Yargıtay`dan işten atılan işçiyi işe iade kararı

17.07.2003 - 12:34 | Son Güncelleme :

Yargıtay, İş Güvencesi Yasası`nın ardından, sendikal nedenlerle işine son verilen bir işçinin işe iadesi yönünde ilk kararı verdi

Yargıtay, İş Güvencesi Yasası`nın ardından, sendikal nedenlerle işine son verilen bir işçinin işe iadesi yönünde ilk kararı verdi. Yüksek Mahkeme, bu tür davalarda yasanın uygulanmasına yönelik ilkeleri de belirledi.

Bir işçi iş sözleşmesinin 25 Mart 2003 tarihinde sendikal nedenlerle işveren tarafından feshedildiğini belirterek, bu tarihte yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu`nun 4773 sayılı İş Güvencesi Yasası`nın ilgili maddeleri uyarınca işe iadesine karar verilmesi, iade kararına rağmen işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde bir yıllık ücreti tutarında tazminat ve en çok 4 aya kadar boşta geçen süreye ait ücret istekleriyle dava açtı.

İşveren feshin ekonomik nedenlerle gerçekleştiğini ileri sürerken, yerel mahkeme işçinin isteği doğrultusunda karar verdi. Kararın işveren tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya Yargıtay`a geldi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, İş Güvencesi Yasası`na ilişkin ilk kararını verirken, bu tür davalarda yasanın uygulanmasına yönelik ilkeleri de belirledi.

Davalı işverenin 15 mart 2003 tarihinde yürürlüğe gireceği önceden bilinen 4773 sayılı Kanun ile o zaman yürürlükte olan 1475 sayılı İş Kanunu`na getirilen iş güvencesine ilişkin hükümleri bertaraf etmek amacıyla işçilere belirli süreli iş sözleşmelerini imzalatmaya çalıştığı, işçilerin bu durumu kabul etmemesi üzerine davacının da aralarında bulunduğu bir kısım işçinin 17 Mart 2003`te sendikaya üye olduklarının görüldüğü belirtilen kararda, işverenin işçilerin sendikadan istifalarını istediği, bunu kabul etmeyen işçilerin iş sözleşmelerinin 25 Mart 2003`te feshedildiği kaydedildi.

İşverenin iş akdinin feshini talep ve sipariş azalması, ülkede yaşanan ekonomik kriz gibi nedenlere dayandırdığı kaydedilen kararda, ancak İş Güvencesi Yasası`nın gerekçesinde iş akdinin feshinin en son çare olarak düşünülmesi gerektiğinin yer aldığı hatırlatıldı.

TAZMİNAT NASIL BELİRLENECEK
Yerel mahkemenin işçinin işe iade kararının isabetli olduğu, işveren tarafından yapılan feshin sendikal nedenlere dayandığı gerekçesiyle işçinin işe iade kararına rağmen işe başlatılmaması durumunda 1 yıllık ücreti tutarında tazminata ve yine boşta geçen süreile ilgili ücretin kabulüne karar vermesinin yasalara uygun olduğu belirtilen kararda, yasanın, ``Mahkeme feshin geçersizliğine karar verdiğinde işçinin işe başlatılmaması halinde mahkeme ödenecek tazminat miktarını da belirler`` kuralına yer verdiği hatırlatıldı.

Kararda, mahkemenin sadece bu tazminat miktarının belirlenmesiyle yetinmesi gerektiği, ayrıca tahsili yönünde hüküm kuramayacağına işaret edildi.

Bu tazminatın işe iadeye dair kararın kesinleşmesini takiben işçinin süresi içinde işverene başvurması ve 1 aylık süre içinde işe alınmaması halinde muaccel olacağına işaret edilen kararda, bu nedenle bu tazminat için dava tarihinden itibaren faiz yürütülemeyeceği de belirtildi.

Kararda, işçinin çalıştırılmadığı süre için kararın kesinleşmesine kadar hesaplanacak olan en çok 4 ayla sınırlı ücret alacağının da iade kararının kesinleşmesinden sonra süresi içinde işverene başvurduğu anda muaccel olan bir alacak haline geleceği, bunun için de faize karar verilmesinin hatalı olduğu kaydedildi.

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, ilgili yasa gereğince kesin karar verdiğinden yerel mahkemenin kararını bozarak ortadan kaldırdı ve işverence yapılan feshin geçersizliğine ve işçinin işe iadesine karar verdi. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.