Uzan Ailesi’ne mali abluka

08.07.2003 - 09:51 | Son Güncelleme :

ÇEAŞ ve Kepez`den sonra sahip oldukları İmar Bankası`nı da kaybeden Uzan Ailesi tedbir kıskacında. Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, yönetimi TMSF`ye devredilen Türkiye İmar Bankası`nın 11 eski yöneticisiyle bankada iştiraki bulunan ve Uzan Ailesi`ne ait olan 57 şirketin malvarlıklarına ihtiyati tedbir koydu.

Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi, yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilen Türkiye İmar Bankası`nın 11 eski yöneticisiyle bankada iştiraki bulunan ve Uzan Ailesi`ne ait olan 57 şirketin malvarlıklarına ihtiyati tedbir koydu.

Edinilen bilgiye göre, TMSF ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), 4 Temmuz Cuma günü akşam saatlerinde, Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`ne iki ayrı tedbir talebinde bulundu.

İmar Bankası ile ilgili yapılan tedbir başvurusunda, bankanın eskiyönetim kurulu üyeleri Kemal Uzan, Yavuz Uzan, Erol Hürbaş, Birol Çilingir, Yaşar Avni Güral, Gürol Demirkan, eski genel müdür Hilmi Başaran, genel müdür yardımcıları Sadık Karagür, Tacettin Pak, Mustafa Say ve Koray Özkaya`nın malvarlıklarına tedbir konulması talep edildi.

BDDK ise İmar Bankası`nda iştiraki bulunan Kemal Uzan, Cem Uzan, Hakan Uzan, Yavuz Uzan ile Uzan Grubu`na ait 57 şirket için ihtiyati tedbir başvurusunda bulundu.

İKİ BAŞVURUYA ONAY

Talepleri değerlendiren mahkeme, geç saatlere kadar yaptığı çalışma sonucunda her iki başvuruyu da yerinde görerek, tedbir kararı verdi.

BDDK`nın başvurusunda, İmar Bankası`nda Kemal Uzan`ın yüzde 34 doğrudan, yüzde 39.8 dolaylı payı olduğu, Cem Uzan`ın ise yüzde 2.151 doğrudan, yüzde 7.5 dolaylı payı bulunduğuna yer verildi.

Tedbir konulan kişilerin ve şirketlerin, karara 10 gün içinde itiraz etme hakları bulunuyor.

BDDK, 6 ay içinde alacakların tahsiline gitmezse, tedbir kararı busüre sonunda kendiliğinden ortadan kalkacak.

Petkim de zora girdi

Uzanlar`a ait 57 şirkete ve Türkiye İmar Bankası`nın 11 yöneticisinin mal varlığına getirilen tedbir kararı bir süre önce Petkim ihalesini kazanan Uzanlar`ı bu konuda da riske soktu.

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Uzan Gurubu`nun mal varlığına ihtiyati tedbir konulmasının ardından Petkim`in gruba katılmasının zora girdiğini ifade etmişti.

‘‘Teminat mektubunu nasıl temin edebilirler kestiremiyorum ama mevzuata uygun davranacağız’’ diyen Kilci, yurtiçi bankalardan mektubun alınmasının zor göründüğünü, grup içinden sağlanması durumunda BDDK`ya soracaklarını, yurt dışından alınırsa da geçerliliğine bakacaklarını söylemişti. Kilci şirketin getireceği teminat mektubunun riskli olup olmadığı konusunda taktir yetkisinin şartnamede bulunan bir hüküm ile Özelleştirme İdaresi`ne verildiğini bildirdi. Bankaların mevcut durumda risk almasının zor olduğunu ifade eden Kilci teminat mektubunun grup içinden sağlanması durumunda durumu BDDK`ya sorabileceklerini söyledi.

Yurt dışışından teminat mektubu getirilmesi durumunda da geçerliliğine bakacaklarını kaydeden Kilci, ‘‘Herkes her teminatı kabul etmez. Bizde öyle davranmak zorundayız’’ dedi. Bir aylık süre içinde teminat ve geçici teminatın getirilmemesi durumunda 10 milyon dolarlık geçici teminatı irad kaydedeceklerini belirten Kilci, yeniden ihaleye çıkılması için zamanlamaya bakmak gerektiğini ifade etti.

Süreç tamamlanmadan yeni ihaleyi konuşmak için erken olacağını da işaret eden Kilci, buna karşılık Petkim`in ikinci kez ihaleye çıkması için şirketin durumu ve piyasa şartlarına bakılması gerektiğine dikkat çekti.

Genelde ikinci kez ihaleye çıkan kuruluşlarda değer düşüşü yaşandığını kabul eden Kilci, ihale sonrası borsada yaşanan düşüşü ise işlem gören hisse oranı düşük olduğu için belirleyici kabul etmemek gerektiğini kuruluşun değerinin o günkü şartlarla şekilleneceğini savundu.

Maaş yok, talep olursa mahkeme değerlendirecek

Ankara 1. Asliye Ticaret Mahkemesi`nin, tedbir konulan yönetimi Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu`na (TMSF) devredilen Türkiye İmar Bankası`nın 11 eski yöneticisine herhangi bir aylık gelir öngörmediği, talep olması halinde konunun değerlendirileceği öğrenildi. Mahkemeler, bundan önce batan bankaların eski sahiplerine bir süre geçinebilecekleri miktarda maaş bağlamıştı.

Uzan`ı AKP`nin sevmediği üst kurullar vurdu

AKP ile Uzanlar arasında yaşanan savaşta, Uzanlar`ı, AKP`nin başlangıçta sevmediği iktidar olduktan sonra örtülü ya da açık biçimde savaş açtığı kurullar-üst kurullar vurdu. ÇEAŞ ve Kepez karanında EPDK etkili olurken, İmar Bankası ile ilgili kararı doğrudan BDDK, gruba ait televizyonların kapatılmasıyla ilgili olanı da RTÜK aldı. AKP`nin büyük bölümü önceki hükümet döneminde oluşturulduğu ve atamaları da o dönemde yapıldığı için başlangıçta fazla sıcak bakmadığı bağımsız ve özerk kurullar, Hükümetin Uzanlar`ın suçlamalarına karşı en önemli savunma aracı oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ÇEAŞ ve Kepez Elektrik`e el konulmasının ardından yaptığı açıklamada, Uzan Grubu`nun operasyonun siyasi olduğu yönündeki iddialarını çürütmek ve yapılan işin haklılığını pekiştirmek için kararda imzası bulunan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu`na (EPDK) göndermede bulunmuştu.

Erdoğan, kararın siyasi olduğu yönündeki suçlamalara yanıt verirken, özellikle EPDK`nın, ‘‘özerk ve bağımsız’’ yapısına vurgu yaparak, EPDK`nın bu özelliklerini, kararın hukukiliğinde en önemli kanıt olarak öne sürmesi dikkat çekti. Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem Uzan`ın, ÇEAŞ ve Kepez`e el konulmasının ardından Başbakan Erdoğan`ı hedef alan Bursa Mitingini canlı yayınlayan gruba ait 5 televizyonla ilgili `rekor kapatma` kararları da başka bir üst kuruldan geldi. Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), söz konusu konuşma nedeniyle Star TV, Star Max, Kanal 6, Star 6 ve Star 8`e 30`ar gün yayın durdurma cezası verdi. Son olarak Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kemal Uzan dahil yönetim kurulu üyelerinin istifasının ardından önce İmar Bankası`nın yönetimine el koydu, ardından da Banka`yı kapattı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener ise bunun bir `siyasi linç` olmadığını piyasanın sağlıklı işlemesi için çaba sarfettiklerini belirtmişti.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 94.034 Mio.TL Son veri saati : 17:57
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4831 Değişim: -0,17%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9011 Değişim: 0,21%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.437,00 Değişim: 0,57%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.