11 Altin Hisse.

19.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

1-Sabanci Holding: 50`nin uzerinde sirket ile alti ana sektorde faaliyet gosteren Sabanci Holding, belli bir sirket ya da sektorun riskini almak istemeyen yatirimcilar icin onemli bir firsat sunuyor. Sirket, Dogan holding, Dogus Grubu ve Ispanyol Telefonica`nin olusturduklari guclu konsorsiyum ile ucuncu GSM ihalesine ve Turk Telekom`un yuzde 20`lik stratejik satisina katilmayi planliyor. 2002 yilina kadar her yil yuzde 16 buyumeyi amaclayan holding, ozellikle, perakende ticaret, telekomunikasyon ve enerji sektorunde etkinligini artirmayi dusunuyor. 2000 yilinda 8 yeni magaza acmayi hedefleyen Carrefoursa`dan 1 milyar dolar ciro saglamayi dusunuyor. Turknet`le internet sektorune giris yapan holding, bu alanda yeni yatirimlar yapmaya devam ediyor. Holding sektoru 1999 yili basindan bu yana IMKB-100`un yuzde 26 uzerinde getiri saglarken, Sabanci Holding`in getirisi yuzde 2 civarinda. Bu da onumuzdeki gunler icin ciddi bir prim potansiyeli oldugunu gosteriyor. Akbank ve Aksigorta hakkindaki olumlu beklentiler, yatirim uzmanlarinin, holding hakkindaki beklentilerini daha da guclendiriyor.
2-Aksigorta: Sirket 2000 yilinda sigorta primlerinde yuzde 10 buyumeyi amacliyor. 2000 yilinin Eylul ayinda hayata gececek olan zorunlu deprem sigortasi sirketin karlilik rasyolarinda onemli oranda buyume gerceklestirecek gibi gorunuyor. Genel anlamda sigorta sektorunde ciddi bir buyume potansiyeli bulunuyor. Su ana kadar sigortalanma oraninin cok dusuk seviyleerde seyretmis olmasi ve insaat mesuliyet sigortasi, urun mesuliyet sigortasi ve profesyonellik tazminati gibi yeni urunlerin satisa sunulmasi buyume beklentilerinin en onemli nedenlerini olusturuyor. Diger yandan sirket, buyumek icin sektorde faaliyet gosteren kucuk sigorta sirketlerini satin almayi amacliyor. Aksigorta`nin ilk hedefi, ozellestirilmesi halinda Basak Sigorta`yi almak. Sirket hakkindaki diger onemli beklenti de yabanc ibir sirketle ortaklik konusunda calismalar yapmasi... Sirket yoneticileri de, net teknik gelirlerin 2000 yili icinde primlerdeki buyumeye paralel bir sekilde artmasini bekliyorlar. Yatirim uzmanlari da Aksigorta`nin 2000 yilinda net karini yuzde 24 oraninda artirmasini bekliyorlar.
3-Netas: Sirket, 2000 yilinda ihracatin ve oizel sektore yapilan satislarin payini artirmak suretiyle, Turk telekom`a olan bagimliligini azaltmayi amacliyor. Netas`in, Banglades`te yaptigi islerin bir uzantisi olarak takip ettigi ihalenin, gerekli finansman saglandigi takdirde, 2000 yili sonu itibariyle sonuclandirilmasi bekleniyor. Son alinan santral ihalesi ve ozel sektor yatirimlarinda beklenen artisa parelel olarak canlanacak talep goz onune alindiginda 2000 yilinda sirketin, satislarini dolar bazinda yuzde 16,8 artirarak 235,5 milyon dolara ulastirmasi bekleniyor. netas, gectigimiz Ekim ayi icinde bazi birimlerinin faaliyetlerini Tuzla Serbest bolgesi`Ne kaydirdi. Bu gecis 1999 yilinin son ceyreginde vergi orani uzerinde olumlu etki yaratti. Bununla birlikte asil etkinin 2000 yili icinde ortaya cikmasi bekleniyor. 2000 yilinda faizlerde yasanacak dususun faaliyet disi gelirlerinde yaratacagi azaltmaya ragmen, sirketin vergi yukumlulugundeki azalisin da yardimiyla net karini dolar bazinda 19,2 oraninda artiracagi hesaplaniyor.
4-Garanti Bankasi: 1999 yili sonu bilancosunda 181 trilyon 100 milyar liralik net kar aciklayan banka, karini bir onceki yila oranla yuzde 12.6 oraninda dusurmus oldu. Yil sonu bilancosunda aciklanan kardaki gerilemenin en onemli nedeni Hazine bonolarina getirilen verginin yaklasik 58 milyon dolarinin 1999 yili gelir tablosuna yansitilmasidir. Sirketin, 1999 yili komisyon gelirlerini yuzde 40 oraninda artirmis olmasi dikkat cekici bir unsur olarak karsimiza cikiyor. Banka, guclu menkul kiymet portfoyu ile, faiz oranlarinda dususten onemli olcude yararlaniyor. Ayrica Garanti Bankasi`nin, dusus oncesinde bono portfoyunu buyutmus olmasi, gelecek donem karliligini olumlu etkileycek nedenler arasinda bulunuyor. Garanti Bankasi hisseleri, yuksek getiri potansiyeli ile gelecek donemde yatirimcilarina umut veriyor.
5-Vestel: Sirket, orta vadede yuksek buyume potansiyeli sergileyen global bilgi teknooljisi alaninda soz sahibi olmayi amacliyor. bu nedenle kendi Ar-Ge calismalarinin yani sira Sun Microsystem, Microsoft, Zilog, Intel, Teralogic, National Semiconductor ve Nokia gibi dunyanin onde gelen bilgi teknolosjisi sirketleri ile stratejik isbirligi anlasmalari yapti. Yatirim uzmanlari sirketin karinin 2000 yilinda yuzde 13, 2001 yilinda ise yuzde 25 oraninda artacagini dusunuyor. Elektronik sektorune sikismayarak bilisim sektorune de el atan kurulus, genis urun yelpazesi ile pazar payini artirmayi amacliyor. Ic piyasadaki olasi talep daralmasi durumunda, ihracata yonelik bir satis politikasi izleyebilmesinden dolayi, sirket hakkindaki olumlu beklentiler suruyor. Vestel, 2000 yili icinde ikinci bir halka arzin yani sira istiraklerinden Vestelnet`i halka arz etmeyi planliyor.
6-Alarko Holding: Alarko Grubu`nun insaat ve yapi sirketi Alsim, Atilla Dogan ve yuksek insaat ile birlikte Baku Ceyhan projesinin Turkiye kismindaki boru hattinin insasi icin teklif verdi. Alti ay icinde netlik kazanacak 1 milyar 300 milyon dolarlik projeden holdingin mutlaka pay almasi bekleniyor. Kurulusun yatirim yapmayi dusundugu projelerin basinda Kibris Su Tasima Projesi geliyor. Proje kapsam olarak, su altindan 75 kilometrelik boru hattinin ve biri Turkiye, digeri Kibris`ta olmak uzere iki hidroelektrik santralinin yapimini iceriyor. Toplam yatirim tutari 200 milyon dolar olan projeyi Alsim`in ustlenmesi bekleniyor. Diger yandan sirket istiraklerinden Altek`in 2000 yilinda halka arzini gerceklestirmeyi hedefliyor. ALarko Holding, enerji sektorundeki atilimlari ve gerceklestirdigi projeleri sayesinde onumuzdeki donemler icin oldukca umut vaad ediyor.
7-Akbank: Borsadaki tarihinde ilk kez kari bir artis gostermezken, bu durum Akbank hisseleri uzerinde olumsuz bir etki yaratmadi. Akbkank, dusuk enflasyon ortaminda da gelismesini saglayabilecek stratejilere sahip olan bankalar arasinda bulunuyor. Yatirim uzmanlari banka hisseleri hakkinda orta ve uzun vadede oldukca pozitif gorus bildiriyorlar. Benzer bankalara gore oldukca yuksek ozkaynak/aktif oraniyla faaliyet gosteren Akbank, borclanma oranini artirarak onemli olcude buyume potansiyelini bunyesinde barindiriyor. Banka, cok kisa sure once, 400 milyon dolarlik yabanci kaynakli kredi sagladi. Bu kredi, bankanin onumuzdeki gunlerde karliligini artirmasini saglayacaktir. Diger yandan yabanci derecelendirme ve kredi kuruluslarinin banka hakkinda acikladiklari olumlu gorusler onumuzdeki donem icin ana beklentilerin basinda geliyor.
8-Erdemir: Yavas kur politikasi nedeniyle 2000 yili finansal giderlerinin 286 milyon dolardan 125 milyon dolara dusmesi bekleniyor. Birikmis gecmis yil zararlari ve kullanilmamis yatirim tesviklerinden oturu, sirketin 2000 yilinda hemen hemen hic vergi odememesi bekleniyor. Sirketin kumulatif bazda pozitif kar aciklamaya baslamasi ile 2000 yilinda piyasanin kar aciklamalarina cok olumlu tepkiler vermesi bekleniyor. Eregli Demir Celik Fabrikalari, faaliyet gosterdigi sektorde Hukumetin yil sonuna kadar yuzde 51.7`lik hisse satisinin 2000 yili sonunda taamlamasiyla, sirketin ozellestirilmesinin gerceklestirilecegi dusunuluyor. Bu beklentiler ve yatirim uzmanlarinin onerileri de dikkate alindiginda sirket hisselerinin orta ve uzun vadede iyi bir performans sergilemesi bekleniyor.
9-Akal Tekstil: Akal Tekstil`in yil sonu bilancosu krizden cikisin ilk isaretlerini veriyor. Bilindigi gibi sirket 1999 yilinda kar aciklamisti. Akal hisseleri, bu yil icinde halka arz edilecek olan Ak Enerji`de yuzde 9,6 oraninda 96 milyar lira nominal degerli istiraki bulunuyor. Akal Tekstil`in diger 5 sirketteki istiraki de yaklasik 500 milyar nominal degerde yeraliyor. Sirketin 2000 yilinda ekonomik canlanmaya paralel olarak 1 trilyon lira kar aciklamasi bekleniyor. Akal Tekstil, uretiminin yuzde 40`ini ABD, Kanada, Arjantin, Fransa, Italya, Almanya, Ispanya, Portekiz, Belcika ve Yunanistan gibi ulkelere yapiyor. Akal Tekstil`in enerji ihtiyaclari da sirketler grubuna bagli firmalar olan AK Enerji ve Ak-Kim tarafindan karsilaniyor. Yatirim uzmanlari, tekstil sektorundeki iyilesmeye ve akrilik fiyatlarina paralel olarak Akal Tekstil`i takip edip uzun vadede onermeye devam ediyorlar.
10-Dogan Holding: 1998 yili sonunda konsolide aktif buyuklugu 2, 5 milyar dolara yaklasan ozkaynaklari ise 295 milyon dolara ulasan Dogan Holding bunyesinde bulundurdugu basin-yayin, turizm, enerji ve finans sektorunde faaliyet gosteren 23 grup sirketi ile Turkiye`nin onde gelen holdinglerinden. Holding enerji ve telekomunikasyon gibi stratejik onem tasiyan sektorlere yatirim yaparak buyumeyi ve doymamis pazarlarda onemli bir pazar payi elde etmeyi hedefliyor. uzmanlar Danistay tarafindan iptal edilen enerji dagitim ihalesi konusunun sirketi bir sure daha mesgul edecegi gorusunu tasiyorlar. Telekomunikasyon sektorunde Dogus grubu, Sabanci Holding ve Ispanyol Telefonica ile birlikte onumuzdeki gunlerde acilacak olan 3 GSM lisansi ve Turk telekom`un satisina teklif vermeye hazirlaniyor. Birden fazla sektorde faaliyet gosteren Dogan Holding, yatirimcilar icin orta ve uzun vadede iyi bir getiri potansiyeli sunuyor.
11-Alcatel Teletas: Turk Telekom`un ozellestirilmesi ve yeni GSM lisanslarinin satilmasi sonrasinda onumuzdeki yillarda telekom sektorunde bir yatirim patlamasi bekleniyor. Telekom`un uzun zamandan beri ertelenen yatirimlarinin ozellestirilme sonrasinda yapilmasiyla Alcatel Teletas`in onumuzdeki yillardaki dolar bazinda karliligini reel olarak yuksek miktarda artiracagi tahmin ediliyor. Ote yandan sirket halihazirda GSM altyapisi uretmese de ana sirketinden kolaylikla ithal edebilir ve uc yeni GSM operatorunden birine altyapi saglayicisi olabilir. Telekom sektorundeki tum bu gelismeler degerlendirildiginde Alcatel`in piyasa degerinin muhafazakar bir yaklasimla 500-550 milyon dolar civarinda olmasi gerekiyor. Yurtdisi pazar payini artirmaya yonelik surekli olarak yatirim yapan sirket, ozellikle Uzakdogu`da buyumek icin gerekli alt yapi calismalarinda bulunuyor. (BORSAMATIK)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.000 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
998 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.