Toskay; Dış Ticaret Haftası başladı

09.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
İhracatta hedef 50-100 milyar dolar sınırlarına ulaşmak Devlet Bakanı Tunca Toskay, gerekli desteğin sağlanması durumunda, ihracatta 2001 yılında yüzde 10`un üzerinde bir artışla, psikolojik sınır haline gelen 30 milyar doları aşmayı hedeflediklerini belirterek, Uzun vadeli hedefimiz ise 50-100 milyar dolar sınırlarıdır dedi.

Toskay, Türk gibi kuvvetli deyimi yanında, Türk malı gibi kaliteli deyiminin de yerleştirilmesi durumunda, uluslararası pazarlarının fethedilmiş olacağını da söyledi.


Devlet Bakanı Toskay, Ankara Sheraton Oteli`nde düzenlenen 3. Dış Ticaret Haftası`nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, son 25 yıldır yaşanan yüksek oranlı enflasyonun sebep olduğu makro ekonomik istikrarsızlığın, Türkiye`de yıllardır özlemi duyulan, sürdürülebilir büyümenin gerçekleştirilmesini engellediğini hatırlattı.Bakan Toskay, enflasyonla mücadele programının uygulanmasının akabinde, dünya piyasalarında program hedeflerinin miktar sapmasına yol açan gelişmeler olduğunu anlatırken, ham petrol fiyatlarında çok yüksek düzeyde artışlar kaydedildiğini, bu durumun da ekonominin bir çok alanında hedeflerde sapmaları beraberinde getirdiğini söyledi.


Toskay, Uluslararası piyasalarda ABD dolarının artış hızındaki yükselişin de, Türkiye`nin ihracatının yaklaşık yarısını gerçekleştirdiği Euro bölgesinde olması gereken noktaya ulaşmayı engellediğini anlattı. Toskay, 1999 yılında yaşanan ekonomideki daralma nedeniyle ithalatta aşırı bir düşüş yaşanmış olmasına karşın, bu yılın ilk altı ayında ekonomideki yüzde 4.3`lük büyüme paralelinde ithalatta tabii bir artış meydana geldiğini de vurguladı. Bakan Toskay, bütün bu olumsuzluklara rağmen makro ekonomik programın uygulanmasıyla birlikte, dokuz aylık veriler ışığında Türkiye`de son 13 yılın en düşük fiyat artışlarının yaşandığını ifade ederek, 1990-1999 yılları arasında tefe ve tüfe yüzde 4-8.2 aralığında iken, bu yıl ilk dokuz ayda yüzde 2.4-2.6 aralığında gerçekleşti dedi.


Bakan Toskay, enflasyonla mücadelenin ilk dokuz ayında, aylık ortalama enflasyon oranlarının geçmiş yıllara göre yarıya indirilebildiğini ve ilk kez 2000 yılında yüzde 2-3 aralığına çekildiğini bildirdi.Programın uygulanmaya başlamasıyla, faiz oranlarında ciddi düşüşlerin yaşandığını ve bu düşüşlerin arzu edien seviyelere ulaşmasının, firmaların rekabet güçlerini olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.İhracatçılara Eximbank kredileriyle destek sağlandığını da kaydeden Toskay, dış faktörler sebebiyle cari işlemlerdeki hedeflerin gerçekleştirilmesinde ise bir takım sıkıntıların kendisini hissettirdiğini kaydetti.


Toskay, uluslararası ticarette serbestleşmeyle birlikte, rekabetin alabildiğine ivme kazandığı bir yapı içerisinde, Türkiye`nin de vakit geçirmeksizin yer alması gerektiğine işaret ederken, dış ticaretin toplumun tüm kesimlerine anlatılarak, Türkiye`nin geleceği açısından taşıdığı önemin herkes tarafından iyice benimsenmesine çalışmanın,öncelikli görev olduğunu söyledi.Yapılması gerekenin, üretilen ürünle ilgili varsa imaj sorunun bir an evvel giderilmesi olduğunu kaydeden Toskay, şöyle devam etti:


İmaj sorununu bertaraf edebilmek için yapılması gereken, rakiplerinize kıyasla daha kaliteli ürün üretmek, daha iyi hizmet verir hale gelmektir. İmaj sorunu ancak bu şekilde giderilebilir. Bir kez bu sorunun üstesinden gelindiğinde ise artık yapılması gereken, sağlanan yeni imajın sürekliliği için çaba göstermektir. (DÜNYA)

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.133 Değişim: 0,59% Hacim : 59.720 Mio.TL Son veri saati : 15:23
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3600 Değişim: 0,13%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0176 Değişim: -0,14%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,34 Değişim: 0,21%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.