1997`nin Yildizi Borsa.

05.01.1998 - 00:00 | Son Güncelleme :
Yatirim araclari arenasindagenel egilim 1997`de de degismedi ve Turk Lirasi`na dayali yatirim araclari sagladiklari getiri acisindan liderliklerini korudular. 1997`nin en fazla kazandiran yatirim araclari hisse senedi, repo ve bono oldu. Dovizin kazanci genelde enflasyonun biraz gerisinde kalirken, altin dis piyasalardaki deger kaybina bagli olarak enflasyonun altinda ezildi.
Borsa: Gecen yil ozellikle eylul ve ekim aylarinda basdondurucu bir tirmanis sergileyen borsa, 1997 yilinin en fazla kazandiran piyasasi oldu. IMKB ayni zamanda dunyanin en fazla kazandiran borsalari arasinda da yer aldi. Onceden yapilan tum tahminlerin uzerinde bir performans gosteren IMKB-100 Endeksi, yuzde 253.63 yukseldi. Mali Endeks`in kaybettigi artis yuzde 394.50`yi buldu. Sanayi hisseleri ise yuzde 154.33 kazandirdi. Hizmetler grubu hisselerinin yillik ortalama deger artisi yuzde 243.50 oldu. Borsa, bir onceki yil oldugu gibi gecen yil da yatirimcilarin ilgi odagi oldu. Gerek endekste, gerek islem hacminde ve gerekte islem miktarlarinda tarihi rekorlar kirildi. Gecen yil borsada en yuksek kazanci yuzde 1286.00 ile Milliyet Gazetecilik hisseleri sagladi. Yuzde 1019.41 ile Is Bankasi C ikinci ve yuzde 911.49 ile Tofas Oto Tic. hisseleri ucuncu oldu. Yilin en cok deger kaybeden hisseleri arasinda yuzde 63.46 ile Brisa ilk sirayi aldi. Yuzde 47.83 ile Akin Tekstil ikinci, yuzde 36.60 ile Berdan Tekstil ucuncu siraya yerlesti.
Repo-Bono: Gecelik reponun yillik kazanci yuzde 108.55`i bulurken 6 aylik bonolarin yillik getirisi yuzde 100.29 olrak gerceklesti. 3 aylik ve 1 aylik bonolarin yillik kazanci iise sirasiyle yuzde 97.06 ile yuzde 98.30 oldu. 1 yillik mevduat faizinin kazanci ise agirlikli olarak yuzde 95 civarinda gerceklesti.
Doviz-Altin: Dovizler arasinda dolar yuzde 91.30 ile enflasyona yakin bir kazanc sagladi. Buna karsin markin getirisi yuzde 66.30 ile enflasyonun oldukca gerisinde kaldi. uluslararasi piyasalarda 1997, dolarin yili oldu. Dolar yil boyunca basta mark ve yen olmak uzere tum para birimlerine karsi deger kazandi. Dolarin tirmanisi karsisinda en fazla zarar goren para biimi mark oldu. Uluslararasi piyasalarda yuzde 22.33 deger yitiren altin, ic piyasada da yuzde 47.86 ile yil boyunca fiyati en az artan yatirim araci oldu.
Yatirim fonlari: Menkul kiymet yatirim fonlarina katilma belgelerinin yillik ortalama deger artisi yuzde 91.06 olarak gerceklesti. (DUNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.027 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.