinin etkisiyle 49.050 puana gerileyen borsada bu hafta da düşüşün sürüp sürmeyeceği merak ediliyor. Uzmanlara göre, bu hafta da global piyasaların etkisiyle borsada dalgalı bir seyir hakim olacak. Borsanın haftaya düşüşle başlayarak, 49.000 seviyesinin altına gerileyebileceği ancak, daha sonra yeniden toparlanabileceği kaydediliyor. Faiz oranlarının, bu hafta da gösterge kağıtta yüzde 18 bileşik seviyesinin altına gerilemesi beklenmiyor. Dolar kurunun da 1.30 YTL seviyesini aşabileceği kaydediliyor.

FED faiz indirecek mi

Global piyasalarda ise yüksek riskli mortgage (subprime mortgage) kredileriyle ilgili kaygılar sürerken, son açıklanan verilerin ardından ABD ekonomisinin yavaşlayacağına yönelik endişeler de arttı. Piyasa oyuncuları ise nefeslerini tutmuş, ABD Merkez Bankası`nın (FED) 18 Eylül`deki toplantısını bekliyor. Geçtiğimiz hafta, FED`in üst düzey yetkililerinin yaptıkları konuşmalar piyasalarda kafaları da biraz karıştırmış durumda. FED yetkilileri açık açık, riske giren ve yanlış kararlar alan yatırımcıları kurtarmanın görevleri olmadığını ifade ediyor.
 
Ancak, piyasalar 18 Eylül`de FED`den faiz oranlarını düşürmesini bekliyor. Özellikle, son açıklanan ABD tarım dışı istihdamın ağustosta beklentilerin aksine, 4 bin azalmasıyla faiz indirim beklentileri iyice güçlenmiş durumda. FED`den faiz indirim beklentisi yanında, Japonya Merkez Bankası`nın(BOJ)faizleri artırmayacağına yönelik yaygın görüş birliği, carry tradee yönelik ilgiyi de yeniden artırmış durumda. Gelişmekte olan ülkeler içinde en yüksek reel faiz veren ülkelerin başında gelen Türkiye`ye yönelik yabancı ilgisinin önümüzdeki dönemde de sürmesi bekleniyor.

ABD tarım dışı istihdam verisinin kötü gelmesi ve ABD ekonomisinde bir yavaşlama beklentisinin etkisiyle borsanın da haftaya düşüşle başlayabileceğini belirten Ekspres Yatırım Araştırma Müdürü Sinan Gökşen, Ancak, FED`den faiz indirim beklentisinin olumlu algılanacak. Borsa düşüşle açılsa bile daha sonra toparlanabileceğini düşünüyorum diyor.

Ata Portföy Fon Yöneticisi Cem Tözge`ye göre, borsadaki düşüş sürebilir. Endekste 48.200-48.500 aralığının kritik olduğunu ifade eden Tözge, Bu seviyeler kırılırsa endeksteki düşüş 47 bin seviyesine kadar sürebilir. Yukarıda ise 50.500 önemli bir direnç seviyesi. Bu seviye geçilmeden yatırımcılara yeni pozisyon açmalarını tavsiye etmiyoruz. Bu seviyenin sağlıklı bir şekilde geçilmesini gözlemlemek gerekli açıklamasında bulundu.

Faizde hızlı düşüş olmaz

Dar bir bantta hareketini sürdüren bono bileşik faizleri geçtiğimiz haftayı yüzde yüzde 18,19 seviyesinde tamamlarken, faizlerin yüzde 18`in altında kalıcı olmadığı dikkat çekiyor. Uzmanlar, bu hafta da bileşik faizlerin yüzde 18-18,5 aralığında hareket edeceğini vurguluyor.

Merkez Bankası`nın uyguladığı sıkı para politikası, bono faizlerinde daha hızlı bir düşüşü engelliyor. Merkez`in bu ay da faizleri indirmesi beklenmiyor. Ekim ya da kasım ayında Merkez Bankası`nın faizleri indireceği beklentisi piyasalarda yaygınlık kazanırken, indirimin 0,25 mi yoksa 0,50 puan mı olacağı konusunda uzmanlar arasında bir görüş birliği yok.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.006 TL        
BORSA
999 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
996 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.