"Yapılandırma ne ayıptır ne suç"

10.08.2018 - 07:58 | Son Güncelleme :
"Yapılandırma ne ayıptır ne suç" | Ekonomi Haberleri

Son dönemlerde şirketlerin kredilerini yapılandırma taleplerine ilişkin soruları cevaplayan Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, daha önce yaptığı “Yapılandırma ne ayıptır ne de suç” açıklamasına atıfta bulunarak, “Kredilerde cari koşullarla yapılandırma isteği gayet normal. Türkiye’de en son gündeme getirilen yapılandırmalar konusunda bankalar, kurallar, finansal akıl ve ticari mantık içinde üzerine düşeni yapıyor” dedi.

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, ekonomideki gelişmeleri değerlendirerek, “Bazı işletmelerin kredilerde cari koşullarla yapılandırma isteği gayet normal” mesajını verdi. NTV’de soruları yanıtlayan Hüseyin Aydın’a yıl başında bir mülakatında “Yapılandırma ne ayıptır ne de suç” ifadesine atıfta bulunarak “Bu konuların gündeme geleceğini biliyor muydunuz? Nasıl bir öngörü ile o günkü mülakatta bu konuyu gündem yaptınız?” sorusu yöneltildi. Aydın, şu cevabı verdi: “Küresel ekonomideki gelişmeler ile uluslararası ve bölgesel gelişmeleri yakından izlediklerini ve muhtemel etkilerini gerçekçi olarak değerlendirmeye çalışıyoruz. Birçok ülkede yaşanan tecrübeleri ve yeniden yapılandırma konusundaki düzenlemeleri de inceledik. Hemen her ülkede bu konuda yasalar bulunmakta. Ülkemizde ise; geçmişte yaşanan olumsuz konjonktür dönemlerinde, yasal düzenleme eşliğinde geçici olarak uygulanan İstanbul Yaklaşımı ve Anadolu Yaklaşımı uygulamaları dışında, 2018 yılına kadar canlı kredilerin yapılandırılması konusunda kalıcı ve gerekli olduğunda her dönemde kullanılabilecek bir yasal düzenleme yoktu. Ancak, Kredi süreçlerinin doğal bir parçası olarak; yeniden yapılandırma, ödeme planı değişikliği, yeniden vadelendirme, vadelerin yeniden düzenlenmesi, vade uzatımı gibi isimlendirmeler ile kredi vadelerinin yeniden yapılandırılması ve firma yapılandırılması işlemleri her dönemde ihtiyaca binaen teamül olarak yapılagelmiştir. 

Haberin Devamı

2018 başında yayımlanan Yeni Karşılıklar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler ile canlı kredilerin yeniden yapılandırılmasına ilişkin yasal düzenlemeler yapılmış oldu. Ama maalesef yeniden yapılandırılan kredilerin yakın izlemede sınıflandırılması şartı da getirildi. Oysa ki kredilerin yeniden yapılandırılmasına ait düzenlemelerin Karşılıklar Yönetmeliği yerine Kredili İşlemler Yönetmeliği’nde yapılması daha iyi olurdu. Bu durum bile, yeniden yapılandırma işlemlerine yönelik algının olumsuz bir tezahürüdür.”

Haberin Devamı

DİĞER ÜLKELER DE VAR

Aydın, şöyle devam etti: “Ben size ayda 500 lira ödüyordum, işlerin gidişatına göre rekabet arttı ben size 400 ödeyebileceğim. Borçlu iyi niyetli ise söyledikleriyle yapacakları uyumluysa yapılandırıyoruz. Kamuoyunda tartışılan ve belli bölümlerini yapılandırdığımız firmalardan bu süre içinde ciddi tahsilatlar yaptık. Yeniden yapılandırmayı kimse teşvik etmiyor. Ama bu bir zorunluluksa bunu yapacağız. Bir firma gerçekten ayakta durmayacaksa onun için donuk alacak sistemini çalıştırmak daha iyi bir şeydir. Sadece biz yapmıyoruz diğer ülkelerde de bunlar yapıldı.”

KREDİ KULLANDIRMA

Yapılan çalışmaların önemine işaret eden Aydın, “Türk bankacılık sistemi ülkenin büyümesinden bağımsız büyüme politikası uygulayamaz ve performans gösteremez. Mevduat dışı kaynağımızın bilançodaki payı yüzde 30. Türkiye’de mevduat tarafında da çok olumlu gelişmeler var. Mevduat ve diğer kaynakları bulabildiğimiz sürece Türk bankacılık sektörünün kredi kullandırma iştahında hiçbir kayıp olmadı, olmayacak. Bu konu önemli” diye konuştu.

Krediler ve kredi kartlarına yönelik düzenlemeyle ilgili değerlendirme yapan Aydın, “Ekonomi yönetimi gidişata göre ve uzun dönemli bir yaklaşımla alınması gereken önlemleri alıyor. Çok iyi bir iletişimimiz var. Biz görüşlerimizi bildirdik. Bankaların bilançolarından ziyade ülkenin bilançosuna olan etkisine bakmak lazım. BDDK’nın görüşe sunduğu taslağı bankacılık sektörünün ihtiyaç kredilerini biraz sınırlar, kredi kalitesine etkisi cüzi olur” şeklinde konuştu.

TÜRK BANKACILIK SİSTEMİ AKTİFİ YÖNETMEYİ BİLİYOR

BANKACILIK sektörünün 7 aydaki performansını değerlendiren Aydın, “Türk bankacılık sistemi ekonominin büyümesine olan katkılarını yarıyılda da sürdürdü. Bilanço büyüklüğü 3.7 trilyon liraya ulaştı. Türkiye yakalamış olduğu siyasi istikrarı ve güçlü ekonomi yönetimini bankacılıkta da gösterdi. Bilançomuzun yüzde 64’ü bireylere ve firmalara verilen kredilerden oluşuyor. Krediler içinde kurumsalın payı yüzde 80 düzeyinde. Bankacılık sistemi yılın ilk yarısında kredilerde sabit fiyatlarla yüzde 13 büyüdü. Yıl sonu itibariyle yüzde 15-16’da seyredeceğini düşünüyoruz. Sorunlu kredilerin oranı yüzde 3’ler civarında. Bu Türk bankacılık sisteminin aktiflerini iyi yönettiğinin bir sonucudur. Yüzde 7-7.5 civarında yakın izleme rasyomuz var. Türk bankacılık sistemi aktifi yönetmeyi biliyor. 2000’li yıllardan önce devleti fonluyorduk. Son 16 yılda iyi yönettik aktifleri” dedi.

Haberin Devamı

FİNANSAL REHABİLİTASYONA ALDIK

HÜSEYİN Aydın, “Aslında yapılan işlemle, firmanın kredi geri ödemeleriyle nakit akışları uyumlu hale getirilmekte, ödeme gücü ve imkânı genişletilerek kredinin tahsil kabiliyeti arttırılmakta. Diğer bir ifade ile firmanın yaşadığı finansal güçlükten kaynaklanan sorun giderilmeye calısılmaktadır. Bu firmanın, nakit akışları kredi geri ödemeleri ile uyumlu olan birinci grupta izlenen firmalardan aslında bir farkı yoktur. Finansal sağlığı bozulmuş olan işletmelerin de finansal rehabilitasyon tedavilerinden kendisine uygun olanına göre yapılandırılma, yani tedavi olma hakkını kullanabilmesi lazım ki finansal sağlığına kavuşarak ekonomiye yeniden kazandırılabilsin.”

SORUNLU KREDİLER DEĞİL

TBB Başkanı Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü: “İkinci grup krediler (yakın izleme) canlıdır, şu anda geldiğimiz nokta, daha önce yüzde 95-96 olan standart nitelikli kredilerin oranı şu anda yüzde 91’lerde. İkinci grupta izlediğimiz krediler sorunlu krediler değildir. Sorunlu şekle dönüşebilecek kredi yüzde 10-15’ler civarıdır.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.089 Değişim: 0,10% Hacim : 34.399 Mio.TL Son veri saati : 11:48
Düşük 9.057 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3716 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9721 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,17 Değişim: 0,25%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.