TİM Başkanı Gülle: Biz sözümüzü tuttuk

04.01.2019 - 15:03 | Son Güncelleme :
TİM Başkanı Gülle: Biz sözümüzü tuttuk | Ekonomi Haberleri

TİM Başkanı Gülle, "2017 yılı sonunda 2018 yılı ihracatta rekorlar yılı olacak demiştik. Biz sözümüzü tuttuk, 2018'i rekorlarla kapattık" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "2018 yılı ihracatta rekorlar yılı olacak demiştik. Biz sözümüzü tuttuk, 2018'i rekorlarla kapattık." dedi. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Türkiye'nin önde gelen ihracatçılarının katıldığı "2018 Yılı İhracat Değerlendirme Toplantısı" JW Marriot Otel'de gerçekleştirildi. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, burada yaptığı konuşmada, yıllık bazda ihracatı 168 milyar doların üzerine taşıdıklarını belirterek, ticaret savaşlarının, ağustosta Türkiye ekonomisine yönelik saldırıların ve kur operasyonunun bu rekorların kırılmasına engel olamadığını ifade etti.

Haberin Devamı

Aralık ayında ihracatın 13 milyar 902 milyon dolar olduğunu söyleyen Gülle, "Bu sayede tüm zamanların en çok ihracat yapılan aralık ayı oldu. 2018'in tamamına baktığımızda ise 12 ayın 10'unda Cumhuriyet tarihi rekoru kırdık." diye konuştu.

Aralık ayında ülke gruplarına göre ihracatta birinci sırada Avrupa Birliği'nin (AB) yer aldığını dile getiren Gülle, şöyle devam etti:

"AB'ye ihracat aralıkta 6,5 milyar dolar oldu. AB üyesi olmayan ülkelerle birlikte değerlendirdiğimizde, aralıkta Avrupa'ya 6,9 milyar dolar ihracat yaptık. Bunu, Orta Doğu ve Afrika ülkeleri takip etti. Aralıkta en fazla ihracat yaptığımız 3 ülkeden Almanya'ya ihracatımız 1,2 milyar dolara, İngiltere'ye ihracatımız 895 milyon dolara, İtalya'ya ihracatımız 740 milyon dolara ulaştı."

##$HABER_1451853$##

Gülle, Libya'nın, Hong Kong ve Meksika'nın ihracat artış oranında öne çıktığını, en çok ihracat gerçekleştiren ilk 5 ilin İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara olduğunu bildirdi.

İsmail Gülle, "Aralık ayında ihracatımız miktar bazında yüzde 17 artış gösterdi, 11,8 milyon ton rakamına ulaştı. Türk lirası ihracatımız ise 4 milyar liraya ulaştı. Ülke sayısı 172 oldu. 24 Haziran'da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçtik. Bugün geldiğimiz noktada, Cumhurbaşkanlığı sisteminin, hızlı karar alma ve bürokrasinin azaltılması konularında ne kadar etkin sonuçlara ulaştığını hep birlikte görüyoruz. Yaşadığımız ekonomik saldırılardan ticaret savaşlarına, Suriye'de devam eden kaostan, Brexit konusuna kadar atılan her adımda hızlı neticeler alındı" dedi.

Haberin Devamı

TİM olarak, ihracatçılarla hükümet arasında köprü görevi gördüklerini belirten Gülle, Yeni Ekonomi Programı'ndan (YEP) Enflasyonla Topyekün Mücadeleye, istihdam seferberliğinden 100 günlük eylem planlarına kadar tüm program ve planlarda, hükümetin ihracata ve ihracatçıya özel yer ayırdığını ifade etti.

Hükümetin ihracatçıya duyduğu güveni her daim vurguladığını ve her zaman destek olduğunu söyleyen Gülle, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetimize şükranlarımı sunmak isterim. Yakalamış olduğumuz 168,1 milyar dolarlık 2018 ihracat rekorunu da hükümetimiz ve ihracat dünyasının uyumlu bir başarısı olarak görüyorum." diye konuştu.

Gülle, ihracatta önemli başarılara imza attıklarını, 1 milyar dolar üzeri ihracat yapılan ülke sayısının 39'a çıktığını, İsviçre, Libya, Hindistan, Portekiz, Katar ve Çekya'nın ihracat listesine girdiğini söyledi.

Bir milyar dolar üzeri ihracat yapan il sayısının da 17'ye yükseldiğini anlatan Gülle, "2017'ye ilaveten Eskişehir ve Kahramanmaraş illerimiz, 1 milyar dolar barajını aşmayı başardı. Sektörlere baktığımızda, 23 sektörümüzün 1 milyar dolar ihracatı aştığını görüyoruz. İhracatçı firma sayımız yüzde 8,5 artış kaydetti." ifadesini kullandı.

Gülle, 15 bin 743 firmanın 2018'de ilk defa ihracata 'merhaba' dediğine ve 10 sektörün tüm zamanların rekorunu kırdığına işaret ederek, bu sektörler arasında çelik, mücevher ve makine sektörünün ilk sıralarda yer aldığını dile getirdi.

İhracat başarısını nasıl yakaladıklarına ilişkin bilgi veren Gülle, finansman konusuna geçen yıl ciddi mesai harcadıklarına dikkati çekti. Türk lirasının ticarette kullanımını artırmak için konferanslar düzenlediklerini, raporlar hazırladıklarını anlatan Gülle, "KDV alacaklarının teminat gösterilmesi gibi birçok alanda, gerek Ticaret Bakanlığımız gerekse Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile ihracatçılarımızın kredi kanallarının açık tutulması adına yoğun bir çalışma yürüttük." dedi.

Haberin Devamı

Gülle, ihracatçının kolay ve hızlı, hedef pazar analizi yapabilmesi adına "İhracat Pusulası" portalını hayata geçirdiklerini belirterek, katma değerli ihracata özel önem verdiklerini bildirdi. Bu çabaları 2019'da da sürdüreceklerini ifade eden Gülle, mevcut küresel gelişmelere bakıldığında 2019'un daha da sert geçeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Dünya Ticaret Örgütünün, dünya ticaretinin büyümesine ilişkin tahminini aşağı yönlü revize ettiğini anımsatan Gülle, 2019'da ihracat ailesi olarak ticaret savaşları, Brexit, AB'nin ekonomik aktivitesi ve dış talebi, Rusya, Hindistan, Meksika ve Çin pazarlarındaki gelişmeleri izleyeceklerini bildirdi.

"2019 İHRACATTA SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YENİLİK YILI OLACAK"

Bu yıl sadece ekonomik ve ticari değil siyasi ve jeopolitik risklerin de ön plana çıkacağının farkında olduklarını belirten Gülle, şunları kaydetti:

"Bu risklerin Türkiye'nin ihracatına etkisini en aza indirmek ve 2018'deki başarımızı sürdürmek adına, 2019'a yeni stratejilerle girmeliyiz dedik. Bu çerçevede yaptığımız çalışmayı 2 hafta içinde kamuoyuyla paylaşacağız. 4 ana başlıkta ülkemiz ihracatına yönelik bir ihracat raporu yayınlayacak, her çeyrekte raporu değerlendirerek güncelleyeceğiz. 2017 sonunda, 2018 yılı ihracatta rekorlar yılı olacak demiştik. Biz sözümüzü tuttuk, 2018'i rekorlarla kapattık. Bu yıl YEP'in 2019 hedefi olan 182 milyar dolarlık ihracat rakamını da yakalayacağız, hatta aşmaya çalışacağız. Geçtiğimiz yıl mal ihracatında yakaladığımız ivmeyi koruyarak, hizmet ihracatı, transit ticaret, ihracatta dijitalleşme ve e-ihracat gibi kritik başlıkların üzerine eğilecek, ihracatta yenilikler gerçekleştireceğiz. 2019 ihracatta sürdürülebilirlik ve yenilik yılı olacak. Yıl sonunda bu verdiğimiz sözü de tutmanın haklı gururunu yaşayacağız. Büyümeye, istihdama, ekonomimize en üst seviyede katkı sunacağız."


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3908 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5108
Açılış: 32,3174
35,0050 Değişim: -0,17%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,86 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.334,74
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.