Yüzde 2-3 şimdilik Zor

11.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Kriz hemen kredi faizlerini etkiledi. Bankalar birbiri ardına faiz yükseltirken, yüzde 3’lerdeki kredi faizlerine dönüş zor. Kredi faizleri altın dönemini geride bıraktı. Bireysel bankacılıktaki rekabetle birlikte düşen faizler, geçtiğimiz haftalarda yaşanan krizle birlikte hızla çımaya başladı. Kredi faizlerinde çıkış doğal karşılandı ve olağan üstü dönem içinde kaynayıp gitti. Doğal diyoruz çünkü zaten 2001 yılında tüketimi kısma amacıyla faizlerin yüksek seyredeceği konuşuluyordu.


ORANLAR YENİDEN BELİRLENİYOR;

Aşağıda bazı bankaların bireysel kredi faiz oranlarını göreceksiniz. Rakamların alındığı 5 Aralık Salı günü bankaların bir kısmı kredi kullanımını durdurmuştu. Yeni düzenlemeler yapılıyor, yeni oranlar belirleniyordu. Genelde düşük rakamları veren bankalar son düzenlemeleri yapmamış durumdaydı. Uzmanların yorumlarına göre bu ortamda kredi kullandırılması normaldi çünkü TL çok kıymetlenmişti. Faiz cephesinde değişim sadece tüketici kredileriyle sınırlı kalmadı. Para sıkışıklığı bankaların mevduat faiz oranlarının artmasına da neden oldu. Yüzde 50 civarında yükselen resmi oranların yanı sıra krizin yoğun olduğu 4-5 Aralık günleri yüzde 90’lara varan tezgah altı faiz oranları uygulandı. Bu oranlar yüksek gibi görünse de bankaları diğer alternatiflere oranla ucuz para bulduğu oranlardı. Sıkışıklık bankacıları hiç alışık olmadığımız uygulamalara yöneltti. Bazı kamu bankaları vadesi gelmeyen hesapları ödemeyeceğini açıkladı. Bankacılık kanununa dayanan bankacılar bu uygulamaya likidite sıkışıklığını gerekçe gösterdi. “


NE ZAMAN DÜŞER;

Faizlerin yıl sonuna kadar düşmesi beklenmiyor. Faizlerin önceki oranlara dönmesinin ilk koşulu piyasaya para girmesi. Hükümetin olumlu çabaları sonucu IMF ile yapılan anlaşma çerçevesinde Çarşamba günü 10 milyar dolar kredi geleceği açıklandı. IMF’nin açıkladığı kredi bu bakımdan oldukça önemli görünüyor. Faizleri etkileyecek bir diğer etken reformların yapılması ile piyasaya para girmiş olacak hem de güven ortamı sağlanmış olacak. Ama bankacılar bu krizden sonra, bankaların yüzde 2-3 faiz oranlarıyla tüketici kredisi vermesinin kolay olmadığı düşünüyorlar. Öte yandan dikkat çekilen bir nokta daha var. Tüketici kredilerinin yükselmesinin, kısa vadede reelpiyasalara ilk etkilerinin otomotiv sektöründe görülmesi bekleniyor.Çünkü yıl sonunda olağan satış dönemini düşünerek stok yapan otomotivciler için, içinde bulunduğumuz dönem çok önemli. Otomotiv sektöründe bu yıl gerçekleşen satışların çoğunun kaynağı tüketici kredileriydi. Bankacılar, yükselen oranların , bireylerin ihtiyaçlarını ertelemesine neden olacağı gibi otomotiv sektöründe de olumsuz etki yapmasını bekliyorlar. (PARA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4781 Değişim: -0,19%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9326 Değişim: 0,30%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.436,12 Değişim: 0,53%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.