1 dolar = 1 YTL mümkün mü?

28.09.2007 - 12:19 | Son Güncelleme :

DÜNYA paraları karşısındaki değer kaybı süren dolar dün 6 yıl 4 ay aradan sonra 1.20`yi gördü

DÜNYA paraları karşısındaki değer kaybı süren dolar dün 6 yıl 4 <ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/dolar8787.jpg" align="right" vspace="5">ay aradan sonra 1.20`yi gördü.

MİLLİYET

Milliyet`in görüş aldığı yatırım uzmanları, Türkiye`ye para girişi devam ederse dolardaki bu düşüşün bir miktar daha devam edebileceğini öngörüyor. Dolar 1 YTL`ye iner mi? sorusuna İmkansız değil diyenler de var.

Türk yatırımcısının klasik tasarruf aracı olan dolar, 6 yıl 4 aylık aradan sonra dün ilk kez 1.20`ye kadar geriledi Dolar, dünyada aralarında YTL olmak üzere birçok para birimi karşısında hızla değer kaybediyor. Dolar dün bankalararası piyasada YTL karşısında gün içinde 1.20`yi de görerek yaklaşık 6.5 yılın en düşük seviyesine kadar geriledi. Euro ise dolar karşısında da 1.4174 ile tüm zamanların en yüksek değerine çıktı.

21 Şubat 2001`de dönemin cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in, yine dönemin Başbakanı merhum Bülent Ecevit`e Anayasa kitapçığını fırlatmasından önce 690 lira düzeyinde seyreden dolar, aynı gün yüzde 30`un üstünde artarak bir günde yaklaşık yüzde 40 artarak 962 liraya kadar fırlamıştı. Yine aynı günlerde gecelik faizler yüzde 40`lardan yüzde 760`lara yükselirken, borsada bir günde yüzde 15`lik şok düşüş yaşanmıştı.

Müdahaleler olmasaydı ne olurdu

Dolar 2001 Mart ayının sonlarında ilk kez bugünkü 1 YTL değeriyle 1 mlyon lira ile tanıştı. 31 Mayıs 2001`de dolar ilk kez 1.20 YTL`li rakamları gördü. Dolar 6 yıl 4 ay sonra ilk kez gördüğü 1.20`li rakamı dün yeniden gördü. Euro`nun dolar karşısında dünkü hızlı değer artışı, doların YTL karşısında 1.20`li rakamlara kadar düşmesinde etkili oldu. Doların sadece YTL karşısında değil başta Brezilya, G.Afrika, Macaristan olmak üzere gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında da hızla değer kaybettiğini belirten uzmanlar, geçen yıl şubat ayı ortalarında Merkez Bankası`nın 5 milyar dolara yakın alımı olmasaydı, doların bugün 1.1 YTL`ye kadar inebiliceğini söylediler.

1 dolar = 1 YTL mümkün

FED’in ekim ayındaki toplantısından yeni bir faiz indirimi bekleniyor. FED’in indirimlerinin sürmesi ve Türkiye’ye para girişinin devam etmesi durumunda uzmanlar 1 dolar = 1 YTL’yi mümkün görüyor Songül Hatısaru

Dolardaki global değer kaybı 1 dolar = 1 YTL olur mu sorusunu gündeme getirdi. Yurtdışı piyasalarda da hızla değer kaybeden doların seyrine bakıldığında dolar kurunda 1.2000 seviyesinin altı artık dolar için kolay görünüyor. Ekim ayında yapılacak FED toplantısında en az çeyrek puanlık bir indirim bekleniyor. Toplantı öncesinde doların 1.2000 seviyesinin altını test etmesi muhtemel. FED’in ekim ayında yeni bir indirime hazırlandığını hatırlatan uzmanlar bu indirimlerin sürmesi durumunda yurtiçinde de yüksek reel faizi bağlı olarak süren yabancı girişi nedeniyle 1 doların 1 YTL seviyesine gerilemesinin zor olmadığını söylüyor. Türkiye’ye doğrudan yabancı sermaye girişinin de sürmesi dolar için yıl sonuna kadar olan vadede bu seviyelerin artık zor olmadığını gösteriyor. Ancak bu seviyelere doğru hareket görüldükçe ihracatçıların sıkıntıları artacağından ve cari açık riski ön plana çıkacağından Merkez’in piyasaya müdahale etme beklentisi bulunuyor. Dış piyasalarda faizi azalan paraya talep azaldığı için paritede euro lehine hareketin ise devam etmesi bekleniyor. ABD ekonomisinde yavaşlama sinyalleri gelirken Avrupa Merkez bankasının kısa vadede faiz indirimi yapmayacağı için paritede 1.42 - 1.43 seviyelerinin görülme olasılığına sürpriz olarak bakılmıyor.

Dolar neden düşüyor

Yurtdışında kredi piyasasında yaşanan likidite sorunlarının Merkez bankaları tarafından finanse edeceğinin anlaşılmasıyla bu taraftaki endişeler azaldı. Küresel endişe azalırken Avrupa Merkez Bankası faiz artırımına devam ediyor. Türkiye`de yabancı yatırımcı enflasyon farkları da hesaba katıldığında yüzde 20`leri bulan oranda reel faiz alırken bir reel faiz alırken, FED faizi düşürmeye başladı. FED`in indirimlerinin devam edeceği düşünüldüğü için YTL ve gelişmekte olan ülke paraları küresel endişelerin azalmasına bağlı olarak talep görmeye devam ediyor. Böyle olunca YTL dolar karşısında değer kazanıyor. Öte yandan bizde de MB`nin faiz indirimine geçmesi bono faizlerinin düşüceğine yönelik bir gösterge. Dolayısıyla alım satım gelirinden faydalanmak isteyen yabancı yatırımcıların YTL’ye talebi sürüyor. Amerikan ekonomisine dair büyüme endişelerinin devam etmesi dolara talebi azaltıyor. Euro bölgesinde ise faiz indirimine gidilebileceğine yönelik net bir sinyal yok.

1.1500 - 1.2000`ye gelmesi mümkün
Tufan Cömert / Garanti Yatırım Stratejisti

Bir dolar 1 YTL olmasa bile 1.1500 1.2000 aralığına gelmesi çok olası. Öncelikle paritenin daha yukarı gitme olasılığı çok yüksek faiz hadlerinden dolayı euro avantajlı durumda. Yurtiçine baktığımızda MB`nin faiz indirim sürecinde olması içerde sermaye kazancı olasılığını özellikle yabancı yatırımcı açısından artırıyor. Dolayısıyla faizin cazibesi devam ederken, yabancı girişlerinin sürmesi bunu mümkün kılabilir koşulları oluşturuyor. Yabancı yatırımcı Türkiye’den yüzde 20’leri bulan bir kazanç alabiliyor. Dolayısıyla kurda daha da aşağı gidiş potansiyeli var. Dolarda kısa bir vadede 1.2000’nin altına gelineceğini düşünüyorum. FED faizi düşürmeye devam edecek. 31 Ekim’de FED’in çeyrek puanlık bir indirime gitmesi fiyatlanmış durumda. Son dönemde ABD’den gelen kötü makro ekonomik verilerde durgunluğu teyit ediyor. Dolayasıyla ekonomiyi canlandırmak için FED muhtemelen faiz indirimlerine devam edecek. Şu anda 4.75 olan faizi 1 puan daha indirmesi bekleniyor. Avrupada ise faizler yüzde 4 civarında sabit. Bir süre sonra muhtemelen orada da faiz indirimleri gündeme gelebilir ama bu olana kadar 1 yıllık vadede faiz hadleri dolayısıyla euro avantajlı durumda olacak.

Kurda gevşeme sürer
Kağan kolabaş/ Finansbank özel bankacılık yönetmeni

Doların 1 YTL`yi görmeyeceğini düşünüyorum. Kurların mevcut seviyelerinin de düşük olduğunu bu noktalardan belki 1.1180’e kadar maksimum çekilebileceğini düşünüyorum. Türkiye’nin ekonomisine ilişkin iyimserliğimi korumakla birlikte risklerinde hala mevcut olduğunu düşünüyorum. Böyle bir şeyin olabilmesi için euronun çok ciddi anlamda yükselmesi ve doların diğer para birimlerine karşı ciddi anlamda değer kaybetmesi gerekir. Euronun da bu kadar değerlenmesini Avrupa ekonomisinin kaldırabilmesi mümkün değil. Avrupa tarafından mutlaka bir müdahale gelir. Bütün gelişmekte olan ülke para birimleri dolara karşı değer kazanıyor. Güvenli liman olarak görülen doların tahtı sallanıyor. Muhtemelen önümüzdeki dönem içinde ABD`deki faizler gevşemeye devam edecek ve ekim toplantısında yeni bir faiz indirimi gelecek. Yurtiçi piyasalara baktığımızda da eylül ayında enflasyon rakamlarının yüksek gelmemesi durumunda içeride MB yeni bir faiz indirimine gidecek. Dövizin düşmesinden özellikle ihracatçı firmalar oldukça rahatsız. MB’nin faiz indirimleri de belki ileriki dönemde dövizin düşüşüne karşı bir ölçüde çare olabilecek. Ama Türkiye’nin uzunca bir süre enflasyonu kontrol edebilmek açısından yüksek faiz vermeye devam edeceği de ayrı bir gerçek. Kısa vadede yurtdışındaki olumlu havaya bağlı olarak doların bir 1.2000’li seviyelere doğru hareket edebileceğini düşünüyoruz. Doların 1.1180’lerde güçlü bir desteği var.

Merkez kendini gösterir
Serdar Şenol / Altarnatifbank Ekonomisti

Gelinen seviyelere bakıldığında 1 doların 1 YTL olmaz diyemeyeceğim. Ancak yıl sonuna ilişkin cari açık beklentisi 36 milyara dolara yükseldi. Petrol fiyatları ve YTL’nin değerli konumu devam ederse geçen yıla göre daha yüksek bir cari açıkla karşılacağımız kesin. Dolayısıyla dolardaki hızlı olası gevşeme cari açık tarafından bir çalkantı oluşma riskini de beraberinde getiren bir etken. İhracatçılar zaten rahatsız. Dolarda bu nedenlerle 1.2000’nin altının Türkiye’nin ekonomik gerçekleri açısından çok tehlikeli bir seviye olduğunu düşünüyorum. Olası bir küresel dalgalanmada Türkiye çok olumsuz etkilenir.

1.2000’li seviyelere yaklaşıldıkça Merkezin döviz alım ihalerindeki miktarı artırmasını bekliyoruz. 1 YTL’ye doğru bir hareket olur ve YTL’deki değerlenme sürerse Merkez kesinlikle ani doğrudan müdahaleler kesinlikle gelecektir. Kısa vadade yeni yabancı girişleri olmazsa buralardan daha aşağı seviyeleri beklemiyoruz. Yıl sonuna kadar 1.1500 - 1.3000 aralığında bir seyir bekliyoruz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
KAPANIŞLAR (BIST)
BUGÜN 1000 TL NE OLDU?
1.031 TL        
BORSA
1.002 TL        
DOLAR
1.001 TL        
EURO
1.002 TL        
ALTIN
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.