Tarım`da KOB Hedefleri Belirlendi

13.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Tarım Bakanı Gökalp, KOB`daki tarıma ilişkin kriterlere uygun olarak, orta ve kısa vadede hedefleri belirlediklerini söyledi. Bakan, kriterlerle bakanlığının reform çalışmalarının örtüştüğünü bildirdi.


Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, AB Katılım Ortaklığı Belgesi`nde (KOB) tarıma ilişkin kriterleri değerlendirerek, orta ve kısa vadeli hedeflerini belirledi. Bakan Hüsnü Yusuf Gökalp, KOB`un Ekonomik Kriterler başlığı altında Tarım ve Balıkçılık alt başlığı altında yer alan tarıma ilişkin kriterlerinin, Bakanlığın tarım reformu çalışmalarıyla örtüştüğünü bildirdi. Gökalp, kısa vadeli kriterlerin IMF ve Dünya Bankası`nca uzlaşılanlara paralel olduğunu, orta vadeli kriterlerin ise reformların ileriki aşamalarını temsil ettiğini açıkladı. FF`nin görüş aldığı Gökalp, Türkiye`nin AB`ye üyelik yolunun tarımdan geçtiğini söylemek gerçekçi bir tespit olacaktır. Türkiye`ye AB kapısının açılması, büyük ölçüde tarımın mevcut sorunlarının çözümüne bağlıdır dedi. Gökalp, AB`nin Ortak Tarım Politikası`na (OTP) uyumu kolaylaştırmak amacıyla Tarım`da Reform ve Yeniden Yapılandırma Programını uygulamaya koyduklarını da hatırlatarak, kısa ve orta vadede yapılması gereken düzenlemeleri anlattı.


KISA VADELİ KRİTERLER;

1Etkin bir arazi kayıt sisteminin, hayvan kimlik sistemlerinin ve bitki pasaport sistemlerinin geliştirilmesi ile tarımsal pazarların izlenmesi ve yapısal ve kırsal kalkınma tedbirlerinin uygulanması için idari yapıların geliştirilmesi:

*Arazi kayıt sistemi için, Çiftçi Kayıt Sistemi oluşturulacak.

*Hayvan kimlik sisteminin kurulması amaçıyla yürürlüğe konulan yönetmelik gereği 2001 yılından itibaren ülke genelinde tüm sığırların AB mevzuatı ile uyumlu sağlık ve verim kayıtları tutulacak ve hayvanlara küpe takılacak.

*Bitki pasaport sistemine ilişkin olarak hazırlanan Bitki Sağlık Sertifikası AB ile uyumlu bulunuyor.

*Yapısal kırsal kalkınma tedbirlerine ilişkin olarak Bakanlık tarafından hazırlanan Tarım Hizmetlerinin Düzenlenmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı`yla oluşacak Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu ülke çapında tarımsal kalkınma politikaları üretecek. Tarımsal pazarların izlenmesine ilişkin olarak da Bakanlık bünyesinde Pazarlama ve Dış Ticaret Dairesi oluşturuldu.

2 Laboratuar testleri ve denetim düzenlemeleri konularında olmak üzere, yürütme kapasitesini iyileştirmek, veterinerlik ve bitki sağlığı alanında Topluluk mevzuatına uygun bir strateji belirlemek:

*Veterinerlik ve bitki sağlığı alanlarında, AB Resmi Gazetesi günü gününe izlenerek gerekli tedbirlerin alınmasına devam edilecek.

*Denetim ve kontrol önlemleri yoluyla balıkçılık pazarlarını ve yapısal gelişmeleri izlemek üzere idari yapıların kurulması ve balıkçılık filosu kaydının tesis edilmesi:

*Su ürünleriyle ilgili hizmetlerin izlenebilmesi için Bakanlık bünyesinde Su Ürünleri Genel Müdürlüğü oluşturulacak.

*Balıkçılık filosu ve balıkçılıkla ilgili kayıtlar kıyı illerindeki İl Tarım Müdürlüklerince tutulmakta. Bu yıl başlatılan su ürünleri avcılığı bilgi formu uygulamasıyla, 12 metrenin üzerindeki teknelerde kayıt ve istatiktiklerinin tutulmasına başlandı.


ORTA VADELİ KRİTERLER:

* Tarımsal ve kırsal kalkınma politikalarında AB müktesebatına uyum çalışmalarının hızlandırılması:

*AB`nin tarıma ilişkin 4 bine yakın mevzuatının 500 adedi ön incelemeden geçirildi. Ulusal Program`da kısa vadede ön incelemeden geçirilen mevzuatın 31 Aralık 2001`e kadar uyumu sağlanacak. Orta vadede ise 31 Aralık 2003 tarihine kadar bir takvim çerçevesinde diğer mevzuatın uyumu sağlanacak.

*AB Teknik mevzuatı kapsamında da alkollü içecekler, gübre ve veteriner ilaçlarıyla ilgili uyum çalışmaları son aşamaya geldi. Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetlenmesine ilişkin kanun hükmünde kararname ile Türk Gıda Kodeksi, AB mevzuatı ve Codex Alimentarius`a uyumlu hale getirildi.

* AB`nin hijyen ve halk sağlığı standartlarına uyum sağlamak için gıda işleme tesislerinin modernizasyonu ile test ve teşhis imkanlarının artırılması:

*Türkiye`de mevcut 24 bin gıda işleme tesisinin 2 bin adedi AB standartlarına yakın, 500 adedi ise tam uyumlu bulunuyor. Gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla AB`nin gıda güvenliğine ilişkin Beyaz Belgesi`ne (White Paper) uyumlu Türkiye Gıda Güvenliği Eylem Planı 2000 hazırlandı.

*Gıda Kontrol Laboratuarlarının geliştirilmesi için AB kaynaklı Gıda Denetim Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi en yakın zamanda uygulamaya konulacak.

*Gıda hizmetlerinin daha etkin ve yaygın şekilde yerine getirilmesi için bakanlık bünyesinde Gıda Genel Müdürlüğü kurulacak. (FİNANSAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.066 Değişim: -0,16% Hacim : 39.679 Mio.TL Son veri saati : 12:30
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3968 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9813 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,61 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.