Yabancı bono sattı faizle dolar yükseldi

25.07.2003 - 09:19 | Son Güncelleme :

Türkiye Büyük Millet Meclisi`ndeki (TBMM) hızlı gündem, ABD ile yenidentartışılmaya başlanan Irak ve yeni tezkere ile Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye arasındaki görüşmeleri etkileyecek konular birleşerek piyasaları yeniden tedirgin etmeye başladı.

Piyasalardaki hareketlenmede yabancıların bono-tahvil ve döviz değişimine gitmek istemesi başrol oynadı. Merkez Bankası`nın son faiz indirimi sonrasında yaklaşık 42 düzeyine çekilen fonlama maliyetine karşın dün gösterge faiz 49`a çıktı.

PİYASALAR TEDİRGİN

İhale Kanunu, Anayasa değişikliği, Anayasa Mahkemesi`nin iptal kararı ile oluşan kısmi belirsizlik, cari açığın ‘ikinci defa’ revize edilerek 6.1 milyar dolardan ‘1.3 milyar dolarlık artışla’ 7.4 milyar dolara yükseltilmesi, yeni tezkere, yolsuzluk araştırmaları, Türkiye`nin Irak`a yönelik askeri operasyona dahil olsa da olmasa da yıpranma ihtimalinin belirmesi, ABD yardımında ilerleme olmaması ve IMF ile ilişkilerin iyi gitmesine rağmen serbest bırakılacak kredi dilimlerinde gecikmenin kesinleşmesi buna ilave olarak daha fazla gecikme ihtimalinin olması ve yeniden AKP içinde siyasi gerginlik olabileceği beklentilerinin doğması sonucunda geçen hafta başlayan faiz ve döviz artışı dün sürdü.

Bono ve tahvil piyasasındaki ikinci el oranlar bir puan düzeyinde artış kaydetti. Bono ve tahvil piyasasındaki gösterge oranı oluşturan 18 Ağustos 2004 vadeli tahvilin bileşik oranı dün 0.77 puan yükselip, 49`dan kapandı.

Dolar da bu hafta başında 1.4 milyonun üzerine çıktıktan sonra dün 25 bin lira birden artarak 1 milyon 426 bin liraya çıktı. İstanbul serbest piyasasındaki dolar satış değeri 17 bin liralık artışla 1 milyon 425 bin liradan kapandı. Gün içinde doların, ‘günlük bazda’ biraz hızlı hareket etmesisonucunda Merkez Bankası`nın ‘dolarda satış yönlü’ bir müdahalede bulunabileceği beklentisi, akşam üstü saatlerinde dolarda hafif bir düşüş etkisi oluşturdu ancak Merkez Bankası`nın beklenen, satış yönlü müdahalesi olmadı.

BORSA TEMPOSUZ

İMKB dünkü seanslar sonunda önceki güne göre 11 puan yükselip 10.475 puandankapandı. İMKB-100 Endeksi yüzde 0.11 yükselirken, işlem hacmi 240 trilyon lira düzeyinde kaldı. İMKB güne satışlı başlayıp, ilk seüansın sonlarına doğru 10.300 seiyesine kadar çekilmiş olmasına rağmen ikinc iseansta gelen kısmi alımların etkisiyle 10.500 puanın üzerine çıkmasın akarşın, günü 10.475 puandan kapattı.

Borsanın özelleşmesi hassas bir konu

İMKB Başkanı Osman Birsen, İMKB`nin özelleştirilmesi için model arayışı içine girildiğini belirterek, ‘‘Özelleştirme konusu, ne derler, zülfüyare mi dokunuyor, hassas bir konu. ‘Özelleştirilirse daha mı iyi olur, daha mı kötü olur` diye. Yani hem iyi olur, hem de kötü de olabilir’’ dedi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği’nin (EMD) düzenlediği sohbet toplantısında konuşan Birsen, İMKB`nin, hisse senetleri açısından dünyanın en düşük işlem maliyetli piyasasını ifade ettiğini kaydetti. Birsen, İMKB`nin gelişmekte olan ülkelerin borsaları arasında 5`inci, dünyada ise 25`inci sırada bulunduğunu vurgulayarak, ‘‘17 yıllık bir borsa olmasına rağmen büyük bir borsayız’’ dedi.

Ortalama işlem hacminin son yıllarda dolar bazında gerilediğine işaret eden Birsen, bunun da ekonomik şartların bozulmasından, Türk Lirası`nın (TL) dolar karşısında değer kaybetmesinden kaynaklandığını anlattı.

PO`da sahte değil mükerrer baskı var

İMKB Başkanı Osman Birsen, ikiz PO hisseleriyle ilgili olarak şunları kaydetti: ‘‘Bir sahtecilikten ziyade mükerrer hisse senedinin baskısı olduğu sonucuna varıldı. Hem aracı kurum hem şirketin sorumluluğunda olan bir konu bu, sorumluluğunu yerine getirecekler. Yatırımcılarımızın herhangi bir zararının ortaya çıkması bahis konusu değil. Bu yerine getirilmese dahi bu durumu kapsayan sigorta sistemine sahibiz. Özellikle Çukurova olayından hatırlayanlar vardır, bu kötü dersten sonra tecrübelerden yararlanarak biz bunu tamamen sigorta kapsamına almış durumdayız. Bunu yapanlar açısından cezai bir sonuç doğuracak hukuki işlem yapılacaktır.’’

Düşük dolar free-shop’u ucuzlattı

Atatürk Havalimanı`nda yolcular, içki, sigara ve parfümeri ürünlerinden kurlardaki düşüşün de etkisiyle yüzde 30 daha ucuz alışveriş yapıyor.

Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali`nde Gümrüksüz Satış Mağazaları İşletmeciliği yapan ATÜ Turizm A.Ş yetkilileri zaman zaman promosyon da uygulanan ürünlerin fiyatlarının iç piyasa ile farkının bazen yüzde 50`yi bile geçtiğini belirttiler. Yetkililer, bu mağazalardan bir yolcunun sigarada 3 karton, alkollü içeceklerde 1 litrelik 2 şişe, çikolatada 2 kilogram, kahvede 1.5 kilogram, puroda ise 150 adet satın alma hakkı bulunduğunu söylediler.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5823 Değişim: 0,21%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8340 Değişim: 0,49%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.417,56 Değişim: -0,63%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.