TOBB: IMF`ye ‘tamam’ demek için çok erken

01.07.2003 - 11:51 | Son Güncelleme :

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2044 yılından sonra IMF`ye gerek kalmayacağı yönündeki açıklamaların erken olduğunu belirtti. Hisarcıkloğlu, bu yöndeki açıklamaları niyet göstergesi olarak yorumladı.


Uluslararası Ticaret Fuarına katılmak için İtalya`nın Napoli kentinte bulunan TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, hükümet yetkililerinin 2004`ten sonra IMF`ye gerek kalmayacağı açıklamalarını ‘‘henüz erken’’ buldu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, IMF`nin Türkiye`nin isteğiyle geldiğini, bunun da Türkiye`nin 1991`den sonra değişim ile dönüşümü gerçekleştiremesi nedeniyle olduğunu hatırlatarak şöyle değerlendirdi:

‘‘Türkiye, 2004`ün altıncı ayına kadar ihtiyaç duymayacak hale gelecekse, devam etmeyebilir. Ama 2004`ten sonra devam etmeyeceğim demek için erken. İnşallah IMF`ye ihtiyaç duymadan borçları çevirebilir hale gelebiliriz. Ama yetkililerin açıklaması şu aşamada sadece niyet göstergesi.’’

Hisarcıklıoğlu, ABD`nin 8.5 milyar dolara kadar kredi olarak kullanabilecek 1 milyar dolarlık hibesinin borç olarak değerlendirilmesi durumunda IMF programı çerçevesinde verilmesinin doğal olduğunu, eğer hibe ise programa gerek olmadığını da kaydetti.

AKP DERS ALMALI

Sorunların çözümü için kamuda yeniden yapılandırmanın şart olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 15 gün önce bu konuda hükümet kanadından kendilerine brifing verildiğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, ‘‘Anlattıkları, yapıyormuş gibi gözüküp de yapmamaya benziyor. AKP`nin aslında geçmişten ders alması gerekiyor. Değişim sağlayamayan bir defaki seçimde gitti’’ diye konuştu.

Faizlerin çok yüksek olduğunu, düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, Merkez Bankasına müdahale tartışmasını şöyle değerlendirdi:

‘‘Merkez Bankası dövize müdahale etsin deniyor. O zaman Merkez Bankası hakkında çıkardığımız kanundan bihaberiz demektir. Yetkisi faizle ilgili, o da uygulanan programla bağlantılı. Bu toz-dumanın arasında böyle bir misyon varmış gibi izlenim doğuyor.’’

Kriz söylemlerini de değerlendiren Hisarcıklıoğlu, ‘‘Sorumlu kişilerin konuşmaları muhakkak dikkatli olmak durumundadır. Biz özel sektör olarak krizi çağdaştıracak söylemleri kamuoyu önünde yapmıyorsak bu oturduğumuz koltuğun sorumluluğundandır’’ dedi.

Ekonomik göstergelerin iyi olduğunu, hedeflerin de tuturulabilir gözüktüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, buna karşın kayıtdışıyla mücadelede çok önemli bir faktör olan enflasyon muhasebesinin sözünü veren Maliye Bakanınından bu sözünü tutmasını istedi.

ABD`ye Türk ticaret merkezi

Bir ay önce ABD`ye yaptığı geziyi hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Washington`daki masalarda yeralmalıyız’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, ‘‘Hem askeri, hem siyasi anlamda müttefik olmamıza rağmen ekonomik ayakta büyük eksiklik oldu. Sadece kredi yardımı gördük. Ama asıl ayak ticaret olmalı’’ diye konuştu. Ayrıca yabancı yatırımcının Türkiye`ye gelmesi konusunda teşvik gerektiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, Washington, New York ve Los Angeles`ta Türk ticaret ve yatırım merkezi kurulmasına karar verdiklerini bildirdi.

Kamu zammında ortayol bulunur

Başbakan Erdoğan ile yaptığı görüşmede kamu çalışanlarının zam konusunun da gündeme geldiğini ve Erdoğan`ın ‘‘Benim ağzımdan sıfır zam çıkmadı’’ dediğini anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, ‘‘Maliye Bakanı da o görüşmedeydi. Ama, yine ‘sıfır zam` demeye devam ediyor’’ dedi. Hisarcıklıoğlu, zam konusunda ortayol bulunabileceğini kaydetti.

Halk Bankası’na belli koşullarda ortak oluruz

TOBB`un Halk Bankası`na ‘‘belli koşullarda’’ talip olabileceğini söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, mikro politikalara değil, ‘‘stratejilere karışmak kaydıyla’’ belli bir yüzdeyle ortaklık düşünebileceklerini kaydetti.

Halk Bankası`yla bir milyon KOBİ`nin (küçük ve orta ölçekli işletme) birlikte çalıştığını ve bunun sürmesi gerektiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, IMF`nin Ziraat Bankası ile birleşme önerisi için de ‘‘Hata olur’’ yorumunu yaptı.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: 0,00% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5534 Değişim: 0,02%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,8966 Değişim: 0,09%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.428,09 Değişim: -0,08%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.433,36
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.