Telekom`da zoraki uzlaşma

29.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

İktidar ortağı MHP ile Devlet Bakanı Kemal Derviş arasında ikinci defa kriz yaratan Türk Telekom`a profesyonel yönetim atanması sorunu dün çözüldü. Türk Telekom Olağanüstü Genel Kurulu dün akşam üzeri toplanırken, üyeliklerin 4`ü Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, 2`si Derviş ve 1 tanesi de Başbakan Bülent Ecevit tarafından belirlendi. Böylece, IMF`nin 1.5 milyar dolarlık ikinci dilim kredisi için gerekli olan tüm koşullar sağlanmış oldu.

Konuya ilişkin gün boyu yaşanan hızlı trafik ve karşılıklı restleşmeler Derviş`in açıklamalarıyla başladı. Derviş, ekonomideki kuruluşlara ehliyetine, saygınlığına ve deneyimine göre insanlar atanması gerektiğini ifade ederek `Yoksa (şu partiden, benim hazinemden) diye değil. Bu çok yanlış bir değerlendirme. Önemli olan yöneticinin sektör bilgisi, bazısının özel sektör bilgisi, bazısının da saygınlığı olmalı, bilgili olmalı. Bu işi parti kontenjanına göre çözemeyiz. Hiçbir şekilde Hazine`nin, MHP`nin, ANAP`ın kontenjanı diye birşey olamaz. Zaten bunu aşmak istiyoruz. Partiye bağlı insanlar atayacaksak, bu program zaten yürümez. Bunların hepsi bir partinin yakını olsun. Onda diyecek birşeyimiz yok, ama saygın, deneyimli ve bu işi yapabilecek kişiler olsun` dedi.

Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Telekom Krizi`nin aşılması için sabah saatlerinden itibaren arabulucu rolü üstlendi. Özkan, Başbakanlık`a 7.30`da geldi. Özkan burada Öksüz ile saat 07.50`de, Derviş`le de saat 08.20`de görüştü. Derviş, buradan Hazine`ye geçti. Daha sonra Özkan ile Öksüz yeniden biraraya geldi. Aynı saatlerde Telekom Yönetimi`ne girmesi muhtemel isimler Hazine Müsteyarlığı`na geldi. Ancak Genel Kurul ilan edilen saat olan 08.30`da yine başlayamadı. Saat 10.30 civarında Öksüz, Başbakanlık`tan ayrılırak Meclis`e geçti. Öksüz, partisinin grup toplantısı öncesinde soruları cevaplandırırken, Telekom konusunda olumsuzluk içinde yer almayacağını belirterek `Ne dedilerse yaptım. Erkekçe sözümde durdum. Attığım her imzaya sahip çıktım. Mertçe, yiğitçe her şeyi yaptım. Bundan sonra ne yapacaklarsa buyursunlar. Onlardan da aynı hareketi, aynı erkekliği, mertliği bekliyorum. Başka hiçbir beklentim yok` diye konuştu.

MHP`yi usandırmak isteyen Derviş mi?
Aynı saatlerde başlayan DSP Grup Toplantısı`na gelen Başbakan Ecevit ise sorular üzerine `Sorunu İnşallah Sayın Hüsamettin Özkan çözecek` dedi. Ecevit, grupta yaptığı konuşmada ise hükümet`i bozmak için uğraşanlar bulunduğunu bildirerek, `Bunlar özellikle MHP`yi usandırmaya uğraşıyorlar. MHP`nin bu oyuna gelmeyeceğini umuyorum` diye konuştu. Ecevit, gruptan ayrılırken gazetecilerin `MHP`yi usandırmak isteyenlerden kastınız Bakan Derviş mi?` sorusuna ise `Ben söylenmesi gerekeni söyledim` yanıtını verdi. Telekom konusundaki tartışmalara öğle saatlerinde Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz da karıştı. Yılmaz, Kamu-Sen Genel Başkanı Resul Akay`ı kabülünde sorular üzerine `Çözülecek, merak etmeyin. Kamu çalışanlarının sendika sorunları nasıl çözüldüyse o da çözülecek` diye yanıtladı.

İstifa ederse etsin...
Telekom Krizi öğleden sonra Meclis`te yoğun olarak tartışıldı. Bahçeli`nin bir grup milletvekili ile yaptığı toplantıda Derviş`i suçlayarak `İsterse istifa edebilir. Telekom konusunda daha önceki anlaşmaya uymadı. Enis Bey`i Sayın Ecevit de destekliyor` dediği kulislere yayıldı. Aynı dakikalarda MHP yöneticileri de Türk Telekom`un yeni yönetiminin oluşumunda, yasanın çıkış sürecinde uzlaşma sağlanan 5 + 2 formülünün geçerli olduğunu belirttiler. MHP yöneticileri `Ülkede kriz çıkmasına müsaade etmeyiz. Alınan kararlar hükümetindir. Hiç kimse hükümetin üzerinde değildir` görüşünü savundular.

Uzlaşma haberi Yılmaz`dan geldi
İstifa söylentileri ve restleşmesinin yaşanmasından kısa bir süre sonra Başbakan Yardımcısı Yılmaz, Telekom ile ilgili sorunun çözüldüğünü belirtti. Bu açıklamanın ardından saat 16.30`da Türk Telekom Genel Kurulu toplandı. Ecevit de TBMM`ye gelişinde sorular üzerine `Hayırlı olsun, iyi bir sonuç oldu. Bir borsa uzmanının söylediği gibi bu tür konular hep tartışılıyor ve sonunda uzlaşmaya varılıyor. Borsa da bunu olgunlukla karşıladı` diye konuştu. Ecevit, Derviş`in istifasının gündeme gelmediğini de kaydetti. Ecevit, kendisinin Türk Telekom Yönetim Kurulu`na atama yapıp yapmayacağı yolundaki bir soru üzerine de `Böyle bir şey yok` dedi. Özkan da gazetecilerin soruları üzerine, `4 artı 3, 3 artı 1 gibi skorlar yok` diye konuştu.
İŞTE YÖNETİM KURULU
* İbrahim Hakkı Alptürk: Türk Telekom Genel Müdürü
* Devrim Çorbacıoğlu: Emekli Tuğgeneral (ASELSAN)
* Emin Murat Esin: Doçent
* Ercüment Özçelik: Devlet Planlama Müsteşarlığı
* Nihat Özdemir: OYAK eski Genel Müdürü
* Ziya Öztoprak: İnşaat Mühendisi (DSİ)
* Murat Sezginer: Hukukçu (DTM)
*Daha önce isimleri geçen Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal ve Bilişim Vakfı Başkanı Faruk Eczacıbaşı yönetime giremedi. Yönetim Kurulu Başkanlığı`na işadamı kökenli Nihat Özdemir`in getirileceği ileri sürüldü.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.770 Değişim: 0,50% Hacim : 55.203 Mio.TL Son veri saati : 14:35
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5145 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9546 Değişim: 0,36%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.433,87 Değişim: 0,44%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.