Teknik engelleri aşmalıyız

16.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Sanayi Bakanı Tanrıkulu, Türk sanayisinin teknik engelleri aşabilecek yapılanmayı gerçekleştirememesi durumunda, AB ile dış ticaret dengesinin Türkiye aleyhine bozulacağı uyarısında bulundu.


Sanayi ve Ticaret Bakanı Ahmet Kenan Tanrıkulu, AB`nin teknik mevzuatına uyumu sağlamak için, 2001 yılında Avrupa İşbirliği Programı (MEDA) kapsamında AB tarafından finansman sağlanan yaklaşık 16 milyon Euro tutarındaki 6 projeyi hayata geçireceklerini söyledi. Tanrıkulu, AB`ye üyeliğin siyasi ve sosyal anlamda tartışıldığını ancak konunun teknik yanının da çok önemli olduğunu belirterek, Gümrük Birliği (GB) ile sıfırlanan gümrük engellerinin yerini teknik engellerin aldığını söyledi. Tanrıkulu, Türk sanayinin teknik engelleri aşabilecek yapılanmayı gerçekleştirememesi durumunda AB ile dış ticaret dengesinin Türkiye aleyhine bozulacağı uyarısında bulundu.

FF`e konuya ilişkin olarak bilgi veren Tanrıkulu, AB`ye uyum çalışmaları kapsamında gözden geçirilen 3 bine yakın mevzuatın bin 200 tanesinin bakanlığının görev alanına girdiğini belirterek, Bu mevzuatın uyumlandırılmasına yönelik çalışmalar çok önemli. Ancak, yeterli değil. Çünkü, söz konusu mevzuata uygun test ve analizleri yapacak nitelikte akredite edilmiş laboratuvarlar olmadığından ihracatımız durabilir diye konuştu. Bu nedenle İzmir`de tekstil sektörüne yönelik olarak KOSGEB tarafından Tekstil Ekolojisi Test ve Analiz Laboratuvarı kurulacağını belirten Tanrıkulu, böylece Türkiye`nin ihracatının önemli bir kısmını oluşturan tekstil sektörünün önündeki en önemli teknik engelin ortadan kaldırılmış olacağını vurguladı.


16 MİLYON EURO`LUK 6 PROJE;

İŞ VE YENİLİK GELİŞTİRME MERKEZLERİ: Proje ile ilk aşamada yeni iş kuracak veya işini geliştirmek isteyen girişimcilere altyapı ve danışmanlık hizmeti verecek İş ve Yenilik Geliştirme Merkezleri kurulacak. İlk aşamada 4 adet kurulması planlanan merkezlerin toplam proje tutarı 4.7 milyon Euro. Projeye AB`nin yaklaşık 3 milyon Euro`nun katkı sağlaması bekleniyor.

AYAKKABICILIK EĞİTİM ENSTİTÜSÜ: Projeyle ayakkabı imalatçısı KOBİ`lerin üretim nitelikleri ve kapasitelerinin artırılmasına yönelik olarak Ayakkabı Eğitim Enstitüsü kurulacak. Toplam 3.2 milyon Euro`ya mal olacak projenin yaklaşık 2 milyon Euro`su AB tarafından karşılanacak.

AB ONLİNE (KOBİ - NET): AB ile entegrasyon sürecinde KOBİ`lerin elektronik ticaret uygulamalarını geliştirmeleri ve yaygınlaştırmalarına destek olmak amacıyla uygulamaya konulacak projeyle KOBİ - NET ağının uluslararası nitelik kazanması da amaçlanıyor. Toplam 1.1 milyon Euro`luk projenin yaklaşık 800 bin Euro`su AB`den sağlanacak.

HAZIR GİYİM SEKTÖRÜNÜN GELİŞTİRİLMESİ: Tekstil sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin ihtiyacı olan nitelikli işgücü oluşturulması için proje kapsamında eğitim programları düzenlenecek. 2 yıl içinde 6 bin kişinin eğitilmesi planlanan 2.5 milyon Euro`luk projenin 1.5 milyon Euro`su AB tarafından finanse edilecek.

TEKSTİL EKOLOJİSİ TEST VE ANALİZ LABORATUVARI: Tekstil sektöründe çevreye uyumlu ve temiz üretim tekniklerinin geliştirilmesine yönelik AB`nin EN 4500 standartına göre akredite edilmiş EKOTEX 100 standartında test ve analizleri yapacak laboratuvarlar kurulması öngörülüyor. Toplam 2.1 milyon Euro bütçeli projenin 1 milyon Euro`luk bölümü AB tarafından karşılanacak.

TAYSAD - GEBZE ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİNİN YAPILANDIRILMASI: Proje ile taşıt araçları yan sanayinin rekabet gücünü artırmak amacıyla 60 adet orta ölçekli işletme için bilgi ve danışmanlık hizmetleri verilmesi ve bu işletmelerin TOSB Organize Sanayi Bölgesinde yeniden yapılandırılması amaçlanıyor. Yaklaşık 2.1 milyon Euro`luk projenin 1.1 milyon Euro`su AB`den sağlanacak. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.