10 Mılyar Lıraya Kadar Olan Offshore Zararıkarsılanacak.

13.03.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Hazirlanan yasa taslagi ile, Merkez Bankasi nezdindeki Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`na devredilen bankalarin Off-Shore (kiyi bankaciligi) islemlerinde mevduati olanlarin, zararlarinin yaklasik 10 milyar liraya kadar olan kisimlarinin karsilanmasi planlaniyor. Merkez Bankasi ve Hazine Mustesarligi`nin, kamuoyunda Off-Shore`zedeler olarak isimlendirilen mevduat sahiplerinin zararlarinin karsilanmasina yonelik calismalarinda son asamaya gelindi. Off-Shore`zedeler ile ilgili olarak hazirlanan yasa taslaginin, bayramdan sonra tasarilastirildiktan sonra, TBMM`ye sevkedilmesi amaclaniyor. Edinilen bilgiye gore, Fon`un elindeki bes bankadan dort tanesininOff-Shore`u bulunurken, bu dort bankada toplam 4 bin Off-Shore hesabi sahibi bulunuyor. Bu dort bankadan ikisinde sorun bulunurken, bu sorunlar iki bankanin, kiyi bankaciligi hesabiyla ilgili ne istiraki, ne de subesinin bulunmamasindan kaynaklaniyor. Yetkililer, bu iki bankanin kiyi bankaciligi hesaplarinin, tamamenkendine has hukmu sahsiyeti bulundugunu, ucuncu bir bankaya sanki mevduat yatirilmis gibi bir durumun soz konusu oldugunu belirtiyorlar. Yapilan hesaplamalara gore, mevduat sahibi basina 10 milyar liralik bir tazmin ile, 4 bin Off Shore`zededen, kucuk ve orta boyuttahesabi bulunan yaklasik 2 bin kisinin tum zararlarinin karsilanacagi tahmin ediliyor. Zararlarin hangi yontem ile karsilanacagi uzerinde calismalarin halen devam ettigi belirtilirken, zararlarin buyuk olasilikla Mevduat Sigorta Fonu`ndan karsilanacagi ifade ediliyor. Off- Shore`zedelere, mevduat sahibi basina yaklasik 10 milyar liralik odemenin yapilmasi durumunda, bunun toplam maliyeti 40 trilyonlirayi bulacak. Fon`un duzenli gelir kaynaklarinin bulundugunu hatirlatan yetkililer, Dunya Bankasi`ndan, Mali Sektor Uyum Kredisi cercevesinde kaynak saglanacagini, bu kredi ile Hazine`den tahvil alinacagini, yineayrica Fon`daki bankalarin satisindan da gelir elde edilecegini vurguluyorlar. Bagimsiz denetim kuruluslarinin, 15 Mart`a kadar, Fon`daki bankalarin bilancolarini ve mali yapilarini bir rapor halinde Merkez Bankasi ve Hazine`ye sunacagini hatirlatan yetkililer, Merkez Bankasi ve Hazine uzmanlarinin hazirladigi raporlarla bu raporlarin karsilastirilacagini da ifade ediyorlar. Bu arada, onumuzdeki aylarda, kiyi bankaciligina ceki duzen vermek icin bazi duzenlemelere gidilecek. KKTC`deki kiyi bankaciligi sisteminin, Uluslararasi Odemeler Bankasi`nin (BIS) standartlari cercevesinde faaliyet gosterebilecek bir kiyi bankaciligi merkezi haline getirilmesi de planlaniyor. Merkez Bankasi ve Hazine Mustesarligi`nin ortaklasa hazirladiklari yasa taslagi ile Tasarruf Mevduati Sigorta Fonu`na devredilen bankalarin Off-Shore (kiyi bankaciligi) islemlerinde mevduati olanlarin, zararlarinin yaklasik 10 milyar liraya kadar olan kisimlarinin karsilanmasi planlaniyor. boylece, 4 bin kadar off-shorezedenin 2 bini parasini kurtarabilecek. (HURRIYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
999 TL        
BORSA
1.003 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.