TİM Başkanı Gülle: Ocak'ta ihracatın lideri otomotiv

05.02.2019 - 06:00 | Son Güncelleme :
TİM Başkanı Gülle: Ocak'ta ihracatın lideri otomotiv | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Gülle, "İhracatçılar, ocakta ülke bayrağını 219 ülkede dalgalandırmayı başardı, bu ülkelerden 126'sına ihracat artarken, 104 ülkede ise çift haneli yükseliş görüldü" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, dış ticaret rakamlarında genel ve özel ticaret sistemi olmak üzere 2 yöntem kullanıldığını belirterek, "Bugüne kadar yapılan dış ticaret hesaplamalarında ülkemiz, özel ticaret sistemini kullandı. Ancak bu veriler bugüne kadar ülkemizin ihracat gücünü tam manasıyla yansıtamadı. Bunun en büyük sebebi ise serbest bölgelerden yapılan ihracatın çok önemli bir rakama ulaşması." dedi.

Haberin Devamı

Gülle, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın katılımıyla bakanlıkta düzenlenen, ocak ayı dış ticaret rakamları toplantısında yaptığı konuşmada, ihracatın yüzde 5,9 artışla 13,2 milyar doları bulduğunu, bunun şu ana kadar erişilen en yüksek ocak ayı ihracat rakamı olduğunu vurguladı.

Dış ticaret rakamları konusunda genel ve özel ticaret sistemi olmak üzere 2 yöntem kullanıldığına işaret eden Gülle, "Bugüne kadar yapılan dış ticaret hesaplamalarında ülkemiz, özel ticaret sistemini kullandı. Dış ticaret verilerimiz buna göre hesaplandı. Ancak, bu veriler bugüne kadar ülkemizin ihracat gücünü tam manasıyla yansıtamadı. Bunun en büyük sebebi ise serbest bölgelerden yapılan ihracatın çok önemli bir rakama ulaşması." diye konuştu.

Gülle, ülke sınırlarında yer alan 21 serbest bölgenin, dünyayla tam entegre olduğunu, ihracat ve ithalat işlemlerinin yürütüldüğünü anlatarak, ocak ayı için hesaplanan genel ticaret sistemi ihracat rakamının 13,9 milyar dolar olduğunu söyledi.

"OCAK'TA İHRACATIN LİDERİ OTOMOTİV"

Gülle, ocak ayı ihracatının detaylarına değinerek, "Ocak ayında lider sektörümüz otomotiv oldu. Sektörümüz 2,3 milyar dolar ihracat rakamına ulaşarak, ihracatını yüzde 1,9 artırdı. Otomotiv sektörünü, 1,5 milyar dolarla kimyevi maddeler 1,4 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. İhracatını en çok artıran sektörlere baktığımızda ise gemi ve yat sektöründe artışın yüzde 116, mücevherde yüzde 94, savunma ve havacılıkta ise yüzde 64 olduğunu görüyoruz." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Ocak ayında ihracatçıların, ülke bayrağını 219 ülkede dalgalandırmayı başardığına dikkati çeken Gülle, bu ülkelerden 126'sına ihracat artarken, 104 ülkede çift haneli yükseliş görüldüğünü vurguladı. En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin sırasıyla Almanya, Birleşik Krallık, İtalya, Irak ve İspanya olduğunu aktaran Gülle, "Libya'ya ihracatımız neredeyse 2,5 katına çıkarken, Yemen'e ihracatımız 2 katına, Slovenya'ya ihracatımız 1,5 katına çıktı. Geçen sene ocak ayında ihracat yapmadığımız 6 ülkeye bu yıl ocak ayında ihracat yapmayı başardık. Bu ülkeler Samoa, Kuzey Kore, Amerikan Samoası, Niue Adası, ABD Küçük Outland Adaları ve Anguilla. Ülke gruplarına göre ihracatımıza baktığımızda, her zamanki gibi AB ilk sırada yer alırken, onu Orta Doğu ve Afrika izledi." şeklinde konuştu.

Gülle, ocak ayında 41 ilin ihracatını artırdığını kaydetti. En çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 şehrin sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ile Ankara olduğunun altını çizen Gülle, dikkat çekici artışların ise neredeyse sıfırdan gelerek 11 milyon dolar ihracat yapan Gümüşhane, ihracatını 3 katına çıkaran Zonguldak ve yüzde 77 artıran Yalova'da görüldüğünü söyledi.

"2019'DA DA İHRACATTA REKORA DEVAM"

Ocak ayı boyunca 167 ülkeye ihracatta Türk lirası kullanıldığını ve toplam rakamın 4 milyar lira olduğunu kaydeden Gülle, "İhracatımızı miktar olarak değerlendirdiğimizde, ocak ayında ihracatın 11,4 milyon tona ulaştığını görüyoruz. Böylece bir önceki yılın ocak ayına göre miktar bazında yüzde 17,2'lik bir artış yakaladık. Ocak ayında parite etkisi negatif yönlü olarak 428 milyon dolar oldu. Bunda, Euro-dolar paritesinin geçen sene 1,21 seviyelerinden bu sene 1,14 seviyelerine inmesi etkili oldu." değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Geçen yıl ihracatta Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını ve 2019'da da rekorlara devam edildiğini dile getiren Gülle, şöyle konuştu:

"Yeni Ekonomi Programı hedefi olan 182 milyar doları, aşacağımıza yürekten inanıyoruz. 2019 yılı 'İhracatta Sürdürülebilirlik ve Yenilik Yılı' olacak dedik, bu yönde çalışmalarımıza da aralıksız devam ediyoruz. TİM olarak kendimize bir yol haritası belirledik. '5G Yol Haritası' olarak adlandırdığımız bu stratejide 'Güçlü Türkiye, Güçlü Ekonomi, Güçlü İhracat, Güçlü İnsan Kaynağı, Güçlü Altyapı ve İhracat Ekosistemi başlıkları yer alıyor."

"EN ÇOK TİCARETİ YAPILAN 200 ÜRÜNÜN 47'SİNDE REKABETÇİYİZ"

Gülle, "İhracat 2019 Raporu"na göre, dünyada en çok ticareti yapılan 200 ürünün 47'sinde Türkiye'nin rekabetçi olduğuna işaret ederek, bunlar arasında otomobil yedek parçalarından otobüse, inşaat demirinden televizyon ve buzdolabına, iş makinesi yedek parçasından kazak ve süvetere kadar çeşitli ürünlerin yer aldığını anlattı.

Geçen yıl ekim ayında, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın katılımıyla 1. Delegeler Buluşması'nı gerçekleştirdiklerini anımsatan Gülle, 7 Şubat'ta toplantının ikincisinde Bakan Pekcan ile ev sahipliği yaparak, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ı ağırlayacaklarını aktardı.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3427 Değişim: 0,28%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1154 Değişim: -0,02%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,98 Değişim: 1,38%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.