TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi:Artık Ücret Artışları Program Hedeflerine Uygun Yapılmalı

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Artık Ücret Artışları Program Hedeflerine Uygun Yapılmalı -Devlet İstihdam Kapısı Değildir. İşsizlik Sorununu Çözmek, Ancak Sağlıklı Büyümeyle Gelen İstihdam Artışı İle Mümkün -Ulusal Programın Güven Yaratıcı Bazı Acil Reformlarla Hızla Uygulamaya Konulması Zorunludur -Türkiye`Nin Bir Çeşit Milli Ekonomi Kurulu`Na Şiddetle İhtiyacı Var

ANKARA (A.A) - 15.12.2000 - TÜSİAD (Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği) Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu, artık ücret artışlarının program hedeflerine uygun yapılmasını düşüncesinde olduklarını belirterek, bu konuda, kamunun, özel sektörün ve sendikaların biraraya gelmesi gerektiğini kaydetti. Yücaoğlu, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi`nde (YİK) yaptığı konuşmada, sosyal güvenlik reformunun, ikinci ayağı olanözel fonların devreye sokulmasının, sosyal güvenlik sisteminin yükünü hafifleteceğini ve mali sisteme derinlik kazandırma yönünde, önemli bir adım olacağını söyledi. Yücaoğlu, işlerliği olan ve içinde vergi engelleri olmayan bir mevzuatın şekillendirilmesi ile Türkiye`ye fon girişinin teşvik edileceğini söyledi. Devletin istihdam kapısı olmadığını belirten Yücaoğlu, işsizlik sorununu çözmenin, ancak sağlıklı büyümeyle gelen istihdam artışı ile mümkün olduğunu kaydetti. Yücaoğlu, TÜSİAD`ın, 1987-1994 yılları arasını kapsayan, Türkiye`de gelir dağılımın inceleyen bir araştırma yaptığını bildirirken, araştırmanın sonucunda, Türkiye nüfusunun yüzde 15`ni aşan kesiminin, yoksulluk sınırını belirleyen çizginin altında yaşadığının, ortaya çıktığını kaydetti. Araştırma sonuçlarına göre, devletin vergi ve transfer politikalarının gelir dağılımını iyileştirmediğinin görüldüğünü de belirten Yücaoğlu, Avrupa Birliği`nin (AB), devletin bu alandaki performansının Türkiye`ye göre, 6-10 kat daha iyi olduğunu belirten Yücaoğlu, anılan dönemde, rant ekonomisinin, üretim ekonomisinin önüne geçtiğini, faiz gelirlerinin eşitsizliğe oransal olarak en büyük katkıyı yapan faktör olduğunu söyledi.

-SİYASİ KOMPLO OLDUĞU GÖRÜŞÜ-

Yücaoğlu, Türkiye`nin, AB ile ilişkilerinin sağlıklı bir zeminde sürdürülerek, tam üyelik yolunda, dünya kamuoyuna güven vererek, kayda değer adımların atılmasının da sistemi sağlıklı ve olumlu yönde etkileyeceğini bildirdi. Katılım Ortaklığı Belgesi`nin, sağlıklı bir dengeye oturduğunu belirten TÜSİAD Başkanı, bu çerçevede hazırlanacak olan, ulusal programın, güven yaratıcı bazı acil reformlarla, hızla uygulamaya konmasının zorunlu gözüktüğünü söyledi. Türkiye`nin Kopenhang Kriterleri ilan edilmeden çok önce, tartışmaya başladığı siyasal reformların, toplumsal ilişkilerin daha sağlıklı bir zemine oturmasının, Türkiye için gerekli olduğuna işaret eden Yücaoğlu, Kopenhang Kriterleri`nin, Türkiye`yi zayıflatacak siyasi bir komplo olduğu görüşü, Türkiye`yi zayıflatmaktadır dedi.

-TÜRKİYE`NİN NEYE İHTİYACI VAR?-

Hükümetlerin, ekonomi ile ilgili kararlarını mutlaka özel sektör ile istişare içinde alması gerektiğine dikkat çeken Yücaoğlu, ekonominin ön cephesinde yer alan özel sektörün temsilcileri ile işçi sendikaları ve diğer meslek kuruluşlarının temsilcilerinin katılacağı, uzmanlık isteyen alanlarda, tavsiyeler üretecek, ihtisas komisyonlarıyla desteklenmiş ve çalışmaları yasayla düzenlenmiş bir çeşit Milli Ekonomi Kuruluna Türkiye`nin şiddetli ihtiyacı olduğunu söyledi. Sanayicinin iyimser olmak zorunda olduğunu da kaydeden Yücaoğlu, sözlerini şöyle noktaladı: Bu ülkeye, bu ülkenin geleceğine yatırım yapmıştır. Yalnız, elini değil, başını taşın altına sokmuştur. Bizim kötümser olduğumuz noktada, savunulacak herhangi bir mevzii kalmamıştır. Ricat başlamış demektir. Bu nedenle, hükümetimizin gerekli basireti göstererek, Türkiye`nin ihtiyaç duyduğu ekonomik ve siyasal reformları hızla gerçekleştireceğine olan inancımızı koruyor ve Türk Özel Sektörü olarak, bu programın, gerçekleşmesine katkı ve desteğimizi sürdüreceğimizi bir kez daha yineliyoruz.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5698 Değişim: 0,29%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 32,6766
Açılış: 32,4917
34,6948 Değişim: -0,11%
Düşük 34,6047 19.04.2024 Yüksek 34,9703
Açılış: 34,7321
2.518,58 Değişim: 1,37%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.523,57
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.