Türk ihracatçılarının Çin hedefi

06.11.2019 - 17:08 | Son Güncelleme :
Türk ihracatçılarının Çin hedefi | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Gülle, "Çin'in gelecek 5 yılda 10 trilyon dolara çıkması beklenen ithalat hacminden Türk ihracatçısının daha fazla pay almasını hedefliyoruz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nden (TİM) yapılan açıklamaya göre, Çin Halk Cumhuriyeti tarafından gerçekleştirilen "Çin Uluslararası İthalat Fuarı (CIIE)", Çin'in Şangay kentinde kapılarını açtı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TİM Başkanı İsmail Gülle, geçen yıl ilk defa katıldıkları fuarda 38 firma ile yer aldıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: "Her sene fuara katılan firma sayımız giderek artıyor. 2018 yılında yapılan iş birliği anlaşmaların tutarı 620 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşmişti. Bu sene daha yoğun bir ilginin ve daha büyük çapta ticaret anlaşmalarının yapılacağını bekliyoruz. AB tarafında yavaşlayan talep, Çin başta olmak üzere Uzakdoğu ülkelerini daha cazip hale getiriyor. Bunu aylık açıkladığımız ihracat rakamlarında da görüyoruz.

Haberin Devamı

2019 yılı 10 aylık ihracat rakamlarımız da Uzakdoğu pazarındaki talebe yöneldiğimizi doğrular nitelikte. Örneğin, kimyevi maddeler sektörümüzün yakalamış olduğu yüzde18'lik ihracat artışında Uzakdoğu'ya gerçekleştirilen ihracatın ciddi katkısı bulunuyor. Diğer sektörlerimizin de bölgenin talep artışına cevap verebilmesi adına, TİM olarak bizler de bu bölgede faaliyetlerimizi arttırmış durumdayız."

Gülle, Çin'in gelecek 5 yılda 10 trilyon dolara çıkması beklenen ithalat hacminden, Türk ihracatçısının daha fazla pay almasını hedeflediğini kaydetti.

Çin ile yaptıkları karşılıklı ticarete bir denge getirmeye odaklanmış durumda olduklarını bildiren Gülle, "Bu anlamda atacağımız somut adımlar, ihracatımızın artışında ciddi pay sahibi olabilecek büyüklükte. Şu anda yoğun olarak maden, metal veya sülfür gibi, hammadde ağırlıklı ihracatı gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle, katma değerli ürünlerimizin bu pazara yönelmesi ve Türk ihraç ürünlerinin kalitesini bu bölgede iyi tanıtabilmesi için bugün katıldığımız fuar gibi birçok fuar ve organizasyonda, ihracatçılarımızı yer almaları adına desteklemeye devam ediyoruz. Bu geniş kapsamlı ithalat fuarı, firmalarımız için oldukça iyi fırsatlar sunuyor." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Gülle, "Kuşak-Yol inisiyatifi çerçevesinde Avrasya'nın dünyaya entegrasyonu, beraberinde büyük projeleri ve yeni ticaret fırsatlarını da getireceği için; Çin'in Türkiye ile Türkiye'nin de Çin ile daha güçlü ilişkiler kurması, karşılıklı ticaretin kalıcı etki yaratması anlamında çok değerli. Bu gibi milli katılım ile gerçekleşecek ithalat-ihracat fuarları, Türkiye'nin çok yönlü dış politikası anlamında da Çin ile karşılıklı kazan-kazan formülüyle daha büyük adımlar atılmasına ön ayak olacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"ÇİN'DEN GÜZEL İŞ BİRLİKLERİYLE DÖNECEĞİMİZE İNANCIMIZ TAM"

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister de İKMİB olarak, bu yıl ikinci kez Çin Uluslararası İthalat Fuarı'na Türk firmalarının milli katılım organizasyonunu düzenlediklerini bildirdi.

Pelister, inşaat, gıda, elektronik, kozmetik gibi alanlarda lider 59 firmayla "Çin'e çıkarma yaptıkları" belirterek, şu ifadeleri kullandı: "Bu yıl 136 metrekarelik alanda Türkiye ülke standımızın yanı sıra çeşitli sektörlerden katılım sağlayan firmalarımız ürünlerini 1496 metrekarelik bir alanda sergiliyor ve ürünlerimiz büyük ilgi görüyor. Türk ihracatçısının imza attığı başarıları Çin pazarına göstermek için etkili bir çalışma yürütüyoruz. Fuarın bizim açımızdan en önemli kısmı ülkemizi başarılı bir şekilde temsil etmek ve tanıtmak."

Pelister, Çin'den 21 milyar dolarlık ithalat yapılırken, 3 milyar dolar civarı ihracat gerçekleştiğini aktararak, fuarın katkısıyla bu farkın kapanacağı duyduğu inancı kaydetti.

Bu yıl özel olarak bir ülke standı da katılımcılara sergilendiğini belirten Pelister, "136 metrekarelik bu stantta kültürel ögelere yer verilmiş durumda. Kapadokya'dan esinlenerek bir balon maketi ve çok sayıda görsel ürünler sergileniyor. Bunların dışında Türk şefimiz ile tadım etkinlikleri düzenliyoruz. Bu tanıtımlar ile Türkiye'nin yüksek turizm potansiyeline katkıda bulunmak adına çabalar ortaya koyuyoruz." ifadelerini kullandı.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5661 Değişim: 0,08%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,5961
Açılış: 32,54
34,9835 Değişim: 0,44%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0087
Açılış: 34,8286
2.418,15 Değişim: -0,21%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.