OPEC'ten 'petrol fiyatları' tahmini

23.05.2017 - 15:27 | Son Güncelleme :
OPEC'ten 'petrol fiyatları' tahmini | Emtia Haberleri

2 gün sonra gerçekleşecek OPEC toplantısında kısıntının uzatılması konusunda anlaşmazlık çıkmayacağını söyleyen OPEC eski temsilcisi Yarjani, 2017 sonuna kadar petrolün 55-60 dolar bandında dengeleneceğini tahmininde bulundu.

İran’ın eski OPEC Temsilcisi Cevat Yarjani, üretimi kısma kararının uzatılması yönündeki çabalara ilişkin, "Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretimi kısma anlaşmasının uzatılması beyanı petrol sektörü tarafından kabul gördü ve fiyatlar üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Petrolün varil fiyatının 55-60 dolar bandında dengelenmesi sektörün tüm paydaşları açısından en sürdürülebilir nokta olarak görülüyor. 2017 sonuna kadar bu fiyat aralığında dengelenme sağlanacaktır." öngörüsünde bulundu.

Haberin Devamı

Yarjani, Ulusal Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve OPEC dışı ülkelerin son üç yıldır dalgalanan petrol fiyatlarının toparlanmasına yönelik çabalarını değerlendirdi.

BRENT PETROL FİYATLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Yarjani, OPEC dışı üreticilerden Rusya ile Suudi Arabistan'ın henüz bir anlaşma olmamasına rağmen beyan ettikleri, "Petrol üretim kısıntısı anlaşmasını 9 ay daha uzatma" önerisinin, piyasalarda fiyatların seyrinde yukarı yönlü dengelenme oluşturmaya başladığını söyledi.

Söz konusu ortak açıklamanın petrol fiyatları açısından karar birliği sağlanması adına önemli bir gösterge olarak nitelendirilebileceğini belirten Yarjani, "Rusya ve Suudi Arabistan'ın üretimi kısma anlaşmasının uzatılması beyanı petrol sektörü tarafından kabul gördü ve fiyatlar üzerinde olumlu bir etki bıraktı. Bu beyan piyasaya güçlü bir mesaj verdi ve küresel petrol üreticilerinin petrol piyasasına istikrarı getirmek için kararlılıklarını ortaya koydu. Bu sayede, 25 Mayıs'taki 172. olağan OPEC toplantısı çok iyi havada geçecek. OPEC'in 25 Mayıs'taki toplantısında herhangi bir anlaşmazlık çıkacağını sanmıyorum, çünkü geçen kasım ayından bu yana OPEC tarihinde görülmemiş bir uyum gözlemliyoruz." diye konuştu.

Haberin Devamı

'VARİL BAŞINA 55-60 DOLAR EN SÜRDÜRÜLEBİLİR FİYAT'

Yarjani, petrol fiyatlarının düşük seviyelerde seyretmesinin tüketiciye yarar sağladığı ve yüksek fiyatların ise üretici için olumlu olduğu algısının yanlış temellere dayandığına işaret ederek, şöyle devam etti:

"Mevcut düşük petrol fiyatı ortamında, her ne kadar bu seviyedeki rakamlar tüketiciler açısından olumlu karşılansa da, bir müddet sonra bu durum yatırımcının iştahını kaçırıp yeni alanlara yatırımı azaltarak petrol üretimini düşürecek bir ortam oluşturacaktır. Fiyatların düşük gitmesinin kısa dönemli etkileri çekici gözükür, ancak uzun dönemde üretici, tüketici ve yatırımcı açısından sektörde negatif etkisi gözlenecektir. Fiyatlara bağlı olarak petrol üretiminin düşmesi, daha tehlikeli sonuçlar doğuracaktır. Fiyatlar, düşük üretim sonrasında ise yine keskin ve hızlı bir şekilde yükselecektir. Bu durum yine piyasalarda geçmişte olduğu gibi dengesizliğe sebep olacak ve petrole gereğinden çok fiyat biçmek piyasa açısından hiç iyi bir sonuç getirmeyecektir."

Fiyatların OPEC ve OPEC dışı ülkelerin iş birlikleri ile dengelenmesi sanılanın aksine sadece üretici ve ihracatçıyı değil, tüketicileri ve yatırımcıları da olumlu etkileyeceğini anlatan Yarjani, "Bu çabalar sonucunda, petrolün varil fiyatının 55-60 dolar bandında dengelenmesi sektörün tüm paydaşları açısından en sürdürülebilir nokta olarak görülüyor. 2017'nin sonuna kadar bu fiyat aralığında dengelenme kararlı iş birliğiyle sağlanacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

ÜRETİMİ KISMA ÇABALARI

OPEC üyeleri, 29 Eylül 2016'da Cezayir'de yaptıkları toplantıda, petrol piyasasının yeniden dengelenmesi için petrol üretimini günlük 32,5 ile 33 milyon varil aralığında sınırlama kararı aldı.

Kasım 2016'da, OPEC'in 171. olağan toplantısında üye ülkeler, günlük petrol üretim seviyesini 32 milyon 500 bin varile düşürmenin uygun olduğu sonucuna vardı. Buna göre OPEC üyesi ülkeler, 30 Kasım 2016 tarihinde bu yılbaşından itibaren 6 ay süreyle petrol üretimini günlük 1,2 milyon varil indirmeyi kararlaştırdı. 1 Ocak 2017 tarihi itibarıyla ise Rusya yine 6 ay süreyle günlük 300 bin varil, diğer OPEC dışı ülkeler de günlük ortalama 258 bin varil daha az üretim yapmaya başladı.

Haberin Devamı

Son olarak bu ayın ortasında Çin'de bir araya gelen Suudi Arabistan ve Rusya yetkilileri ortak basın toplantısıyla, haziran sonunda dolacak daha önceki üretim kısıntısı anlaşmasının, 2018'in mart ayına kadar uzatılması yönünde görüş belirtti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.809 Değişim: 0,89% Hacim : 43.529 Mio.TL Son veri saati : 13:57
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.819
Açılış: 9.754
32,5319 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9915 Değişim: 0,47%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.432,04 Değişim: 0,37%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.