Temizel: Hayalet Perdesi Kalkmalı

04.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

-Türkiye, Oturup Da Yolsuzluk, Hırsızlık, Uğursuzluk Bataklığı Üzerinde Yaşamayı Kabul Edecek Bir Ülke Değil -Her Alanda Meydana Gelen Kirlenmeyi Tersine Çevirerek Türkiye`Nin Geleceği İçin Yeni Sayfa Açılması Zor Ve Uzun Süreli Topyekün Mücadeleyi Gerekli Kılıyor -(Naylon Fatura İle Uğraşılırsa İhracat Durur, Karapara Ve Yoksulluklarla Mücadele Edilirse Ekonomi Çöker) Safsatalarına Artık İtibar Edilmemekte -Bu Safsataların Etrafa Korku Salarak Kendi Pozisyonlarını Sürdürmek İsteyenlerin Yarattığı Unutulmamalı -İyi Yönetişim Ülkeye Herhangi Bir Uluslararası Kuruluş Ya Da Ulusal Otorite Tarafından Empoze Edilmek Suretiyle Akşamdan Sabaha Kurulamaz

ANKARA (A.A) - 04.12.2000 - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Zekeriya Temizel, Türkiye`nin oturup da yolsuzluk, hırsızlık, uğursuzluk bataklığı üzerinde yaşamayı kabul edecek bir ülke olmadığını söyledi. Temizel, Mülkiye olarak da adlandırılan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi`nin 141. kuruluş yıldönümü nedeniyle düzenlenen törende bir konuşma yaptı. Sözlerine, bu okula girdiği 1970 yılı ile günümüzdeki ekonomik ve sosyal göstergeleri kıyaslayarak başlayan Temizel, günümüzde sivil toplumun giderek daha iyi örgütlendiğini ve ağırlığını ortaya koyduğunu belirtti. Her alanda yaşanan gelişmelerle bir zamanlar Seçim sırasında oy kullanmak olarak nitelenen demokrasi anlayışının da değiştiğini kaydeden Temizel, bu süreçte kalkınmanın makro ekonomik istikrar olmadan sağlanamadığının, refahın kendiliğinden düşük gelirlilere yansımadığının da görüldüğünü ifade etti.

-İYİ YÖNETİŞİM ŞART-

Zekeriya Temizel, toplumların ülke kaynaklarının ekonomik ve toplumsal gelişme için nasıl kullanıldığını belirleyen yapı olan iyi yönetişimin kendi kaderlerini belirlediğini de artık görmeye başladığına dikkat çekti. Temizel, dünyada yaşanan deneyimlerle, kötü yönetişim hastalığı olarak bilinen yolsuzluğun, ülke ekonomilerinde kaynak kullanımını nasıl bozduğu, yatırımları caydırdığı için kalkınmayı yavaşlattığı, hatta tersine çevirdiği gerçeğinin de ortaya çıktığını anlattı. İnsan odaklı sosyal kalkınma konusunda başarının ancak yolsuzlukların ortadan kaldırılması ya da en aza indirilmesi ile mümkün olabileceğine de işaret eden Üst Kurul Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: İyi yönetişim bir ülkeye herhangi bir uluslararası kuruluş ya da ulusal otorite tarafından empoze edilmek suretiyle akşamdan sabaha kurulamaz ya da kök salamaz. İyi yönetişim bir başarım olayı, bir süreçtir. İyi yönetişim olmadan kaynağın ya da mali desteğin boyutu ne olursa olsun Türkiye`yi istikrarlı bir kalkınma rotasına kalıcı olarak sokmanın mümkün olmadığını düşünüyorum. İyi yönetişim ilkeleri ile sadece devletin tanışması da yeterli değildir. Çünkü kötü yönetişim sadece devlete mahsus bir özellik değildir. En önemli kirlenme ve yolsuzlukların ortaya çıktığı olaylar kamu gücü ile özel sektör menfaatlerinin birbirinin içine geçmiş olduğu olaylar oluyor. Sorunun çözümünün devletin küçültülmesi söyleminde olmadığını da dile getiren Temizel, Çünkü devletin küçültülmesi devletin güçsüzleştirilmesi olarak algılanmaktadır. Bu devlet reformunun önündeki en önemli engeldir dedi. Temizel, küçültenin aynı hizmeti, kalitesini arttırarak, daha az kaynak ve insanla verebilmek olarak algılamak gerektiğini ifade etti.

-HAYALET PERDESİ KALKMALI-

Kurul Başkanı Temizel, Türkiye`nin gündemini hayali ihracat, hayali vergi iadesi, hayali fatura, hayali et ticareti, hayali bankacılık ve benzeri olaylar dolduruyorsa, sistemde genel bir aksamanın olduğunu kabul etmek gerektiğini de vurguladı. Bu hayalet perdesini Türk insanının gelecekle ilgili kaderi üzerinden kaldırmak zorundayız diyen Temizel, şöyle konuştu: Ancak bu mücadelenin önünde sürekli gündemte tutulan bir söylem yeralır. (Naylon fatura ile uğraşılırsa ihracat durur. Karapara ve yoksuzluklarla mücadele edilirse ekonomi çöker) safsatalarına artık itibar edilmemektedir. Bu tür safsataların etrafa korku salarak, kendi pozisyonlarını sürdürmek ya da korumak isteyenlerin yarattığı unutulmamalıdır. Bu korkuların sistematik şekilde mantığı köreltilmiş, irdeleme yeteneği zayıflatılmış toplumlarda olduğu ayrı bir gerçektir. İrdelemek mantığı bu kadar köreltilmesi bir toplum bu tür safsatalara kolaylıkla karşı koyabilir. Temizel, karapara ile mücadele çerçevesinde ülkeden 100 milyar doların kaçtığının iddia edildiğini de hatırlatarak, 200 milyar dolar ulusal geliri olan bir ülkede 100 milyar doların nasıl kaçtığını sordu. Temizel, 100 milyar dolar vardı da, neredeydi bu? 100 milyar dolar vardı da Türkiye, ekonomik gelişmesinde niye buralarda diye konuştu.

-SİVİL TOPLUM ÖRGÜTLERİNE ÇAĞRI-

Temizel, konuşmasında istikrarlı kalkınmayı sağlıklı ve sürdürülebilir kılmanın her zamankinden daha çok önem kazandığını da belirtti. Türkiye`nin bu mücadelesine hangi olayların sekte uğratabileceğinin de asla unutulmamasını isteyen Temizel, şöyle devam etti: Belirli süre sonra sistemli sesler duyacağız. (Türkiye enflasyon içinde ne kadar güzel gidiyordu.) Ama bunun yarattığı gelir dağıtılı, koşullar ortada. Türkiye, bu koşullar altında yaşamaya layık değil. Türkiye, oturup yolsuzluk, hırsızlık, uğursuzluk bataklığı üzerinde yaşamayı kabul edecek bir ülke değildir. Olmamalıdır. Bunlara karşı mücadele edenler yasaları uyguluyor. Yasaların gereğini yerine getiriyor, ayrım yapmadan. Türkiye kaderini güçlükle, kara paracıların, kaçakçıların sistemi içinde sürdürmek zorunda mı? Veya bunlar olmadığı zaman kimseye yaşama şansı yoktur diyenlerin nasıl ayırtedeceksiniz. Biz Türkiye`nin, Türk insanının kalitesinin kesinlikle bunları kabul edecek boyutta olmadığını görüyoruz. Bunları kabul etmiyoruz. Ben toplumumuzun kalitesini bunların çok çok üzerinde görüyorum. Bunlara karşı iyi yönetim isteyen insanların, sivil toplum örgütlerinin karşı koyması gerekir.

-TOPYEKÜN MÜCADELE-

Temizel, toplumda her alanda meydana gelen kirlenmeyi tersine çevirerek, Türkiye`nin geleceği için yeni bir sayfa açılmasının zor ve uzun süreli topyekün bir mücadeleyi gerektirdiğini de söyledi. Temizel, toplumda kirlenmeye karşı yeşeren umutları söndürmemenin, mücadeleyi yılgınlık göstermeden büyük bir sabır içinde sürdürmenin ve bütün kurumların bu mücadele içinde yeralmasının önemli olduğunu da sözlerine ekledi. Bu arada, Temizel SBF`den ayrılırken anfinin kullanımı ile ilgili Fakülte yönetimini protesto eden öğrencilerden bazıları Temizel`e hortum verdiler. Bir öğrenci IMF sömürgesi altında ülkeyi hortumlatırken, üniversiteleri sermayeye peşkeşte elinize kolunuza sağlık, Bu hortum işinizi görür dedi. Temizel de bu söze, Bunlara kimsenin gücü yetmez diye karşılık verdi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.074 Değişim: -0,06% Hacim : 71.510 Mio.TL Son veri saati : 16:32
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3805 Değişim: 0,20%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0516 Değişim: -0,04%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,47 Değişim: 0,26%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.