TÜSİAD: Sıkıntıdayız Ama Sokağa Dökülmeyiz

15.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

TOBB Başkanı Fuat Miras`ın, ‘‘Sokağa mı dökülelim?’’ şeklindeki sözlerini değerlendiren TÜSİAD Başkanı Erkut Yücaoğlu, ‘‘İş alemi ciddi sıkıntı içinde. Ama sokağa çıkma sözüne katılmıyorum’’ dedi.


TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Fuat Miras`ın, ‘‘Sokağa mı dökülelim?’’ sözlerine yanıt verdi. Yücaoğlu, iş aleminin ciddi sıkıntı içinde olduğunu ancak kendisinin ‘sokağa çıkalım’ sözüne katılmadığını bildirdi. Ekonomide son yaşanan olaylarla iş aleminin ciddi bir şok yaşadığını belirten Erkut Yücaoğlu, faizlerin yükselişinin de reel sektörün üzerinde dayanılmaz zor bir yük olarak durduğunu kaydetti.Erkut Yücaoğlu, Türkiye`nin ekonomik krizden tamamiyle çıkarak normale dönmesi ve reel sektörün sırtındaki yüksek faiz baskısının kalkması için iki ya da üç aya ihtiyacı olduğunu söyledi. Yücaoğlu, konuşmasında şöyle devam etti:


FAİZLER İNECEK;

‘‘Bu ne kadar devam edecek? Mali krizi bitirdik. Önümüzdeki 2.5-3 ay içinde 10 milyar dolarlık kaynak girişi söz konusu. Tabi bunun içinde hükümetimizin yapısal reformlar konusunda zamanında adım atması gerekiyor. Artık insanlar Türkiye`den verdikleri sözü tutmalarını istiyor. Bunun sağlıklı yürümesi halinde biz faizlerin yavaş yavaş ineceğini düşünüyoruz. Bu da tahminimiz üç ay sürebilir. Yani, reformlar konusunda adımlar atıldıkça, faizler konusunda 2000 yılının ilk 10 ayında gördüğümüz çerçevelere oturabiliriz. Ancak, 2001 yılının ilk üç ayında büyüme sıfır ya da negatif olarak gerçekleşecektir.’’


KAMUDA ZAAFİYET BİLDİRİRİSİ;

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV) tarafından oluşturulan ortak platform tarafından hazırlanan bildiride, Türkiye`nin acil ve kapsamlı bir kamu yönetimi reformuna ihtiyacı olduğuna dikkat çekildi. ‘‘Kamu Yönetiminin Yeniden Yapılandırılması: Toplumsal Bilinçlenmeye Doğru’’ başlıklı bildiride, ‘‘Kamu yönetimi Türkiye`de uzun bir süredir zaafiyet içinde’’ denildi. Platform tarafından hazırlanan ortak bildiri, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Yücaoğlu ile TESEV Yönetim Kurulu Başkanı Can Paker tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Yücaoğlu ve Paker, ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda, tüm sivil toplum kuruluşları ve üniversiteleri ortak platforma katılmaya çağırdı. Yücaoğlu ve Paker, ‘‘Burada hiyerarşik yapı yok. Bu platformda sivil toplum kuruluşlarına mutlaka bir rol vardır. Kamu yönetiminin, sivil toplum kuruluşlarının uzaktan bakamayacağı kadar önemli olduğunu düşünüyoruz’’ dediler. Basın toplantısında daha sonra, TÜSİAD ve TESEV tarafından hazırlanan ortak bildiri okundu. Türkiye`de kamu yönetiminin uzun bir süredir zaafiyet içinde olduğuna dikkat çekilen bildiride, ülke çıkarının ve yaygın kamu yararının gözetilmesi yerine, bunu zedeleyen birey ve grup çıkarlarının karar alma süreçlerini belirler hale geldiği kaydedildi. Bildiride, ‘‘sıklaşan krizler, kamu otoritesinin bir çok toplumsal ve ekonomik soruna çözüm üretmekte yetersiz kalması, kaynakların genel olarak verimsiz kullanılması, buna karşılık toplumsal öncelikleri yüksek olan alanlara kaynak aktarılmaması ve yaygın yolsuzluklar bu zaafiyetin belirgin göstergeleridir’’ denildi. Sorunun devletin büyüklüğü olmadığı, ekonomik ve toplumsal sorunlara etkili çözüm üretilip üretemediği, kaynakların etkin kullanılıp kullanılmadığı olduğu ifade edilen bildiride şu noktalara dikkat çekildi:


‘‘Tüm bu değerlendirmeler çerçevesinde, Türkiye`nin acil ve kapsamlı bir kamu yönetimi reformu gereksinimi açıktır. Bugünkü hali ile devlet hantaldır, kendinden beklenen hizmetleri üretememektedir ve kaynakları son derece verimsiz bir biçimde kullanmaktadır. Hukuk devleti ilkesinin uygulanabilirliğinin güdük kalması ve hesap verilebilirlik sürecinin giderek yok olması, söz edilen reformun aciliyetine yaşamsal önem kazandırıyor. Kamu yönetimi reformunun dayanacağı ana ilkeler saydamlık, liyakat, idari kapasite, verimlilik ve yerel yönetimlerin güçlendirilmesi olarak sıralanabilir.’’


POLİSİN EYLEMİ KABUL EDİLMEZ;

TÜRK Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erkut Yücaoğlu, bir soru üzerine polisin eylemini değerlendirirken, son iki gündür yaşanan olayların üzücü olduğunu söyledi. Yücaoğlu, ‘‘Kabul edilmesi zor olaylar. Yalnız bu konuda elimizde yeterli bilgi olmadığı için bu konunun sebepleri hakkında bir görüş belirtemeyeceğim. Süratle herşeyin aklı selim içinde değerlendirileceğini umuyoruz’’ dedi. Yücaoğlu, Türkiye`de yaşanan son eylemlere ilişkin soruyu de şöyle yanıtladı: ‘‘Son olayları çok olumsuz buluyorum. Türkiye için çok olumsuz tablolar. Bunların olmaması için, devletin bu konuda da ciddi gayretler içinde olması gerekir. Siyasi tansiyonu, kimsenin yükseltmeye hakkı yok. Yaşanan mali krizin, Türkiye`ye verdiği zarara ilişkin olarak da Yücaoğlu, ‘‘2001 yılının ilk 3 ayında, büyüme yüzde sıfır olabilir. Bubir kayıp. İnşallah, bu kadar kayıpla atlatılır ve tekrar Mart ayında normale döner’’ dedi.(HÜRRİYET)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6095 Değişim: 0,42%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8259 Değişim: 0,27%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.515,30 Değişim: 1,24%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.