TL işe yaramaz Euro’ya geçelim

14.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İlk kez Devlet Bakanı Kemal Derviş tarafından dile getirilen, ‘Euro’ya geçebiliriz’ önerisine, ANAP’tan destek geldi. ANAP’ın ekonomi kurmaylarınca hazırlanarak Genel Başkan Yılmaz’a sunulan raporda, TL’nin tedavülden kalkması ve 2002 başında Euro’ya geçilmesi gerektiği belirtildi.

CHP - DYP koalisyonu döneminde ‘sıfır atılması’, Refahyol döneminde, ‘Yeni Lira’ tartışmaları ile gündemden hiç düşmeyen TL, bir kez daha gündemin ilk sıralarına çıkıyor. Derviş’in Avrupa Birliği’ne üye olmadan Euro’ya geçebiliriz diyerek gündeme getirdiği konuya ilk destek ‘Türkiye’nin bir an önce Euro’ya geçmesi gerektiğini’ dile getiren MIT’nin ünlü iktisat profesörü Dornbusch’tan gelmişti.


‘TL fonksiyonsuz kalacak’
Derviş’e ikinci destek de içerden geldi. ANAP kurmaylarınca hazırlanan raporda Ekonomide siyasi, ekonomik ve hukuki aktörler işlevini yitirmiştir. Bütçenin parçalılığı, Hazine’nin görevini Merkez Bankası’nın yapması krizden çıkışı zorlaştırmaktadır. Durumun devamı halinde, TL’nin yakında fonksiyonsuz hale gelme riski vardır denilerek, Türkiye’nin 1 Ocak 2002’de TL’yi tedavülden kaldırarak Euro’ya geçmesi gerektiği belirtildi. Raporda, daha sonra şu görüşlere yer verildi:

Kokpit yapılanması
Türkiye, gayri safi milli hasılasını (GSMH) ölçememektedir. Ölçememek ise bütçe ve para politikalarında dayanaksız kararlar alınmasına yol açıyor. Meclis, bütçe denetimini, Hazine bütçe birliğini kaybetti. Hükümet bütçesini yönetememektedir. Ekonomide kuralsızlık hakim olmuştur. GSMH’nın büyütülmesi zorunluluktur. Bu büyüme kokpit şeklinde bir yapılanma ile olmalıdır. Ekonomik süreçte karar alma ve uygulama birimlerinin tamamı ilişkili olmalı, kokpit, sistem mühendisi gibi çalışmalı, birimlerin ilişkilerini tanzim edip yönlendirmelidir.


SAVUNANLAR
Merkez Bankası eski Başkanı Fehmi Gültekin: Mademki AB’ye üye olacağız, paramız da geçecek. Gerekli önlemleri hemen almalıyız. 1 - 2 yıl geçiş süresi olur.
Prof. Dr. Hurşit Güneş: Teknik zorlukları var ama nihai olarak düşünülmeli. Euro bölgesindeyiz. Önce enflasyonu düşürmeliyiz. 2002’de sabit kura geçerek, daha sonra da TL’yi Euro’ya bağlayarak devam edebiliriz. Prof. Dr. İlhan Uludağ: Başarabilsek çok iyi olur. Önce istikrar gerekir. Bu da 2 - 3 yıl alır. Enflasyonda yüzde 15’lere gelinmeli. Para programlarına uymak için ikinci ve güçlü bir neden olur. TL’ye güven ve kredibilite sağlar.


KARŞI ÇIKANLAR
Prof. Dr. Erdoğan Alkin: Önemli aksaklıklar çıkar. Pratik güçlükler var. Avrupa’da nasıl işleyecek? İngiltere mesafeli. Referandumlar önemli. Halkın yüzde 70 - 80’i karşıysa nasıl uygulayacaksınız? Önce Euro’yu görmemiz gerekiyor. AB’ye aday olduğumuza göre Euro’ya geçmek ulusal bir reaksiyonla karşılaşmaz.

Prof. Dr. Osman Altuğ: Güçsüz bir ekonominin parasını, güçlü bir ekonominin parasına bağlarsanız sorun olur. Euro Avrupa’da hâlâ geçmiyor. İkincisi borcunuz, döviz mevduatınız hangi parada ağırlıktaysa ona endekslersiniz. Bizde bu para dolar. Ben öteden beri Yeni Lira fikrini savunuyorum.

Rapordaki öneriler
• 01.01.2002’de TL tedavülden kalkmalı ve Euro’ya geçilmeli.
• Kredi kartlı ödemeler özendirilmeli.
• Para politikası araçları nesnelleştirilmeli.
• Özelleştirme gelirleri Kopenhag kriterlerini tutturacak şekilde borçların tasfiyesinde kullanılmalı.
• Bütçe gelir esas alınarak tasarlanmalı.
• Kambiyo senetleri disipline edilmeli.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.134 Değişim: 0,60% Hacim : 10.682 Mio.TL Son veri saati : 10:10
Düşük 9.118 29.03.2024 Yüksek 9.148
Açılış: 9.125
32,3686 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9697 Değişim: -0,27%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,66 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.