Tarım sigortalarında kapsam genişledi

08.12.2016 - 11:29 | Son Güncelleme :
Tarım sigortalarında kapsam genişledi | Ekonomi Haberleri

Buğdayda kuraklık, hayvan hırsızlığı ve ağaçlar da sigorta kapsamına girdi.

Dolu, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını risklerine karşı bitkisel ve hayvansal üretimde sigorta kapsamı genişledi. Buğdayda kuraklık, meyvecilikte ürünün yanında ağaçlar ve hayvan hayat sigortalarında hırsızlık riski sigorta kapsamına alındı.

Ülkemizde tarımsal faaliyetlerin devamlılığını sağlamak 2006 yılında faaliyete başlayan Tarım Sigortası Havuzu (TARSİM), 10 yılı aşkın sürede tüm tarım sigortası branşlarında 7.2 milyon adedin üzerinde poliçe düzenlendi, 92 milyar TL’lik tarımsal varlık sigortalandı, 2.6 milyar TL prim desteği sağlandı ve üreticiye 3 milyar TL’nin üzerinde hasar tazminatı ödendi.

Haberin Devamı

2017 YILI YENİLİKLERİ

Dünya Gazetesi`nden Sergül Keskin`in haberine göre ihtiyaçlar ve beklentiler doğrultusunda yeni uygulamalar hayata geçiren TARSİM, bitkisel ürün, sera sigortası, büyükbaş ve küçükbaş hayvan hayat sigortası, kümes hayvancılığı, su ürünleri ve arıcılık (arı kovanı) hayat sigortası kapsamına 2017 yılında ilk defa pilot olarak belirlenen 81 ilin 81 ilçesinde buğdayda kuraklık verim sigortasını, meyvecilikte ürünün yanında ağaçlar, kiraz ürününde kayıplara neden olan hasat öncesi yağmur, asmalarda üzümün yanında asma yaprağı ve hayvanlar hırsızlık riskine karşı sigorta kapsamına alınacak.

Türkiye genelinde 8 farklı noktada bölge müdürlüğü bulunan TARSİM, artan talep ve ihtiyaçlara en iyi düzeyde hizmet verebilmek amacıyla Konya, Erzurum ve Şanlıurfa’da da bölge müdürlükleri açarak hizmet ağını genişletti.

Sistem çerçevesinde Türkiye genelinde 1.500’ün üzerinde tarım eksperi risk inceleme ve hasar tespit işlemlerini gerçekleştiriyor. Sistem’in büyümesine paralel olarak artan eksper ihtiyacını gidermek için her yıl eksper eğitimleri düzenleniyor. Bu yıl, Sigortacılık Eğitim Merkezi (SEGEM) tarafından gerçekleştirilen ön eleme sınavının sonuçlarına ve illerin kontenjanlarına göre yapılan müracaatlar arasından belirlenen kursiyerler, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı ile Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi AŞ koordinasyonunda, 14 Kasım-10 Aralık tarihleri arasında, Mersin Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nde, 18. Dönem Temel Eğitim Programı'na tabi tutuluyor. Eğitime katılan ziraat mühendisi ve veteriner hekim kursiyerlere, risk inceleme ve hasar tespit işlemleri ile ilgili çeşitli başlıklarda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Eğitimlerin sonunda yapılacak değerlendirme sınavında başarılı olacak kursiyerler ‘Tarım Sigortaları Havuzu Eksperlik Eğitimi Belgesi’ almaya hak kazanacak.

Haberin Devamı

YENİ ÜRETİM SEZONU AÇILDI

TARSİM sisteminde bitkisel ürün sigortaları için 2017 yılı üretim sezonu açıldı ve poliçe tanzimleri başladı. Üreticilerin sigorta yaptırabilmeleri için öncelikle Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS’ye) kayıtlı olması ya da kaydını güncellenmesi gerekiyor. Sonrasında ise Tarım Sigortası poliçesi düzenlemeye yetkili 24 sigorta şirketinin dağıtım kanalları aracılığıyla kolaylıkla sigorta yaptırılabiliyorlar. Güncel poliçe ilk ve son kabul tarihleri www.tarsim.gov.tr üzerinden takip edilebiliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: 0,00% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5746 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8909 Değişim: 0,07%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.438,71 Değişim: 0,35%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.440,52
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.