Vergi numarası olmayan havale de yapamayacak

21.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

1 Eylül`den itibaren, bugüne kadar sadece taşıt ve gayrımenkul alım-satımlarında kullanılan vergi kimlik numarası, banka. sigorta ve mali işlemlerde de zorunlu hale geliyor. Vergi kimlik numarası bulunmayanlar 5 milyar liranın üzerinde banka havalesi yapamayacak.


Bugüne kadar gayrimenkul ve taşıt alım satımlarında kullanılan vergi kimlik numarası, 1 Eylül`den itibaren bankacılık ve mali işlemlerde de zorunlu hale geliyor. Yeni uygulama ile, havale yapanların bile vergi kimlik numarası sahibi olması gerekecek. Bu konudaki usul ve esaslar, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu`nun da görüşü alınarak, 31 Temmuz tarihine kadar saptanacak.


Uluslararası Para Fonu`na (IMF) verilen sözlerden biri olan vergi kimlik numarasının yaygınlaştırılmasına ilişkin düzenleme yürürlüğe girdi. Maliye Bakanlığı`nın Vergi Kimlik Numarası Genel Tebliği Resmi Gazete`nin önceki günkü mükerrer sayısında yayımlandı.


Vergi kimlik numarası şu anda gayrımenkul ve taşıt alım-satımlarında kullanılıyor. Uygulamanın kapsamı 1 Eylül 2001`den itibaren, bankacılık, sigortacılık ile diğer mali işlemleri kapsayacak biçimde genişletilecek. Bu tarihten itibaren off-shore şubeler dahil 1 Eylül`den itibaren bankacılık ve mali hizmetlerinde vergi kimlik numarası istenecek.


ZORUNLU İŞLEMLER:


Havale işlemleri: Bankaların 5 milyar lira veya muadili yabancı parayı geçen Türk Lirası ve döviz havalelerini yapmadan önce göndericinin; yurt içine yapılması halinde ödemeden önce alıcının da vergi kimlik numarası saptanacak. Bankalar, 1 Eylül`den itibaren, havaleyle off-shore bankalar ile benzeri diğer mali kurumlarda hesap açma, sözleşme düzenleme ve diğer işlemlerine aracılık etmeleri durumunda, işlemleri, müşterilerin vergi kimlik numarası altında, istendiğinde bilgi verecek şekilde izleyecek.


Çek ve Senet işlemleri: Bankalar, çek karnesi verecekleri müşterileri ile ne ad altında olursa olsun tahsil için alınan çek bedellerini öderken, ödeme yapılacak kişiler ile tahsile kabul edecekleri senetler ve senet karşılığı kullandıracakları avans kredilerinde teminata alacakları senetleri, tahsilat ve teminat için kabul etmeden önce, tahsil veya teminata veren kişinin vergi kimlik numarasını isteyecek.


Kredi kartı okuma makinesi işlemleri: Bankalar ve kredi kartı okuma makinası veren diğer kuruluşlar, üye işyerlerine kredi kartı okuma makinesi vermeden önce müşterilerinin vergi kimlik numaralarının tespiti ve kullanımı ile ilgili işlem yapacaklar. Müşterileri ile birlikte daha önce kredi kartı okuma makinesi verdikleri işyerleri, bu cihazlarla yaptıkları satış tutarlarını her ay Maliye Bakanlığı`na göndermeyi sürdürecek.


Sermaye piyasası kurumları, müşterilerine hesap açmadan, sözleşme ve işlemleri yapmadan önce vergi kimlik numarası tespitinde bulunacak.


Ödünç para verme işlemleri:


Ödünç para verme işleriyle uğraşan veya aracılık edenler ancak vergi numarası tespitinden sonra hesap açabilecek.


Özel finans kurumlarınca yapılan işlemler:


Özel cari hesaplar ve kar-zara hesaplarıyla fonların üretim desteği sağlanması, kira akdi, kar ve zarara katılma yöntemi, mal karşılığı belgelerin alım-satımla kullandırılması işlemlerinde de vergi kimlik numarası isteyecek.


Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Karar çerçevesinde kurulan ve kurulacak olan yetkili müesseseler, 1 Eylül`den itibaren 3 bin doları veya muadili döviz alışve satış işlemlerinde müşterileriyle yapacakları sözleşmelerde de vergi kimlik numarası arayacak.


PTT merkezleri, posta çeki hesabı veya döviz pozisyonlu posta cari hesabı açtırmak için başvuran kişilere hesap açmadan ve sözleşme düzenlemeden önce vergi kimlik numarası tespiti yapacak.


Finansal kiralama işlemleri.


Sigortacılık işlemleri:


Türkiye`de kurulmuş ve kurulacak olan sigorta şirketleri ile yabancı ülkelerde kurulmuş olup da şube açmak suretiyle ülkemizde faaliyet gösteren veya gösterecek sigorta ve reasürans şirketleri de 1 Eylül`den itibaren her türlü sigorta sözleşmesi yapmadan önce sözleşme ve işlemlerin muhatabı veya tarafı olan kişilerden vergi kimlik numarası tespiti sonrasında işlem yapacak. Sigorta sözleşmeleri yapan banka şubeleri ile aracı kuruluşlar da bu zorunluluğa uyacak.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.558 Değişim: -1,26% Hacim : 55.877 Mio.TL Son veri saati : 14:15
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.646
Açılış: 9.645
32,4883 Değişim: 0,24%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5029
Açılış: 32,411
34,5821 Değişim: 0,25%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6208
Açılış: 34,4942
2.478,51 Değişim: -0,19%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.494,04
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.