Ticaret savaşından en çok bu ülkeler etkileniyor

26.07.2019 - 12:53 | Son Güncelleme :
Ticaret savaşından en çok bu ülkeler etkileniyor | Ekonomi Haberleri

ABD merkezli Forbes dergisi yazarı Rapoza’a göre, ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşının sonuçlarından en çok Güney Kore, Brezilya ve Şili etkileniyor.

ABD merkezli Forbes dergisi yazarı Kenneth Rapoza, Forbes'da yayınlanan yazısında, küresel ticari gerilimler nedeniyle Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2019 küresel ekonomik büyüme öngörüsünü yüzde 3.2'e düşürdüğünü anımsatarak, Çin ile süren ticaret savaşına karşın, ABD ekonomisinin büyümeyi sürdürdüğünü vurguladı.

ABD ekonomik büyümesi karşısında ticari gerilimlerin Çin ekonomisinde durgunluğa neden olduğunu vurgulayan Rapoza, Çin'in yanında, ülkenin önde gelen ticaret ortakları olan Güney Kore, Brezilya ve Şili'nin ABD ile herhangi bir ticari anlaşmazlığı bulunmamasına karşın, bu ülkelerin söz konusu gerilimlerden en çok etkilenen ülkeler olduğunu öne sürdü.

Haberin Devamı

Rapoza, Çin'in en büyük bilgisayar bileşenleri tedarikçisi olan Güney Kore ekonomisini en çok etkileyen durumun ABD ve Huawei anlaşmazlığı olduğunu belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

##$HABER_1456433$##

"Huawei, Çinin ve dünyanın önde gelen telekomünikasyon sistemleri üreticisi ve akıllı telefonlarında ağırlıklı olarak ABD'den aldığı mikroçiplere güveniyor. ABD ve Huawei arasındaki gerilimler azalmış olmasına karşın, Güney Kore teknoloji sektörü, dalgalanmalarla mücadele ediyor. Bunun yanında, Çindeki üretim nedeniyle Samsung gibi Güney Kore merkezli şirketler artan bir rekabetle karşı karşıya kalmış durumda; çünkü, yavaşlayan Çin ekonomisi, Güney Korenin 203 milyar dolar değerindeki Çin ihracatının tehlikeye girmesi anlamına geliyor."

Rapoza, Brezilyanın da çelik yapımında kullanılan demir cevheri peletlerinden, soya fasulyesine, Çinin en büyük emtia sağlayıcılarından biri olduğuna dikkat çekerek, şunları yazdı:

"Brezilya, Çine yapılan 3 milyon ton soya fasulyesi ihracatını bu yıl listeden çıkarmak zorunda kalabilir. Çin hükümeti, ABD'den en az 3 milyon ton soya fasulyesi ithalatı yapılmasını onayladı; bu da, Brezilyalı çifrtçilerin zararına oldu."

Haberin Devamı

Şili'nin de, özellikle bakır olmak üzere Çin'in önde gelen metal ihracatçısı olduğunu anımsatan Rapuza, "Çin'de azalan sabit varlık ve inşaat yatırımları, ülkeye Şili'den yapılan bakır ithalatının azalması anlamına geliyor" diye uyardı.

İleriye dönük olarak söz konusu ülkelerin karşı karşıya kalacağı en büyük risklerin başında ABD ve Çin ticari görüşmelerinin durması olduğuna işaret eden Rapuza, ticari görüşmelerin durmasının Brezilya'dan Çin'e daha fazla soya fasulyesi ihracatı yapılması gibi olumlu ya da Çin'in teknoloji üretiminde iç pazara dönmesi gibi olumsuz sonuçları olabileceği uyarısı yaptı.

Bunun yanında ABD Merkez Bankası'ndan (Fed) gelecek faiz kararına da değinen Rapuza, "Ticari gerilimlerin dışında, Fed'in faiz indirimi kısa süreli bir durgunluğa yol açar fakat yine de belirsiz Çin ekonomik görünümünü baskılayabilir" diye ekledi.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5144 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4696 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9332 Değişim: -0,11%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.438,24 Değişim: 0,08%
Düşük 2.434,55 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,22
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.