100 ıstasyon Acacak.

24.04.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Son yillarda Turkiye`dedogalgazin LPG`den buyuk bir pazar payi kapmasina karsin, otogaz kullaniminda buyuk bir artis yasadigina dikkat ceken Aygaz Genel Muduru Yavuz Veysoglu, bu canliligin en az 4-5 yil daha devam edecegini ileri suruyor. Iki yil oncesine kadar LPG kullaniminda yuzde 10`luk buyume yasanmaasina karsin, son iki yilda dogalgaz nedeniyle dusus yasandigini hatirlatan Veysoglu, soz konusu dususun yuzde 2 oldugunu da belirtiyor. Dogalgazin inkar edilemez bir pazar kaptigini soyleyen Veysoglu, otogaz sektorunun gelisimini ise "Ancak bir sektor var ki buradaki buyume inanilmaz. Burada muthis bir dinamizm var" sozleriyle dile getiriyor. Gecen yil LPG sektorunun buyumesinin bu alanda oldugunu da vurgulayan Veysoglu bu gelismeyi, gerek ihracat sikintilarinin giderilmesine gerekse fabrikalarin daha yuksek kapasitede calismasina bagliyor. Bu yilin uc ayinda hem dokum hem sanayi hem de evlerde kullanilan LPG`de onemli bir artis gozleniyor. Veysoglu, sanayide ozellikle seramik ve tekstil sektorunde LPG kullanildiginin altini ciziyor. Otogaz sektorunde bu yilin ilk uc aylik rakamlarinin bir hayli sevindirici oldugunu da dile getiren Veysoglu, gecen yilin ilk uc ayiyla karsilastirildiginda yasanan artisin yuzde 30`lar seviyesinde olldugunu ifade ediyor. Bu artisin 4-5 yil surecegi beklentisiyle olsa gerek Aygaz`da, yilsonuna kadar 102 olan otogaz istasyon sayisinin ikiye kaatlanmasi planlaniyor. Sirket, 2000 sonuna kadar toplam 100 adet otogaz istasyonunu hizmete acacak. Son iki yildir buyuk bir gelisme gosteren pazarin, ekonomik dinamiklerinin tam oturmadigini da hatirlatan Veysoglu, "Iki yil sonra buyume bu hizla olmaz, ama ozellikleri belirlenmis ve oturmus bir pazar olacaktir" diyor. Veysoglu`na gore bunun nedeni ise oto FPG`nin cevre koruma acisindan buyuk avantajlar saglamasi ve Avrupa`da da bu yonde bir gelismenin yasaniyor olmasi. Turkiye`nin de bu noktadan taviz vermeyecegini savunan Veysoglu, otogaz dolum istasyonu acisindan Turkiye`yi Trakya, Marmara, Ege, Cukurova ve Orta Anadolu olmak uzere 5 bolgeye ayirdiklarini anlatiyor. Veysoglu, her ilde olmak gibi bir iddialari olmadigini, ama taksi yogunlugu fazla olan illerde istasyonlarin agirlikta olacagini da belirtiyor.
Gecen yil 188.176 milyar dolarlik ciro yapan sirket, bu yil 250 trilyon lira ciro hedefliyor. Aygaz`in gecen yilki cirosu icinde LPG`nin payi 171.007 milyar dolar olarak gerceklesti.
LPG satislarini bir onceki yila gore yuzde 3 artiran sirket, gecen yil 1 milyon 78 bin ton LPG satarak pazar payini yuzde 32`ye yukseltti.
Aygaz`in gecen yilki satislarinin yuzde 85`ini 1 kg`lik ev tupu, yuzde 9`unu sanayi tupu ve yuzde 6`sini da 2 kg`lik kamp tupu olusturdu.
Her yil ortalama 35-40 milyon dolarlik yatirim yapan Aygaz, bu yil acacagi otogaz istasyonlarinin disinda tesislerin yenilenmesi, stoklama ve lojistik imkanlari artirmak icin stok tanklarinin yapimi, nakliye araci alimi, muhtelif musteriler icin, degisik yerlere stoklama gibi islerin disinda ozel bir yatirim yapilmasini planlamiyor. (YENI BINYIL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.020 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
999 TL        
EURO
1.009 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.