Türkiye Sabıkalı Bir Ülke

09.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

The Wall Street Journal Türkiye`ye 18. kez kredi verilmesinin kurtarıcı etkisi olmadığını belirtti

Tepkilere bakarsanız sanki 7.5 milyar dolar dünyayı kurtaracak. Türkiye şimdiye dek IMF ile 17 kez `stand by anlaşması imzaladı. 18`incisi niye kurtarıcı olsun ki?


Gazetenin yorumununun geniş bir özetini sunuyoruz...


Adamımız Uluslararası Para Fon`unda (IMF) çalışıyor. IMF`nin merkezinin bulunduğu Washington`da rahat bir yaşantı sürüyor. Sıkça seyahat edip uzak memleketlerin maliye yetkilileri ve merkez bankaları yöneticileriyle buluşuyor. Bu insanların hepsi iyi eğitimli ve nazik; hangi yemekle hangi çatalın kullanılacağın iyi biliyorlar. Ama bazen adamımızın okumuş ve nazik arkadaşlarının başı derde giriyor. Mesela ülkelerinin bankacılık sistemleri yıkılıyor. Sorun değil. Adamımız arkadaşına bir iyi niyet mektubu imzalatıp karşılığında 10 milyar dolar veriyor. Anlaşmanın ardından ülkeye başkalarından da para akmaya başlıyor. Sonuç: IMF, yani dünya finans sahnesinin itfaiyecisi, bir felaketin daha üstesinden gelmiştir. Bu sahne iki yıldır sürekli tekrar ede ede artık bir kısır döngüye dönüştü.Konumuz Türkiye. Türkiye`nin bankacılık sisteminin çöküşünün ardından IMF`nin 7.5 milyar dolar yardım ettiği haberleri birçok kişi tarafından alkışlandı. Tepkilere bakarsanız sanki 7.5 milyar dolar dünyayı kurtaracak. Gerçekteyse 7.5 milyar dolar sadece Türk hükümetine ülkenin ihtiyacı olan mali ve parasal reformları ertelemesine yarayacak. Türkiye şimdiye dek IMF ile 17 kez stand by anlaşması imzaladı. 18`incisi niye kurtarıcı olsun ki?


AHLAKİ RİSK FAKTÖRÜ;

Türkiye`de 1990`lı yılların ortalarından beri, banka mevduatlarının yüzde 100`ü devlet güvencesinde. Bu garip biçimde bir ahlaki risk yaratıyor. Mesela banka sahiplerinin cömert mevduat faizleri vermesine ve mevduatları harcarken dikkatli davranmamasına yol açıyor. Öyle ki özel bankaların batık kredileri toplamı 7 milyar doları buluyor. Kamu bankalarında bu rakam 20 milyar doları, belki de daha fazlasını buluyor. Ahlaki risk burada da bitmiyor. Siyasilerle iyi ilişkileri olanların, entrikalarla dolu planları doğrultusunda banka açması son derece yaygın bir uygulama. Bu planlar başarısız olursa bankaları batıyor ve yardımlarına devlet koşuyor. Son iki yıl hep böyle oldu. Bugün kamu bankalarının toplam bankacılık sistemine oranı yüzde 40-50. Gerçi Türkiye ilerleme kaydetti. Son IMF anlaşması gereğince Türk Telekom ve THY`nin özelleştirilmesi isteği iyi karşılandı. Yeni kurulan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu yolsuzlukla mücadelede başarılı. Ve ülkenin kamu bankaları artık kredi dağıtmakta daha ihtiyatlı davranıyor. Ancak Türkiye`nin sorunları, siyaset sınıfının ekonomiye müdahalesinin yol açtığı ahlaki riskler ortadan kaldırılmadan çözülmeyecektir. Bu sorunlar IMF`nin de katkısıyla yerel bir ahlaki tehlikeden uluslararası bir ahlaki riske dönüşecektir. Türkiye yardımı hak ediyor, ama böylesi bir yardımı değil. (YENİ BİNYIL- THE WALL STREET JOURNAL)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.679 Değişim: 1,62% Hacim : 98.559 Mio.TL Son veri saati : 17:33
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5922 Değişim: 0,36%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8735 Değişim: 0,41%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.501,42 Değişim: 0,68%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.