Yapı denetimi yasası değişiyor

10.07.2003 - 11:09 | Son Güncelleme :

Yapı Denetimi Kanunu`nda yapılacak değişiklikle, 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemi, tüm illere yaygınlaştırılacak

Marmara ve Düzce depremlerinin ardından yürürlüğe giren ´´Yapı Denetimi Kanunu´´nda yapılacak değişiklikle, 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemi, tüm illere yaygınlaştırılacak.

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından hazırlanan ´´Yapı Denetimi Kanununda değişik öngören yasa taslağı kapsamında, kamu kurumve kuruluşları proje ve yapılarının denetlenmesinde, kanuna göre kurulan yapı denetim kuruluşlarından yapı denetim ve danışmanlık hizmeti alabilecek.

Yapı denetim üst komisyonu ve il yapı denetim komisyonlarının kurulması öngörülen taslakta, denetçi mimar ve mühendislerin görev ve sorumlulukları daha ayrıntılı bir biçimde düzenlendi. Ancak ´´denetçi belgesi´´ verilmesi esasları yönetmeliğe bırakıldı.

Denetim ücreti yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 2´si ile yüzde 4´ü olarak belirlendi. Hazırlanacak yönetmelikte ise bu değerlerde hangi kriterlere göre eksiltme veya artırma yapılacağı düzenlenecek. Zorunlu mali ve mesleki sorumluluk sigortası getirilen taslakta, yapı denetimi kuruluşu, denetim faaliyetlerine başlamadan önce denetimini üstleneceği her bir yapının taşıyıcı sisteminde meydana gelebilecek yapı hasarlarından kaynaklanan zararın karşılanmasını sağlamak üzere, ´´mali sorumluluk sigortası´´ yaptırmak mecburiyetindeolacak.

CEZA HÜKÜMLERİ
Taslakta, ceza hükümleri, hangi fiillerden dolayı ne şekilde ceza verileceği, ceza tür ve miktarları da ayrıntılı bir biçimde belirlenerek düzenleniyor. Buna göre, ´´kanunda yazılı sürelere uymamak, ihbar mecburiyetlerini süresi içinde yerine getirmemek, tescil, sicil ve kayıt görevlerini gereği gibi yapmamak´´ gibi durumlarda yapı yaklaşıkmaliyet bedelinin yüzde 0.5´ine kadar idari para cezası verilebilecek.

´´Denetim görevini gereği gibi yerine getirmeyerek yapım işlerindegecikmeye sebep olmak, mesleki yetki ve yeterliliğe sahip olmayanları çalıştırmak, kontrol elemanları bakımından kanunda ve imar mevzuatındabelirlenen süre ve zamanlarda işlerinni başında bulunmamak, şantiye, malzeme ve imalat denetimlerini süre ve şartları çerçevesinde yapmamak´´ durumlarında ise yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 1´ine kadar ceza verilecek.

Yapı yaklaşık maliyet bedelinin yüzde 2´sine kadar ceza verilmesini gerektiren fiil ve haller ise ´´standarta aykırı malzeme kullanmak, kanun uyarınca yapılması gereken sigortaları yaptırmamak, faaliyet yasaklarına ve durdurma kararlarına aykırı hareket etmek olarak sıralandı. Bu kanuna göre çıkarılacak yönetmelik, şartname ve ilgili standartlara aykırı laboratuvar kurmak ve işletmek, zemin, malzeme ve imalata ilişkin ölçüm, muayene, test ve deneyleri standartlara uygun olarak yapılmaması ve yaptırılmaması durumu da yüzde 3´e kadar ceza verilmesini gerektiren fiiller arasında yer aldı. Kanun ve bu kanuna göre çıkarılacak yönetmeliklerle belirlenen ücret tarifelerinin ardından, yapı denetimi yapılması sonucunu doğuracak şekilde hileli usullerin kullanılması durumunda da, yapı yaklaşık maliyetinin yüzde 4´üne kadar ceza uygulanabilecek.

YAPI DENETİMİ TÜM İLLERDE UYGULANACAK
Yeni düzenlemeyle, daha önce aralarında Ankara, Antalya, Adana, Aydın, Balıkesir, Düzce, Çanakkale, İstanbul, Kocaeli ve Yalova´nın dabulunduğu 19 ilde uygulanan yapı denetim sistemi tüm illere yaygınlaştırılırken, bu konuda kademeli bir geçiş olacak. Yapı denetim kuruluşlarının sermayesinin tümünün nama yazılı olması, denetçi mimar ve mühendislere ait olması esası getirilirken, yapı sorumlularının ´´sorumluluk´´ süresi 15 yıl olarak öngörüldü ve bu durumun sigorta ile desteklenmesi benimsendi. Şantiye şefi çalıştırma yükümlülüğü yeniden getirilen taslakta,ayrıca mimarlara kontrolluk görevi verilebileceği hususu da yer aldı. Taslakta, yapı ruhsatı alınmasına ilişkin olarak istenecek belgeler yeniden düzenlendi. Bu arada yeni haliyle yasa hükümleri, tek parselde bodrum kat hariç olmak üzere, en çok 2 katlı ve toplam yapı inşaat alanı 180 metrekareyi geçmeyen müstakil yapılarda uygulanmayacak. (A.A.)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3258 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0701 Değişim: -0,15%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,82 Değişim: 1,33%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.