Yellen ve Draghi'nin ne mesaj vermesi bekleniyor?

24.08.2017 - 12:59 | Son Güncelleme :
Yellen ve Draghi'nin ne mesaj vermesi bekleniyor? | Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalarda nefesler Fed Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi'nin 'Jackson Hole' konuşmaları için tutulurken, ekonomistler iki ismin de gelecek için ipucu vermesini beklemiyor.

Küresel piyasalarda nefesler Fed Başkanı Yellen ve ECB Başkanı Draghi'nin 'Jackson Hole' konuşmaları için tutulurken, ekonomistler iki ismin de gelecek için ipucu vermesini beklemiyor.

Ekonomistler, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi’nin "Jackson Hole”deki konuşmalarında yeni ipuçları vermelerini beklemiyor. Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası Başkanı Yellen ve Avrupa Merkez Bankası Başkanı Draghi’nin "Jackson Hole”de yarın yapacağı konuşmalara odaklandı.

Haberin Devamı

Kansas City Fed'in ev sahipliğinde 1978'den bu yana Wyoming eyalatinin Jackson Hole kasabasında düzenlenen ve "Merkez bankacılarının Davos"u olarak kabul edilen Ekonomi Politikaları Sempozyumu, bu yıl 24-26 Ağustos'ta gerçekleşecek.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN... 

Her yaz sonunda dünyanın en önemli merkez bankacılarını ve finans oyuncularını bir araya getiren sempozyumun bu yılki teması "Dinamik Bir Küresel Ekonomi Geliştirmek" olarak belirlendi.

Dünya genelinde 40’tan fazla merkez bankasının temsilcilerinin yanı sıra maliye bakanları, akademisyenler ve önemli finans aktörlerinin katılacağı sempozyumda, dünya ekonomisinin karşı karşıya olduğu önemli sorunlar ve bunların nasıl çözüleceği tartışılacak.

Etkinliğin piyasalar açısından kilit noktası ise Fed Başkanı Janet Yellen ve ECB Başkanı Mario Draghi’nin yarın yapacakları konuşmalar olacak.

YELLEN NE SÖYLEYECEK?

Ekonomistlerin son 1,5 aydır sessizliğini koruyan Yellen’ın Fed’in para politikasına ilişkin yeni ipuçları vermesine yönelik beklentileri düşük. Bundan önceki iki Jackson Hole sempozyumunda akademik içerikli konuşmalar yapan Yellen’ın aynı tavrı sürdürebileceği öngörülüyor.

Haberin Devamı

Brookings Enstitüsü Hutchins Mali ve Parasal Politikalar Merkezi Direktörü David Wessel, yaptığı değerlendirmede, Yellen’ın para politikası hakkında yeni bir şey söylemesini gerektiren bir durumun söz konusu olmadığını belirtti.

"Fed zaten bilanço küçültme programına eylülde başlamayı planladığını çok açık bir şekilde ortaya koydu; aralıkta bir kez daha faiz artırma ihtimalini masada tutuyor. Yellen'in bunları tekrar etmek ya da farklı birşey önermek için bir nedeni olduğunu zannetmiyorum." görüşünü paylaşan Wessel, piyasaların yeni ipuçları içermeyen bir konuşmayı nispeten "güvercin" fiyatlayabileceğini dile getirdi.

Moody's Analytics'in Başekonomisti Mark Zandi de Fed Başkanı'nın Jackson Hole'de para politikasına ilişkin yeni bir şey söylemeyeceğini kaydetti. Bununla birlikte, Yellen’in “Dinamik bir Küresel Ekonomi Geliştirmek” teması çerçevesinde birçok farklı konuya değinebileceğine işaret eden Zandi, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yellen’ın global ticaretin, göçmenliğin ve yatırımların serbest dolaşımının faydalarına odaklanma ihtimali yüksek. ABD, Avrupa ve bazı diğer bölgelerdeki milliyetçi ve popülist hareketler, dünya ekonomisini büyüten küreselleşmeyi tehdit ediyor. Yellen’ın konferansı küresel ticaret, göçmenlik ve yatırımlara yönelik bariyerleri yükseltmeye çalışan liderlere karşı çıkmak için bir fırsat olarak değerlendirebilir.”

Diğer taraftan, TD Securities'in ekonomistleri Jacqueline Douglas, Michael Hanson, Richard Kelly ve Gennadiy Goldberg yayınladıkları makalede, Yellen’ın istemeden “şahin” mesajlar verebileceğini öne sürdü.

Raporda, “Yellen’in finansal istikrarın, Fed’in tam istihdam ve fiyat dengesi hedeflerine ek olarak üçüncü bir sorumluluk olarak değerlendirilmesi görüşüne prim verme ihtimali olduğunu düşünüyoruz. Piyasalar, bu tür açıklamalardan şahin mesajlar çıkarabilir” değerlendirmelerine yer verildi.

DRAGHİ PARASAL GENİŞLEMENİN BİTİŞİNE İŞARET EDER Mİ?

Jackson Hole süresince Yellen’dan daha fazla dikkati çeken tek kişi ECB Başkanı Mario Draghi olabilir. Küresel yatırımcılar, Draghi’den ECB’nin varlık programınn ne zaman ve nasıl sonlandıracağına dair ipuçları bekliyor.

Haberin Devamı

Brookings Enstitüsü’nün Hutchins Mali ve Parasal Politikalar Merkezi Direktörü Wessel, Draghi’nin söylebilecekleri konusundaki belirsizliğin sürdüğüne işaret ederken, “Draghi'nin Avrupa'daki parasal genişlemenin sona ermesine ilişkin sinyaller verebileceğine dair spekülasyonlar yapılıyor ancak bunun çok sık konuşulması euronun değerinin yükselmesine neden olabilir. Draghi'nin bundan kaçınacağını düşünüyorum“ dedi.

US Bank Yatırım Müdürü Bill Northey ise Draghi’den ipucu bekleyenlerin hayal kırıklığına uğrayabileceğini vurgulayarak, “Draghi en fazla halihazırda bilinenlere bazı eklemeler yapabilir ancak konuşması politika açısından gerçekten yeni bilgiler içermeyecek” öngörüsünü paylaştı.

ECB’nin parasal genişleme konusunda bir sonraki politika toplantısına kadar yeni bir yaklaşım takınılmayacağını belirtmesi Draghi’nin konuşmasına yönelik beklentileri zayıflatıyor.

Dolayısıyla, küresel yatırımcılar Jackson Hole’de ne Yellen ne de Draghi’den yeni ipuçları alamayabilirler. Fed Başkanı Yellen yarın TSİ 19:00'da, ECB Başkanı Draghi ise 22:00'de konuşacak.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.524 Değişim: -0,07% Hacim : 28.701 Mio.TL Son veri saati : 11:45
Düşük 9.508 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5140 Değişim: 0,20%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,8388 Değişim: 0,34%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.489,01 Değişim: 1,09%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.490,43
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.