Yabancının yenilenebilir enerjiye yatırım yapması isteniyor

24.04.2019 - 11:50 | Son Güncelleme :
Yabancının yenilenebilir enerjiye yatırım yapması isteniyor | Ekonomi Haberleri

Yabancı Yatırımlar Konusunda Vatandaş Görüşü Anketi'ne göre, Türk toplumu enerji sektöründe yabancıların daha çok yenilenebilir enerji alanında yatırım yapmasını istiyor.

 

Çin'de gerçekleştirilecek 2. Kuşak ve Yol Forumu öncesinde Türkiye, Güney Afrika, Endonezya, Pakistan, Vietnam ve Filipinler'de yabancı yatırımlar konusunda toplumsal algıyı anlayabilmek amacıyla "Yabancı Yatırımlar Konusunda Vatandaş Görüşü Anketi yapıldı.

Bağımsız düşünce kuruluşu E3G tarafından YouGov araştırma şirketine yaptırılan ankete her ülkeden bin online bir platform üzerinden katılarak soruları cevapladı. Söz konusu ankete Türkiye'nin farklı bölgelerinden 475 kadın ve 525 erkek katıldı.

Haberin Devamı

Katılımcıların verdiği cevaplara göre, uzun vadeli kalkınma düşünüldüğünde Türk toplumunun yüzde 86'sının yenilenebilir enerjiye yatırım yapılmasından yana olduğu ortaya çıktı. Ayrıca katılımcıların yüzde 92'si yabancı yatırımın yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılması gerektiğini ifade etti.

##$HABER_1454517$##

Öte yandan katılımcıların yüzde 11'i uzun vadeli kalkınma açısından fosil kaynakları destekliyor. Türkiye'de enerji sektöründe toplumsal karşılığı en yüksek olan kaynak güneş enerjisi oldu. Katılımcıların yüzde 83'ü kamunun yabancı yatırımları teşvik etme önceliğini güneşe, yüzde 76'sı ise rüzgar enerjisine vermesi gerektiği yönünde görüş bildirdi.

Ankete katılanların yüzde 66'sı Türkiye'de uzun vadede yenilenebilir enerji yatırımlarının ekonomiye olumlu katkı sağlayacağını, yüzde 62'si su ve hava kirliliğini önleyeceğini ve yüzde 57'si de iklim değişikliğiyle mücadeleye olumlu etki edeceğini belirtti.

Katılımcıların yüzde 56'sı kömür yatırımlarının hava ve su kirliliğini artırdığını, yüzde 46'sı da iklim değişikliğini hızlandırdığını kaydetti. 

"YENİLENEBİLİRDEKİ OLUMLU ALGIYA ŞAŞIRMAMAK GEREKİR" 

Haberin Devamı

Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) Yönetim Kurulu Üyesi Faruk Telemcioğlu da konuya ilişkin yaptığı AA muhabirine yaptığı açıklamada, iklim değişikliğinin doğal hayatı olumsuz etkilemeye başladığını ve bu durumun yenilenebilir enerjideki farkındalığı artırdığını söyledi. 

Güneş enerjisinin en popüler yenilenebilir kaynağı olduğunu kaydeden Telemcioğlu, "Yabancı yatırımların fosil yakıtlara yapılması toplumda olumsuz algılanırken, yenilenebilir enerjiye yapılmasının olumlu karşılanmasına şaşırmamak gerekir. Yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımın sadece çevre veya istihdam açısından önemli değil, aynı zamanda ekonominin geleceği açısından, doğal gaz ithalatını önlemesi ve cari açığın kapanmasına sağladığı katkı açısından da önemlidir." dedi. 

Doğal Kaynakları Koruma Konseyi Çin Programı İklim ve Enerji Kıdemli Danışmanı Dr. Yang Fuqiang da Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin olduğunu ve aktif bir şekilde bu alana yatırım yaptığını dile getirdi. 

Çin'in de Türkiye gibi yenilenebilir enerjiyi geleceğin enerjisi olarak gördüğünü belirten Fuqiang, şöyle konuştu: "Çin'in yenilenebilir enerji teknolojileri daha gelişmiş ve üretim maliyetleri çok düşük. Çin'in özellikle yenilenebilir enerjide Türkiye ile iş birliği yapabileceğini düşünüyorum. Çin, Türkiye'de yenilenebilir enerji ekipman üretimini destekleyebilir ve iş ortaklıkları yoluyla Çin teknolojisini Türkiye'ye tanıtabilir. Ayrıca, Türkiye'de yenilenebilir enerji proje geliştirme alanına da yatırım yapılabilir. Teknoloji, iş modelleri, yatırımlar ve planlar konusunda derin bir iş birliği olduğunda, enerji tasarrufu ve çevreyi koruma adına da büyük bir potansiyelden bahsedebiliriz." 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.724 Değişim: 0,82% Hacim : 4.905 Mio.TL Son veri saati : 10:02
Düşük 9.716 24.04.2024 Yüksek 9.741
Açılış: 9.716
32,5699 Değişim: 0,07%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8513 Değişim: -0,04%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.434,62 Değişim: 0,19%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.