TÜSİAD Yik Toplantısı: Basına Kapalı Bölümünden Notlar

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Toplantının Basına Kapalı Bölümünden Notlar... -Devlet Bakanı Gürel, Faizlerin Çok Yükseldiği Eleştirileri Üzerine, Özel Sektör Kuruluşlarının Faaliyet Karından Çok, Faiz Geliri Elde Ettiğini Belirtti -Tüsiad Yik Başkanı Eczacıbaşı İse Kısıtlı Finans Kaynaklarını, Mevcut Ortamda En İyi Şekilde Değerlendirerek Korumaya Çalıştıklarını Söyledi -Tüsiad Başkan Yardımcısı Koç: Paranın Bir Değeri Var Ve En Ekonomik Biçimde Değerlendirmek Lazım


ANKARA (A.A) - 15.12.2000 -TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi`nin, Ankara Sheraton Oteli`nde düzenlenen toplantısına hükümetten 4 bakan katılırken, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel`in, toplantının basına kapalı bölümünde, YİK Başkanı Eczacıbaşı ve TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu`nun hükümete dönük eleştirilerine sert yanıtlar verdiği öğrenildi. Toplantıya katılan işadamlarından edinilen bilgiye göre, toplantının basına kapalı bölümünde hükümet adına ilk konuşmayı yapan Devlet Bakanı Gürel, özel sektör temsilcilerden gelen, faizlerin çok yükseldiği yönündeki eleştiriler üzerine, özel sektör kuruluşlarının faaliyet karından çok faiz geliri elde ettiğini hatırlattı. Bunun üzerine TÜSİAD Başkanı Yücaoğlu`nun, faizlerin yükseltilmesi ve bu ortamın yaratılmasından özel sektörün sorumlu tutulamayacağını söylediği ifade edildi. Edinilen bilgiye göre Devlet Bakanı Gürel, Kıbrıs politikası konusundaki eleştiriler üzerine de, hükümetin görüşlerini anlatarak, bu konuda tam bilgi sahibi olmadan eleştiri yapıldığını söyledi.


MUSTAFA KOÇ;

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Koç ise bir gazetecinin, toplantıda hangi konuların ele alındığı yolundaki sorusu üzerine, Hepimizin aynı teknede, aynı gemide olduğunu ve bu kararlılıkla zor günlerin aşılabileceğini dile getirdik dedi. Koç, toplantıda Türkiye`nin bu programdan başka alternatifi olmadığı konusundaki görüş birliğinin de teyit edildiğini söyledi. Koç, toplantıda Şükrü Sina Gürel ile bir gerginlik yaşanıp yaşanmadığı sorusunu da Sayın Bakan Kıbrıs konusunda kendi görüşlerini dile getirdi. Sansasyon aramayın diye yanıtladı. Mustafa Koç, basın mensuplarının, Devlet Bakanı Şükrü Sina Gürel`in rant ekonomisiyle ilgili eleştirileri konusundaki sorusu üzerine, YİK Başkanı Eczacıbaşı`nın bu eleştirilerine yanıt verdiğini söyledi. Eczacıbaşı`nın, bu ortamı yaratanın kendileri olmadığını, ortam böyle olunca da, kaynakları en iyi biçimde değerlendirmek gerektiğini söylediğini anlatan Koç, şöyle devam etti: Paranın da bir değeri var. Rant ekonomisinden bahsedildi. Rant ekonomisi bunun bir parçasıdır. Özel sektör bundan yararlanıyor diye söylense de, paranın bir değeri var ve en ekonomik olarak değerlendirmek lazım. Kamu açıklarının kapatılmasından ve özelleştirmenin gecikmesinde dolayı devlet iç borçlanmada yıllarca yüksek faiz ödemiştir. Faiz ne kadar yükselirse biz o kadar yüksek maliyetle imal ederiz. Bütün bu toplumsal pisliklerin altında yüksek faiz yatıyor.


DEVLET BAKANI ÖNAL`IN SÖZLERİ;

Devlet Bakanı Recep Önal`ın, arabanın tekeri çukura girdi. Bazıları indi. Tekrar binmeye çalışıyorlar benzetmesinin muhatabıyla ilgili soru üzerine de Koç, Bakanın bunları, yabancı yatırımcılar için söylediğini belirtti. Mustafa Koç, Yabancı yatırımcıların çıktıklarını biliyorum. Ama ne kadar istekli gelecekleri konusunda benim de şüphelerim var. Uygun yatırım ortamı yaratılmazsa, yabancı sermaye başka memleketlere gider dedi.


THY VE TÜRK TELEKOM;

THY ve Telekom gibi kuruluşların özelleştirmesinin, yabancı yatırımcıların ilgisiyle ilgili bir soru üzerine de Koç, şu karşılığı verdi: Telekom 15 yıl önce, Turgut Bey zamanında özelleştirme başladığında dünyada en değerli Telekom`du. Şimdi biraz daha zaman geçerse üste para vermek zorunda kalacağız. Zaman aleyhimize işliyor. Mustafa Koç, ihalelere ilgisizliğin fiyat açısından olumsuz etkisi olup olmayacağı sorusuna da olabilir yanıtını verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.093 Değişim: 0,14% Hacim : 68.470 Mio.TL Son veri saati : 16:15
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3834 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0633 Değişim: -0,01%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,26 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.