Tüketici Hakları Tedirgin Ediyor

20.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan tüketici haklarına yönelik taslakda yeralan tüketici kredileri ve kredi kartlarına yönelik maddeler, bankacıları rahatsız ederken, tedirginlik yarattı.


Tüketicileri korumaya yönelik yeni düzenlemeler geliyor. Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan tüketicilerin korunmasına yönelik taslakda sanayi mallarında garanti süresinin iki yıla çıkarılması, ayıplı mallar için tüketicinin tazminat hakkının olması gibi düzenlemeleri içeriyor. Taslakda bankaların verdiği tüketici kredileriyle de ilgili birtakım kurallar var. Yeni Taslak, bankaların şirketlerle yaptıkları kampanyalarda sorumluluklarını artırırken, tüketici kredilerinde 7`nci güne kadar cayma hakkı gibi tüketici lehine düzenlemeler de getiriyor.


Bankacılar, banka ve finans kurumlarından kredi kullanan tüketicilere 7 gün içinde cayma hakkı sağlanmasının sektör açısından sıkıntı yaratacağını söylediler. Bankacılar, Türkiye gibi piyasaların henüz oturmadığı bir dönemde cayma hakkı gibi istismara açık uygulamalar için erken olduğunu kaydettiler. Taslakta, kredi kartı ile mal veya hizmet karşılığı ya da nakit olarak kullanılan kredilerde kredi şartlarının bu kredilerin geri ödemesi süresinde tüketici aleyhine değiştirilemeyeceği hükmü yer alıyor. Taslakta ayrıca, Mal veya hizmetin kredi kartıyla satın alındığı durumlarda satıcı tüketiciden komisyon veya benzeri bir isim altında ilave ödemede bulunmasını isteyemez maddesi de yer alıyor. Kredi kartı tüketici kredilerinde olduğu gibi bir süre için değil ömür boyu kullanım için verilmesinden dolayı şartların değişmesinde bunun tüketiciye yansıtılmaması ciddi bir sorun gibi duruyor. Kredi kartını tüketicinin ve rekabetin korunması kanunu içerisine alınmasının planlanmasını eleştiren bankacılar, kredi kartlarının tüketici kredilerinden çok farklı olduğunu, bu nedenle böyle bir uygulamanın yanlış olacağını ifade ettiler.


KREDİ KARTI ÖDEME ARACIDIR;

AB standartlarına uymak için cayma hakkı veya kampanyalarda bankalara sorumluluk yüklenmesininin doğru olacağını belirten İktisat Bankası Genel Müdür Yardımcısı Metin Nal, yasa oluşturulurken bankacılık sektörünün görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi. Yeni taslakla kredi kartlarına ilişkin de bir değişiklik düşünüldüğünü belirten Nal, Yapılacak değişiklikle kredi kartını tüketicinin ve rekabetin korunması kanunu içerisine sokmayı planlıyorlar. Kredi kartları doğası itibariyle tüketici kredilerinden çok farklı. Ömür boyu bir ilişki başlıyor, kredi değil bir ödeme aracı, krediye dönüşmesi son ödeme günü tüketicinin verdiği kararla oluyor. Bunu mevcut yasaya sokmak çok doğru olmayacaktır dedi. Kredi kartlarının tüketicileri koruma kanununa dahil olması durumunda ciddi bir sıkıntı olacağına dikkat çeken Nal şunları söyledi: Bugün bizden bir kredi kartı alıyorsunuz. Bugünkü koşullarıyla faizi X olduğunu düşünelim. Bu kartı alan kişi bunu ömür boyu kullanacaktır. Bu yasayla banka başta belirlenen faizi değiştirmeme durumuyla karşı karşıya kalıyor. Kredi kartı 10A maddesiyle tüketicilerin korunması hakkındaki kanuna dahil olursa böyle bir durum ortaya çıkacak. Bunun Türkiye gibi koşulların çok değiştiği bir ülkede öngörülmesi mümkün değildir.


CAYMA HAKKI İSTİSMARA NEDEN OLUR;

Garanti Bankası Bireysel Pazarlama ve Satış Müdürü Cemal Kişmir, mal, hizmetin yanı sıra gayrimenkulün de tüketici koruma yasası içerisine gireceğini belirterek, tüketiciyi bilinçlendiren, sistemi disipline eden bir yasal çerçeveyi kendilerinin de istediğini söyledi. Kişmir, Ancak, bir yandan sistemin disipline edileceğini düşünürken diğer yandan da 7 gün içerisinde cayma hakkının tanınması süistimali ortaya çıkaracaktır dedi. 7 günlük cayma hakkının tanınmasının müşterilere keyfiyet getireceğine dikkat çeken Kişmir, bunun Türkiye gibi bir piyasada bankacılık sektörüne önemli sorunlar getireceğini ifade etti. Kişmir, Türkiye`de fiyatlar yerine oturmamışken, çok oynak bir piyasa varken böyle bir olanağın sağlanması sıkıntı yaratacıktır. Tüketici yasasına bütünüyle sıcak bakmamıza rağmen bu konudaki düzenlemeyi doğru bulmuyoruz. Yani sistemi istismar eden uygulamaların erken olduğunu düşünüyoruz dedi. Bankaların firmalarla yaptığı kredi kampanyalarında da sorumlu olacağını belirten Kişmir, bu uygulamanın doğru olacağını kaydetti. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,4897 Değişim: -0,15%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9617 Değişim: 0,38%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.432,56 Değişim: 0,39%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.