Vadeli ticaretin payı azalıyor

12.05.2019 - 11:02 | Son Güncelleme :
Vadeli ticaretin payı azalıyor | Ekonomi Haberleri

Ekonomideki sürece rağmen alacak sigortası tazminat ödemeleri beklentilerin çok altında kaldı. Alacak sigortası şirketi Euler Hermes Türkiye CEO’su Özlem Özüner, KOBİ’lerin ticareti peşin yapmayı tercih ettiklerini, vade durumunda ise 120 günün 90 güne gerilediğini ve daha sağlıklı olduğunu vurguladı.

Hürriyet gazetesinden Şebnem Turhan'ın haberine göre; dünyada ve Türki-ye’de alacak sigorta-sı hizmeti veren Euler Hermes’in Türkiye CEO’su Özlem Özüner, son dönemde ekonomide yaşananların ticarette vadeleri azalttığını söyledi. Özüner, vadeli ticaret cirosu üzerinden alacak sigortası yaptıklarını ve bu yıl istisnasız her sektörün vadeli ticaret cirosunu yüzde 36-46 azalttığını dile getirerek “Vadeli ticaret için cirolar daralıyor. Daha peşine dönecek şirketler. Türkiye’de zaten vadeler çok uzundu. 120 günlerde ortalama vade konuşuyorduk, sağlıklı değildi. Şimdi 90 güne indi ve şirketler daha iyi nakit akışı sağlıyorlar” dedi.

Haberin Devamı

BEKLEDİĞİMİZDEN İYİ

Ekonomideki gelişmelerin ticarete etkisi üzerine sorularımızı yanıtlayan Özüner, dünya ticaretinde de yavaşlama sinyallerinin olduğunu vurguladı. Euler Hermes olarak dünya ticareti büyümesinin yüzde 3.8’den yüzde 3.6’ya gerileyeceğini düşündüklerini belirterek, şunları söyledi: “Yine de çok büyük bir düşüş yok. Ticaret savaşları, korumacılık kanunları çok büyük etki yapmıyor dünya ticaret hacmine. Global büyüme beklentimizi ise yüzde 3.1’den yüzde 3’e indirdik. Biraz Avrupa’nın beklenenden daha yavaş ihracat performansı göstermesi nedeniyle. Tüm bunlar birbirlerini etkiliyor. İhracat yoğun, ihracata bağımlı ülkelerin daha kırılganlık göstermesini bekliyoruz.”

Kamu bankalarının sermayesinin güçlendirilmesi, özel bankalarda sermaye artırımları ile yapılandırmaların önemli olduğunu kaydeden Özüner, “Türkiye’de ekonomide dalgalanmaların yaşandığı geçen yıl ödediğimiz tazminat rakamları beklediğimiz kadar büyük değil” dedi. KOBİ ağırlıklı alacak sigortası yaptıklarını ve KOBİ’lerin bir şekilde tutunduğunu dile getiren Özüner, şöyle konuştu: “Herkes kendi önlemini aldı. Mesela cirosunu küçültme önlemini aldı. Biz ciro üzerinden sigorta yapıyoruz beklentilerini soruyoruz. 2019 için istisnasız her sektör yüzde 36-46 küçülecek diyor. Bu elbette sigortalanabilir yani vadeli ticaretten gelecek kısım. Toplam ciro o kadar düşmeyebilir. Bu demek oluyor ki ticaretin vadesi kısalacak ve KOBİ’ler peşine dönecek. Türkiye’de zaten vadeler çok uzundu, 120 günlerde idi ve bu sağlıklı değildi. Mal satıyorsunuz 120 gün sonra almak çok uzun. Sigorta vadesi bile 180 gün zaten. Vadeler 90 güne indi. Şirketler daha iyi nakit akışı sağlıyor.”

Haberin Devamı

Özümer, KOBİ’lerin alacak sigortasında bilinçlendiğini son dönemde taleplere yetişemediklerini belirterek bunun ticaret için çok sağlıklı olduğunu kaydetti. 

MAKARNACI AFRİKA’YI İTALYAN’DAN ALDI

ÖZÜNER, ihracatta çok büyük umut olduğunu ve ihracatçıların pazar gelişimini çok doğru yaptıklarını dile getirerek şu örnekleri verdi: ”Türkiye’deki kurun seviyesi çok rekabetçi. Avrupa’da Çin şirketlerinin agresif alım politikası nedeniyle başta metal ve kimya olmak üzere şirketlerde konsolidasyon başladı. Bu da Türkiye gibi küçük sipariş sevkiyatı yapabilen ülkelere büyük avantaj sağlıyor. Bir de sigortalı satışta küçük şirketler çok hızlı büyüyebiliyor. Bir müşterimiz Afrika’ya girmek için bizimle çalıştı. Makarna satışı yapan bu şirket kısa bir süre içinde İtalyan firmalarının Afrika pazarından çıkmasına neden oldu. Bizim şirketlerimizin ihracatta büyük avantajları var.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4882 Değişim: -0,16%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9098 Değişim: 0,23%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.436,50 Değişim: 0,55%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.