Yeni Zellanda Her Zaman Hazır

26.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
-Yeni Zelanda Tarim Ve Ticaret Bakani Sutton: -``Yeni Zelanda Her Zaman Türk Şirketlerine Açik Bir Pazar``


İSTANBUL (A.A) - 26.10.2000 - Yeni Zelanda Tarım ve Ticaret Bakanı Hon Jim Sutton, iki ülke arasındaki ticari işbirliğinin yeterince gelişmediğine işaret ederek, ``Yeni Zelanda her zaman Türk şirketlerine açık bir pazar`` dedi. Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) Toplantıları için Türkiye`de bulunan Yeni Zelanda Tarım ve Ticaret Bakanı ve beraberindeki işadamları bugün İstanbul`da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu`nun (DEİK) konuğu olarak Türk işadamları ile bir araya geldi. Toplantıda konuşan Bakan Sutton, iki gündür Ankara`da yaptığı temaslarda, Türk ihracatçıları için Yeni Zelanda`nın çok iyi bir pazar olduğunun anlaşıldığını belirterek, Orta Asya Ülkelerine hizmet sektöründe Türkiye ile partner olarak gidilebileceği konusunda fikir birliği sağlandığını bildirdi.


Bakan Sutton, Yeni Zelanda`nın turizm açısından popüler bir yer olduğunu, gerek turizim gerekse diğer alanlarda işbirliği yapılabileceğini kaydetti. Tarımsal ürünler, termal enerji, deprem mühendisliği konularında oldukça gelişmiş bir potansiyele sahip olduklarını vurgulayan Bakan Sutton, şöyle konuştu: ``İki ülke birçok konuda ortaklıklara girişebilir. Çünkü biz ticarete açık bir ülkeyiz. Türkiye turizm açısından genç kuşak için ilginç bir destinasyon. Bizim de deri, yün ve hayvancılık konularında geniş bir potansiyelimiz var. İki ülkenin ticari ilişkileri sıkı değil ama olumlu bir seviyede seyrediyor. Rusya`daki ekonomik daralma dericileri vurdu. Türkiye`ye ihracatımızı olumsuz yönde etkiledi.``


EĞİTİM KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ;

Yeni Zelanda Dubai Ticaret Ofisi Bölge Müdürü Tim Sheppard da, Yeni Zelanda`da ingilizce konuşulduğunu ve Türk gençleri için ülkenin iyi bir dil eğitim merkezi olabileceğini söyledi. Ülkelerinde çok sayıda çok uluslu üniversite bulunduğunu ifade eden Sheppard, Çin`den, Güney Amerika`dan öğrenci aldıklarını, Türk ve Yeni Zelandalı üniversitelerin eğitim amacıyla öğrenci değişimine gidebileceklerini bildirdi. Sheppard, sadece eğitim alanında değil birçok alanda da yatırım yapmak isteyen Türk işadamları için çok uygun bir ülke olduklarına işaret ederek, 4 milyona yakın az sayıdaki nüfusları yüzünden yurt dışından işçi aldıklarını kaydetti. Telekomünikasyon teknolojisi ile ilgili gelişmiş ürünleri olduğunu belirten Sheppard, eğitimden, prefabrik inşaata ve deprem mühendisliği teknolojilerine kadar birçok alanda işbirliği fırsatlarının olduğunu bildirdi. Sheppard ayrıca, iki yıl önce Dünya Ekonomik Forumu`nda Yeni Zelanda`nın en rekabetçi ve geniş avantajlar sunan ülke olarak tanımlandığını hatırlattı.


İYİ BİR PAZAR OLABİLİR;

DEİK İcra Kurulu Başkanı Yavuz Zeytinoğlu, iki ülke arasındaki dış ticaretin çok düşük seviyede seyrettiğini, Yeni Zelanda ile 12 milyon dolar ihracat, 15 milyon dolar ithalat yapıldığını kaydetti. Yeni Zelanda`nın 4 milyonluk nüfusuna rağmen kişi başına düşen milli gelirinin yüksek olmasından dolayı Türkiye için iyi bir pazar olabileceğini vurgulayan Zeytinoğlu, Yeni Zelanda`ya yüksek kaliteli mallar satılabileceğini, çünkü bu ülkenin kalite anlayışına çok önem verdiğini belirtti. Türkiye-Yeni Zelanda İş Konseyi kurulması konusunda bir aşama kaydedilmediğini belirten Zeytinoğlu, eğer yeterli işadamı katılımı da sağlanırsa toplantının bu işbirliğine ilişkin zemin oluşturabileceğine dikkat çekti. Toplantıya çok sayıda işadamı ve İTÜ Öğretim Üyelerinden Aykut Barka da katıldı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5163 Değişim: 0,20%
Düşük 32,3942 17.04.2024 Yüksek 32,5590
Açılış: 32,4515
34,5842 Değişim: 0,11%
Düşük 34,4848 17.04.2024 Yüksek 34,8171
Açılış: 34,5448
2.491,78 Değişim: 0,22%
Düşük 2.482,04 17.04.2024 Yüksek 2.492,05
Açılış: 2.486,43
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.