Tüm gözler FED'e odaklandı

12.12.2016 - 12:56 | Son Güncelleme :
Tüm gözler FED'e odaklandı | Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankasının (Fed) çarşamba günü açıklanacak kararlarına odaklandı.

Bu hafta gerçekleştireceği politika toplantısında faizleri artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılan Fed'in, açıklayacağı yeni ekonomik beklentiler ile ABD seçimlerinin, bankanın büyüme ve enflasyon görünümünü değiştirip değiştirmediğine dair ilk ipuçlarını verecek.

CME Group verilerine göre, Fed vadeli işlem kontratlarında Çarşamba günü sonlanacak politika toplantısında 25 baz puanlık bir artışa yüzde 97 şans veriliyor.

Haberin Devamı

ABD'den son dönemlerde açıklanan güçlü ekonomik verilerin ardından Reuters anketine katılan 120 ekonomistin tamamı faizlerin artırılmasını bekliyor.

Donald Trump'ın başkan seçilmesinin ardından tahvil getirilerinde görülen artışlar ve hisse piyasalarındaki hızlı yükselişlerin, Fed'in para politikası konusunda izleyeceği yolda dönüm noktasına geleceği ve 2017'de daha hızlı faiz artışları bekleyip beklemeyeceğini göstermesi açısından daha aydınlatıcı olacak.

Göreve Ocak ayında başlayacak olan iş adamı Trump, üçüncü çeyrekte yüzde 3.2 ile son iki yılın en hızlı büyümesini gerçekleştiren sağlam bir ekonomiyi devralıyor. Fakat Trump'ın vergileri indirme, düzenlemeleri azaltma ve altyapı yatırımlarını artırma planlarının yalnızca bir ekonomik hızlanmaya değil, aynı zamanda enflasyonda da yükselişe neden olabileceğine dair endişeler var.

Fed'in ilk olarak 2012 yılında yayınlamaya başladığı çeyrek dönemlik "dot plot" faiz oranı beklenti göstergeleri bugüne kadar genel olarak yalnızca faizlerin düşeceği yönünde hareket ederken, seçimlerden sonra bu beklentilerde herhangi bir değişim, Fed politika yapıcılarının Trump'ın izleyeceği politikaların sarsıcı bir etki bırakıp bırakmayacağını göstermek açısından önemli olacak.

Haberin Devamı

Fed yetkililerinin Eylül ayı itibariyle beklentileri önümüzdeki yıl iki faiz artışının gerçekleşeceği ve uzun vadede yüzde 2.6'lık bir seviyede olacağı yönündeydi. Bu hafta gerçekleşecek bir faiz artışı geçtiğimiz Aralık'tan bu yana ilk artış ve 2007-2009 mali krizinden bu yana da ikinci artış olacak.

Fed yetkilileri uzun bir süredir parasal konuların yönlendirilmesinde yalnızca para politikası yerine diğer hükümet politikalarının da devreye girmesini umut ederken, bazı kesimler hükümet politikalarının ekonomik büyümeyi artırmada verimliliğin kaybetmiş olabileceğine inanıyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, Çarşamba günü açıklanacak faiz kararının ardından ekonomik görünüm ve politika açıklaması hakkında değerlendirmelerde bulunmak üzere TSİ 2230'da basın toplantısı yapacak.

Trump, seçim kampanyası boyunca Yellen'ı faizleri düşük tutarak Demokrat rakibi Hillary Clinton'a yardım etmekle suçladı.

Trump bu hafta gerçekleşecek Fed toplantısının ardından, banka ile nasıl bir ilişki kuracağının görülmesi için yakından takip edilecek.

##$$DOVIZWIDGET##$$


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5284 Değişim: 0,17%
Düşük 32,3637 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,7008 Değişim: -0,09%
Düşük 34,5553 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.494,99 Değişim: 0,42%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.