Vadeli işlemler kavgası

20.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Vakıfbank, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kefaletinde İzmir Ticaret Borsası`na (İTB), 1995 yılında Vadeli İşlemler Piyasası kurması için verdiği 2 milyon dolar kaynağı, 3 milyon 217 bin dolar olarak geri istiyor. Vakıfbank tarafından TOBB ve İTB`ye 18 Mayıs`ta gönderilen ihtarnamede, bünyelerinde Vadeli İşlemler Piyasası oluşturulması amacıyla 1995 yılında yapılan protokolle İTB`ye 2 milyon dolar tutarında kaynak aktarıldığı hatırlatıldı. İhtarnamede, şu ifadelere yer verildi:``TOBB nezaretinde, İTB bünyesinde Vadeli İşlemler Piyasası`nın oluşturulması amacıyla gerekli mali desteğin Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. tarafından karşılanması amacıyla, 1995 yılında protokol imzalanmıştır. Bankamız protokol gereğince kendisine düşen ödemeleri yerine getirmiş olmakla beraber, henüz protokol konusu Vadeli İşlemler Piyasası faaliyete geçmemiştir. Protokolun 4. maddesi gereğince Vadeli İşlemler piyasası`nın, protokol tarihinden itibaren bir yıl içinde herhangi bir nedenle faaliyete başlamaması halinde, protokolun 3. maddesi uyarınca ödenen 2 milyon doların bankamıza iade edilmesi hüküm altına alınmışsa da, tarafınızdan bankamıza bugüne kadar herhangi bir ödemede bulunulmamıştır.``

İhtarnamede, bankanın alacağı, müşterek ve müteselsilen sorumlu olan TOBB ile borçlu İTB`den talep edilirken, ``Muhatapların, ana para olan 2 milyon dolar ile ana paranın kısmi ödeme tarihlerinden itibaren yıllık yüzde 12 oranında işlenmiş faiziyle birlikte, toplam 3 milyon 217 bin doları ödeme yükümlülüğü bulunmaktadır. Aksi halde muhataplara karşı yasal tüm haklarımızı kullanacağımızı bildiririz`` denildi.

Proje hayata geçmedi
TOBB Genel Sekreteri Şefik Tokat, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, İTB`nin dev projesi olan Vadeli İşlemler Projesi için ihtiyaç duyduğu 2 milyon dolar kaynağı TOBB kefilliğinde Vakıfbank`tan alındığını, projenin henüz hayata geçmemesi nedeniyle de geri ödemenin yapılmadığını söyledi. Tokat, söz konusu kaynağın kredi olarak değil, kaynak aktarımı olarak İTB`ye verildiğini savunarak, şöyle dedi: ``İTB ortaya koyduğu Vadeli İşlemler Piyasası ile büyük bir proje ve Türkiye`nin ihtiyacı olan borsacılığa ilk adımı attı. Bu projeyi realize etmek için İTB`nin kaynakları yetmediğinden, Vakıfbank`tan kaynak aktarımı gerçekleştirildi ve biz de TOBB olarak buna kefil olduk. Ancak Vadeli İşlemler Piyasası`nın faaliyete geçmemesinin sorumluluğu İTB`nin değildir. Vadeli İşlemler Piyasası projesinin realize edilmesi için çıkması gereken mevzuat, yönetmelik ve kararnameler gecikti.``

Bu ortamda bankanın mali piyasaların sıkıntısı çerçevesinde bir ihtar çektiğini, kendilerinin de TOBB olarak gelişmeleri değerlendiren bir cevabı bankaya gönderdiklerine işaret eden Tokat, ``Vakıfbank`tan bizim cevabımız karşısında bir yazı gelmedi. Endişe verici bir birşey yok. Elde büyük bir yatırım projesi var`` şeklinde konuştu.

İTB Başkanı Özmen: Kredi değil kaynak
İTB Başkanı Hasan Özmen de, Vakıfbank tarafından kendilerine verilen paranın kredi değil, ``kaynak aktarımı`` olduğunu savunurken, bu kaynağın sadece Vadeli İşlemler Piyasası kurulması çalışmalarında kullanıldığını söyledi. Vadeli İşlemler Piyasası kurulması projesi gündeme geldiğinde, Vakıfbank`la birlikte yola çıktıklarını anlatan Özmen, şöyle konuştu: ``Vadeli İşlemler Piyasası kurulması faaliyetlerinde Vakıfbank ile İTB, aynı anda yola çıkan iki kurum. Banka bu parayı bize kredi olarak vermedi. Vadeli İşlemler Piyasası`nın kurulmasına ilişkin çalışmalar son aşamaya geldi, yakında Bakanlar Kurulu`na sevk edilerek, şirket kurulacak ve Vakıfbank da ortaya koyduğu para karşılığı şirketten pay alacak. İTB olarak biz Vadeli İşlemler Piyasası`nın süratle hayata geçirilmesini herkesten çok istiyoruz. Piyasa`nın kurulması için çok çaba sarfettik, çok kavga verdik.``Özmen, ihtarnamenin yasal bir prosedür olduğunu ve iki kurum arasında bir sorun yaşanmadığını kaydetti.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3419 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1040 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.310,49 Değişim: 1,45%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.