1.1 milyar dolarlık Rus-Türk ortak yatırımı hızlı gidiyor

11.09.2007 - 10:31 | Son Güncelleme :

Atakaş Şirketler Grubu ile Rusya`nın en büyük demir çelik üreticilerinden Rus MMK`nın (Magnitogorsk Iron&Steel Works) Hatay`ın İskenderun ilçesinde gerçekleştireceği 1.1 milyar dolarlık demir-çelik yatırımı devam ediyor.
Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş, bir yabancı firma ile ilk kez imza attıkları yatırım kapsamında, liman inşaatı hızla devam ederken, fabrikaların temelini ekim sonunda atmayı planladıklarını açıkladı. İskele inşaatına başlandığını, hafriyat ve dolgu işlemlerinin devam ettiğini, ardından sanayi tesislerinin kurulacağı arazinin hafriyatının başlayacağını ifade eden Atakaş, Hafriyat ekimin ortalarına doğru bitecek dedi. Atakaş, bugüne kadar birçok yabancıyla ticaret yaptıklarını, ancak ilk kez ortak yatırım gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi: Bu işbirliğinde hiçbir sorun yaşanmıyor, her şey programlandığı gibi sürüyor. Bu yatırımda devletten tek kuruş destek almadığımız gibi devletin yapması gereken işleri de biz yapıyoruz. Yatırım yapacağımız arazinin iki tarafında dere vardı, dere ıslahını bile biz yaptık. Üstten demiryolu geçtiği için altgeçit yapmamız istendi, `tamam` dedik. Havaalanı gibi alt geçit yaptık, oysa bu Devlet Demir Yolları`nın göreviydi. NATO boru hattı arazimizden geçiyordu, onun da yönünü biz değiştirdik.

Üretim zamanla artacak
Atakaş Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Atakaş, tesislerinde istihdam edecekleri en az 2 bin kişinin yüzde 99`unun Türk olacağını, bu nedenle yatırımlarının yöredeki işsizliğin çözümüne katkı sağlayacaklarını belirterek, şunları söyledi:
Ülke ekonomimiz de önemli bir döviz kaybından kurtulacak. Çünkü şu anda yıllık 3.5 milyon ton olan yassı çelik üretimine karşı, 8 milyon tonluk ithalatımız var. Bu açık, yeni yatırım yapılmadığı takdirde 2015 yılına kadar 20 milyon tona çıkacak. Türkiye`nin inşaat demirinde fazlası, yassı mamulde ise açığının olması nedeniyle yönlendiğimiz bu yatırımın ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz.
Atakaş, Türkiye`nin yıllık 15 milyon ton yuvarlak demir üretimiyle bu alanda sıkıntı yaşamadığını, hatta yılda 1,5 milyon ton ihracat yaptığını vurgularken, Mevcut duruma rağmen dünya demir çelik fiyatlarının belirlenmesinde önemli bir işlevimiz var, bu gelecekte yassı mamulle daha da güçlenecek. İlk üretimi Eylül 2009`da sac üretimiyle başlatacak fabrikamızın 2010 yılında tamamlanmasıyla, yıllık üretim kapasitesi 2,6 milyon ton olacak diye konuştu.
Atakaş Şirketler Grubu`nun ortaklık yaptığı Rusya`nın en büyük demir çelik üreticisi MMK (Magnitogorsk Iron&Steel Works) firması, dünyanın ilk 20 demir çelik üreticisi arasında yer alıyor. Şirketin, 2006 yılı itibarıyla üretimi 12 milyon ton civarında. Yine MMK`nın geçen yıl sonunda cirosu 6,4 milyar dolar, net kârı ise 1,43 milyar dolara ulaştı.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.004 TL        
BORSA
1.004 TL        
DOLAR
1.004 TL        
EURO
1.004 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.