"En iyi senaryo bu çılgın savaşı durdurmak"

07.04.2020 - 15:19 | Son Güncelleme :
"En iyi senaryo bu çılgın savaşı durdurmak" | Emtia Haberleri

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkanı Simonov, "İki taraf için en iyi senaryo, bu çılgın savaşı durdurmak ve elbette müzakere masasına geri dönmek" açıklamasında bulundu.

ESCP Europe Business School Enerji Ekonomileri Misafir Profesörü Memduh Salameh, Riyad'ın Moskova ile girdiği petrol fiyatı savaşını daha fazla devam ettiremeyeceğini belirterek, "Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısıyla OPEC'ı acil toplantıya çağırarak Rusya'ya karşı petrol fiyatı savaşını kaybettiğini kabul etmiş oldu." dedi.

Salameh, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, bütçe gelirlerinin yüzde 90'ı petrolden sağlanan Riyad'ın, Moskova'ya karşı verdiği savaşın önünde sonunda kendi aleyhine döneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını sebebiyle küresel petrol talebinde günlük 20 milyon varil düşüş olduğunu dile getiren Salameh, Rus ekonomisinin varil başına 25 dolar seviyesindeki petrol fiyatlarıyla yetinebileceğini, Suudi Arabistan'ın ise bütçesini dengelemek için varil başına 85-91 dolar petrol fiyatına ihtiyacı olduğunu ifade etti.

##$HABER_1461247$##

Salameh, Saudi Aramco'nun varil başına üretim maliyetinin 28 dolar olduğuna, Rus şirketlerin ise varil başına 2,5 dolar daha ucuza üretim yaptığına dikkati çekerek, "Riyad bu savaşı daha fazla devam ettiremezdi. Suudi Arabistan, ABD Başkanı Donald Trump'ın baskısıyla OPEC 'ı acil toplantıya çağırarak Rusya'ya karşı petrol fiyatları savaşını kaybettiğini kabul etmiş oldu." dedi.

Mevcut durumda OPEC iş birliğinin önünde 3 engel olduğunu belirten Salameh, şöyle devam etti:

"İlk olarak, üretimde ne kadar kesinti yapılırsa yapılsın Kovid-19 salgını devam ettiği sürece petrol fiyatları üzerinde herhangi bir olumlu etkisi olmayacak. Petrol fiyatları düşüş eğilimini sürdürecek. Öte yandan, ekonomik ve politik sebeplerle iş birliği yapmak zorunda kalan Moskova ve Riyad günde 10 milyon varilden fazla kesinti yapamaz. Rus petrol şirketleri üretimlerini günde 300 bin ila 500 bin varil artırma planlarını erteleyebilir ancak bu durum Riyad'ı memnun etmeyecek. Son olarak, Rusya ve Suudi Arabistan'ı anlaşmaya iten en büyük sebeplerden biri ABD'nin küresel petrol piyasasında sözünün geçmesi için umursamaz bir şekilde fazla üretim yapmasıydı. ABD'nin bu tutumu söz konusu iki ülkenin ekonomisini hedef alırken, yapılan üretim kesintisi anlaşmalarını da işlevsiz kılıyor."

Haberin Devamı

"ÇÖZÜME GİDEN EN GERÇEKÇİ YOL: MOSKOVA VE RİYAD MÜZAKERESİ"

Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkanı Konstantin Simonov da petrol fiyatlarındaki bu düşüş hızını Rusya'nın da Suudi Arabistan'ın da
öngöremediğini belirterek, OPEC anlaşmasının sonlandırılmasının sonuçlarının Rusya tarafından önceden değerlendirildiğini ifade etti.

Maliye Bakanı Anton Siluanov'un bu yılın başında yaptığı "petrol fiyatlarının 30 dolar civarlarında bile olsa ülkenin mevcut bütçe harcamalarına devam edilebileceği" açıklamasına işaret eden Simonov, şöyle konuştu: "Moskova, OPEC anlaşmasının sona ermesinin bir etkisi olarak petrol fiyatının varil başına minimum 30 dolar olduğu bir senaryoya hazırdı ancak 30 doların altındaki fiyatlar öngörülemeyen Kovid-19 salgınının sonucunda ortaya çıktı. İşte bu nedenle mevcut petrol fiyatlarının Rus hükümeti için bir sürpriz olduğunu düşünüyorum ve aynı durum Suudi Arabistan için de geçerli."

Riyad'ın anlaşmayı sonlandırmaya resmi bitiş tarihi olan 1 Nisan'dan önce karar verdiğini savunan Simonov, "Suudi Arabistan, iş birliğinden vazgeçerek Rusya'ya karşı bir fiyat savaşı başlattı. Bu politikasına da devam edeceğini resmen açıkladı ancak şimdi de bu durumu nasıl değiştireceğini düşünmeye başladı." dedi.

Hızlı talep düşüşünün yaşandığı bu ortamda fiziksel üretimi artırma tehdidinin piyasada etkili bir baskı aracı olmadığını ve bunun yerine politik araçların kullanılmaya başlandığını vurgulayan Simonov, "İki taraf için en iyi senaryo, bu çılgın savaşı durdurmak ve elbette müzakere masasına geri dönmek. Çünkü savaşın kazananı olmayacak. Riyad da buna hazırlanıyor." diye konuştu.

Haberin Devamı

Simonov, Riyad'ın Moskova'ya karşı girdiği fiyat savaşıyla kendisi için de yüksek risk barındıran bir süreci başlattığını belirterek şunları kaydetti: "Riyad çok agresif bir politika sergiliyordu. Avrupalı tüketicilere indirim yapmaya, üretimi de ihracatı da artırmaya çalışıyordu. Bu durum ise birçok ülkenin petrol sektörü için büyük bir zorluk demek. Bu sürecin devam etmesi her şeyden önce en kırılgan petrol ihracatçısı ülkelerin çöküşünü göreceğimiz anlamına gelir."

Suudi Arabistan liderliğindeki Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya önderliğinde OPEC dışı bazı petrol üreticisi ülkelerden oluşan "OPEC " adlı grubun 6 Mart'ta Avusturya'nın başkenti Viyana'da düzenledikleri toplantıda ek üretim kesintisi kararı alamaması neticesinde Riyad ve Moskova'nın küresel petrol piyasasında pazar paylarını artırmak için nisandan itibaren üretim miktarlarını yükselteceklerini açıklamaları iki ülke arasında fiyat savaşını başlatmıştı.

Suudi Arabistan, 2 Nisan'da OPEC 'a "adil bir anlaşma" sağlanması için acil toplantı çağrısında bulunurken, Azerbaycan Enerji Bakanlığı toplantının 6 Nisan'da video konferans yoluyla yapılacağını açıklamış, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise söz konusu toplantının 9 Nisan'a ertelendiğini bildirmişti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3774 Değişim: 0,19%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0167 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,1441
Açılış: 35,0651
2.324,46 Değişim: 0,17%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.325,12
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.